– Endelig er det gøy igjen

GLEDE: Det var skikkelig festivalstemning da ungdomsskoleelever fra fire kommuner møttes på Slottsfjellet i Tønsberg - Klikk for stort bildeGLEDE: Det var skikkelig festivalstemning da ungdomsskoleelever fra fire kommuner møttes på Slottsfjellet i Tønsberg Tønsberg kommune Lyden runger på fjellet. Ung jubel foran scenen. Nye bekjentskap. Tusenvis av smil sendes rundt. Sola skinner. Det meste er som det skal på en skikkelig festival når ungdomsskoleelever fra kommunene Færder, Holmestrand, Horten og Tønsberg møttes på Slottsfjellet i Tønsberg to dager i juni. Det er ingen tvil om at dette var en etterlengtet dag.

STOLTE:  Kulturvertene som består av elever fra ungdomsskolene fra de fire kommunene. Fra venstre: Nicolai Himborg, Franceszek Kakuziak, Felix Wadel, Caja Janitz, Olav Myhre Mørkåsen, Olivia Cornelia Koks, Cecilie Hyllen Kaxe og Remi Klausen - Klikk for stort bildeSTOLTE: Kulturvertene som består av elever fra ungdomsskolene fra de fire kommunene. Fra venstre: Nicolai Himborg, Franceszek Kakuziak, Felix Wadel, Caja Janitz, Olav Myhre Mørkåsen, Olivia Cornelia Koks, Cecilie Hyllen Kaxe og Remi Klausen Tønsberg kommune – Vi har nesten ikke vært sammen med andre i løpet av ungdomsskolen. Endelig er vi så mange som har det gøy sammen. Dette trengte vi nå,  det er mange ungdom som har kjent på mye stress og ensomhet de siste årene, sier Olivia Cornelia Koks som går i 8. klasse på Tjøme ungdomsskole.

– Dette er så utrolig viktig og gøy. Se så mye folk, det fine være, fornøyde folk. Dette gir en god følelse: Jeg er stolt, fortsetter Cecilie Hyllen Haxe fra Sande ungdomsskole. De to har grunn til kjenne på den følelsen. Sammen med ungdom fra alle de andre ungdomsskolene i de fire kommunene er de festivalverter. De har vært med på å planlegge årets festival som er en del av Den kulturelle skolesekken (DKS), og er et samarbeid mellom de fire kommunene.

HERLIG STEMNING: Ordførerne Are Karlsen (Horten), Elin Gran Weggersrud (Holmestrand),  Jon Sanness Andersen (Færder) og Anne Rygh Pedersen (Tønsberg) åpnet festivalen - Klikk for stort bildeHERLIG STEMNING: Ordførerne Are Karlsen (Horten), Elin Gran Weggersrud (Holmestrand), Jon Sanness Andersen (Færder) og Anne Rygh Pedersen (Tønsberg) åpnet festivalen Tønsberg kommune

– Vi har lært utrolig mye av dette arbeidet. Vi har tatt ansvar, og vi har fått være med å bestemme. Vi har virkelig opplevd at de voksne har lyttet til oss, og gitt oss muligheter til å gjøre dette til noe vi ungdommene liker. Også har vi fått gode vennskap og hatt det gøy på veien. Se så bra det ble! Koks og Haxe snur seg mot publikum. I ryggen har de 2500 skoleungdom, og tilsvarende antall kommer onsdagen denne uka.  De smiler og synger mot scenen. Der har de fire ordførerne nettopp åpnet festivalen og gitt mikrofonen videre til artisten Aiba. Det hoppes, jubles og det synges. Aiba har flere millioner avspillinger på Spotify, og han får god hjelp fra et publikum som kjenner mange av låtene hans godt.

MANGE BALLER I LUFTA: Chris Wold og Sondre Halfdansen fra Sande fikk teste sjongleringsferdighetene, og det var talent å spore - Klikk for stort bildeMANGE BALLER I LUFTA: Chris Wold og Sondre Halfdansen fra Sande fikk teste sjongleringsferdighetene, og det var talent å spore Tønsberg kommune Noe for alle

Rett nedenfor konsertarenaen er flere kulturelle aktører som for eksempel Preus fotomuseum og Haugar kunstutstilling på plass for å gi ungdommene ulike kulturelle opplevelser gjennom spennende aktiviteter.

–  Det er gøy å møte nye folk, Chris Wold fra Sande ungdomsskole er i gang med å sjonglere.

– 30 minutters intensiv jobbing, så sitter den. Her er det talent, sier instruktøren og sender Chris og kompisen Sindre Halfdansen et nikk. -Det er ikke tvil, dette er mye bedre enn skole, sier Sindre.

Et av formålene med festivalen er å gi elevene en dag fylt med innhold av høy kunstnerisk kvalitet. Et annet mål for festivalen er å skape tilhørighet og åpenhet mellom kommunene.

Ønsker du å vite mer om Den kulturelle skolesekken, ta kontakt med kontaktperson for DKS i kommunen.