Hvordan ha en trygg og sikker digital hverdag

Hvordan ha en trygg og sikker digital hverdag

Hvordan ha en trygg og sikker digital hverdag - Klikk for stort bilde Pexels Det er viktig å ha et fokus på sikkerhet når man er tilkoblet og bruker Internett. En rekke digitale fallgruver finnes, og her får du noen tips til hvordan du kan beskytte deg best mulig.

Noen eksempler du kanskje har lest og hørt om tidligere, er f.eks. hacking, svindel, identitetstyveri, utpressing, uønsket spredning av bilder, virus m.m. 

Hva kan du gjøre for å beskytte deg mot slike uønskede hendelser, og hva bør du gjøre for å ikke bli et offer for svindelforsøk? 

Noen tips for en tryggere digital hverdag

 • Sørg for at din PC og mobiltelefon er oppdatert. Kriminelle utnytter ofte sårbarheter i programmer som ikke er oppdaterte, og kan gjennom sikkerhetshull komme seg inn på din PC eller telefon. 
 • Antivirusprogram er en ekstra sikkerhet - og husk å holde dette oppdatert.
 • Ikke bruk det samme passordet til flere tjenester på nett, og lag gode og vanskelige passord (med bokstaver, tall og symboler). Ikke del passord med andre.
 • Bruk totrinnsbekreftelse (autentisering) - Dette er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging. Med totrinnsbekreftelse logger du inn med noe du vet (dvs. ditt passord) - i tillegg til noe du får (en kode sendt til din telefon). Her kan du lese mer om hvordan du aktiverer totrinnsbekreftelse for blant annet Facebook, Google, Hotmail, Instagram m.fl. programmer.
 • Husk å ta backup - man vet aldri når PC'en eller mobiltelefonen blir skadet eller slutter å fungere av andre årsaker.
 • Når du mottar e-post, husk å sjekke adressen til avsenderen og at du er trygg på avsenderen, før du åpner vedlegg. Hold også musepekeren over lenker i e-posten for å se hvilken nettadresse lenker i e-posten peker til, og at du er sikker på at lenkene går til et trygt nettsted, før du ev. klikker på lenken.
 • Når du besøker nettsider, ikke send personsensitiv informasjon gjennom nettsider som ikke er kryptert. Sjekk at det er en lukket hengelås foran nettadressen, som viser at siden er kryptert (https og ikke http). 
 • Ikke velg at nettsiden skal huske dine kredittkortopplysninger. 
 • Bruker du trådløst nett hjemme? Sørg for at dette nettet er sikret med kode. Navnet på ditt trådløse nettverk bør ikke være et navn som gjør at uvedkommende enkelt kan forstå hvem nettverket tilhører.
 • Mange har installert smarthusteknologi i egen bolig. Dette utstyret er ofte koblet på boligens nettverk, noe som gjør at alle disse enhetene må settes opp på en sikker måte og oppdateres, slik at uvedkommende ikke kan bruke svakheter i enhetene for å få tilgang til ditt nettverk.

Er du i sosiale medier, så tenk over hva du deler - og vær kritisk til informasjonen du både leser og deler videre. Husk at det du deler i sosiale medier også kan sees av personer som kan ha  uærlige hensikter (svindlere m.m.). Godta heller ikke venneforespørsler fra personer du ikke kjenner - og vær kritisk til å åpne vedlegg og lenker du får tilsendt via f.eks. Messenger og andre chatte-tjenester. 

Ønsker du å vite mer om sikkerhet i eget hjem og på jobb? Les mer på Nettvett.no og Norsis.no.

Hvordan kjenne igjen svindel?

Metodene er mange, og svindel kan ofte skje ved at du får en e-post eller SMS med informasjon om at du må skynde deg med å "gjøre noe". F.eks. at du får en falsk e-post som ber deg om å oppdatere kontakt- eller kortinformasjonen din i nettbanken.

Det kan med første øyekast se ut til at e-posten kommer fra banken din, men at lenken i e-posten faktisk går til et annet nettsted (selv om siden ser helt lik ut som nettbanken din sin side). Svindlerne lager ofte en kopi av originalsiden - men ser du nærmere på nettadressen, så ser du at nettadressen er en annen, enn til banken.

Hvis du får e-post som oppfordrer deg til å oppdatere eller registrere personlig informasjon - eller noe som innebærer at du må gi ifra deg andre personlige opplysninger som f.eks. kortinformasjon, så sjekk alltid:

 • Hvem er avsenderen av e-posten? Kjenner du avsenderen?
 • Er det mye skrivefeil og "rart" språk i e-posten?
 • Har du mottatt e-post fra noen du ikke kjenner, hvor du blir bedt om å klikke på lenker eller å se på vedlegg?

Vær forsiktig med å åpne vedlegg fra personer du ikke kjenner. Anbefalingen er at du ikke bør klikke på lenker eller åpne vedlegg i e-poster fra avsendere du ikke kjenner.

Vær oppmerksom, dersom..

 • noe virker for godt til å være sant – da er det gjerne det!
 • du får tilbud på produkter som er gratis eller med store rabatter - mot at du oppgir personlig informasjon.
 • du får e-post som opplyser om at du har vunnet store pengebeløp eller at du har fått «tilbakeført» et pengebeløp du i utgangspunktet ikke kjenner til.

Ønsker du å lære mer om trygghet på nett?

Det finnes en rekke kilder til god informasjon på nett. Nettvett.no er en av disse kildene som har viktig informasjon til både privatpersoner og virksomheter. Under følger noen tema som er viktig for deg som privatperson å kjenne til:

Til toppen