75 år i frihet - vi markerer frigjøringsdagen

8. mai 1945 i Holmestrand. Innbyggerne samler seg på torget for å høre nyhetene på radio. - Klikk for stort bilde8. mai 1945 i Holmestrand. Innbyggerne samler seg på torget for å høre nyhetene på radio. Holmestrand museum Frigjøringen 8. mai 1945 er en av de største begivenhetene i Norges historie. Denne dagen kapitulerte de tyske militære styrkene etter 5 lange år med krig og okkupasjon av Norge. 8. mai i år er det nøyaktig 75 år siden denne dagen.

Vi markerer friheten

På frigjøringsdagen markeres hvert år friheten, og siden 2010 har landet hedret norske veteraner fra andre verdenskrig såvel som tjenestegjørende i FN-styrker og andre internasjonale operasjoner.

Se film fra dagen her:

Programmet

Vi markerte dagen med ordfører, og vil takke Nordre Vestfold forsvarsforening, Ola Gran, Sande historielag, Botne historielag, Hof historielag, Holmestrand museum og Historiske Militære Kjøretøyers forening for samarbeidet.

09:00 Ved bauta på Hof herredshus

09:30 ved minnesmerket på Hvitstein

10:00 ved Dr. Graarudsplass i Holmestrand

11:00 ved Bauta og engelske/russiske krigsgraver i Sande.
Ordføreren holdt en kort tale ved bautaen, og Ola Gran holder tale ved gravene.

En koronatilpasset markering

75 årsjubileum var planlagt som en stor markering i regi av lag, foreninger og museer. På grunn av koronasituasjonen må det store arrangementet utsettes til 8. mai 2021. Årets markering ble derfor digital.

Følg Holmestrand kommune på facebook