Info til hytteeiere

Svært mange hytter ligger slik til at brannmannskapene ikke kan kjøre helt fram - Klikk for stort bildeSvært mange hytter ligger slik til at brannmannskapene ikke kan kjøre helt fram VIB Det finnes over 1700 hytter i Holmestrand kommune. Her følger informasjon til hytteeiere i gamle Sande kommune om en fakturafeil, og til alle hytteeiere om brannsikkerhet.

Til hytteeiere i gamle Sande kommune

I forbindelse med konverteringen av datagrunnlaget for fakturering i kommunesammenslåingen har det skjedd en feil. Denne feilen medfører at de som har hytte i tidligere Sande kommune kun har blitt fakturert for ½ renovasjonsgebyr ved utsending av faktura fra Holmestrand kommune 2. termin i år. Dette vil bli rettet ved at det sendes ut en ny faktura med resterende i 3. termin.

Skremmende mange hytter uten røykvarsler

De siste ukene har Vestfold interkommunale brannvesens feiere ført tilsyn med fyringsanlegg og veiledet hytteeiere om brannsikkerhet på Bjerkøya og Holm i Sande og Holmestrand, samt på Tjøme og Veierland i Færder kommune.

- Alle hytter og anneks skal ha fungerende røykvarsler. Eier har en soleklar plikt til å ha det på stell. Når våre feiere på tilsyn med fyringsanlegg i fritidsboliger avdekker at 37% av hyttene ikke har fungerende røykvarsler så er det skremmende, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.

Enda verre står det til med slokkemiddel, 6 av 10 hytter har avvik.

- Denne sommeren må vi regne med at hyttene blir vel brukt, i tillegg har mange hytter anneks eller små tilbygg der familie og venner overnatter. Alle disse rommene må dekkes av en eller flere røykvarslere. Vi har ingen å miste i brann. Tidlig varsling redder liv, sier brannsjef Per Olav Pettersen.

VIBS råd er:

Kjøp trådløse røykvarslere som kan kobles sammen. Utløses én piper alle. Kostnaden er svært lav, og både hytteeier og gjestene kan da sove tryggere.

Til nå i år har det vært mer en 60 branner i fritidsboliger i Norge, én i VIBs område 22.mai i Holmestrand.

Ikke til døra

Svært mange hytter ligger slik til at brannmannskapene ikke kan kjøre helt fram, da kan det ta tid før de kan iverksette innsats. Realiteten er at oppstår det brann, blir den raskt svært omfattende i en hytte før du får hjelp. Tidlig varsling redder først og fremst liv, men kan også gi hyttefolket tid nok til å slukke med brannslokningsapparat før brannen i verste fall legger hytta i ruiner. Er det full fyr er det bare å komme seg ut med livet i behold.

Riktig plassering av røykvarsleren:

• Skal monteres på høyeste punkt i taket og minst 50cm fra veggen.
  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12m.
  • Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.
  • Skal være hørbar i alle rom
  • Alle bygg der noen overnatter må ha røykvarsler
  • Røykvarslere bør byttes ut med nye hvert 8-10 år
  • Kjøp optiske røykvarslere, gjerne flere trådløst koblet sammen