Koronasituasjonen i Holmestrand kommune

Kommunedirektøren gjennomfører egne beredskapsmøter hver eneste dag hvor det dagsaktuelle utfordringsbildet drøftes og nye tiltak vurderes i tråd med anbefalinger fra lokale og nasjonale helsemyndigheter.

Her får du kronologisk oversikt Temaside om korona

01.04.2020 12.33

Kjære alle innbyggere i Holmestrand!

Ordfører i Holmestrand: Elin Gran Weggesrud - Klikk for stort bildeOrdfører i Holmestrand: Elin Gran Weggesrud Holmestrand kommune  Til innbyggerne, fra ordfører Elin Gran Weggesrud.

Det heter seg at det er i ekstraordinære tider vi får vist hva som bor i oss.

Nå kjenner vi alle på et stort alvor.

Ingen av oss har opplevd en pandemi som dette. Situasjonen er uoversiktlig, og den store smittefaren oppleves skremmende og dramatisk for oss.

Retningslinjene endrer seg raskt

Vi skal ikke håndhilse, ikke gi klemmer og vi skal unngå alle sosiale sammenhenger. Retningslinjer endrer seg raskt og drastiske tiltak blir innført. Vi ser at alle våre møteplasser stenger, som skoler, kino, lekeplasser, idrettsanlegg og restauranter, for ikke å snakke om arbeidsplasser.

Mye er usikkert for tiden. Landet vårt har nesten stoppet helt opp. Vi vet ikke helt hvordan det vil gå, hvor lenge pandemien vil vare eller hvem av oss som blir syke. Samtidig har spredningen av koronaviruset sideeffekter for samfunnet vårt som vi bare så vidt har begynt å se omfanget av. Vi vet at mange arbeidsplasser er i fare, at arbeidsledigheten stiger, og at mange frykter for egen økonomi. Usikkerheten vår handler derfor om mer enn å bli smittet av dette viruset.

Gjør dypt inntrykk på meg

Allikevel viser vi en varme og en omtenksomhet for andre som gjør dypt inntrykk på meg.

Jeg har hørte en si at «det har aldri vært så enkelt å redde liv før – det er bare å holde seg inne.» Det synes jeg var klokt sagt. Det er det viktigste vi kan gjøre nå. Holde oss i eget hus.

Regjeringen og Stortinget har heldigvis vært raskt på plass med krisepakker som skal lette denne usikkerheten noe. Det politiske landskapet i nasjonalforsamlingen vår viser seg fra sitt sterkeste og flotteste når de står samlet i denne situasjonen og det gir også en trygghet for oss som står i dette ute i hverdagen.

"Det har aldri vært så enkelt å redde liv før – det er bare å holde seg inne."

Innbygger

Også i den helt nye kommunen vår jobbes kontinuerlig og det er godt å se at systemet og beredskapen fungerer slik det skal. Vi har fulgt smitteutviklingen og satt kriseledelse. Administrativ og politisk ledelse, sammen med andre fagfolk, møtes jevnlig digitalt, og vurderer hele tiden situasjonen. Jeg er mektig imponert over alle ansatte som bretter opp ermene, kaster seg rundt og finner løsninger på problemer vi aldri har stått i før, stiller seg disponible for andre oppgaver enn de har i det daglige og rett og slett er trygge, dyktige fagfolk på vakt for innbyggerne sine.

Takk for alt dere gjør

Vi har virkelig ekte helter blant oss – både lærer, renholdere, helsepersonell og mange, mange andre som yter sitt beste for at vi andre skal ha det bra og at kommunen skal levere tjenester til dere innbyggere. Takk for alt dere gjør!

Det jeg kanskje er aller mest imponert over, er hva dere innbyggere gjør for fellesskapet vårt. Kun et døgn etter at jeg gikk ut i media og etterlyste helsepersonell, hadde over 40 kvalifiserte innbyggere meldt seg til tjeneste. DET kaller jeg dugnadsinnsats og samfunnsansvar! Tusen takk til alle dere som har delt denne saken og tusen takk til alle dere som har meldt dere til tjeneste for fellesskapet vårt!

Mangfold er en styrke

Vi har også sett hvor raskt og effektivitet de frivillige lag og foreninger bidrar når krisen er der, og vi har sett hvordan mangfold er en styrke. Beredskapsrådet vårt består av mange ulike samarbeidspartnere, fra landbruket til Hydro og Noah, Sanitetsforeningen og Sivilforsvar for å nevne noen, og de er klare til å bistå oss når vi trenger de. Enkeltpersoner har opprettet hjelpegrupper og naboer tilbyr seg å handle mat og medisiner for hverandre. Vi har også en stor tilstrømming til Frivilligsentralene våre av innbyggere som ønsker å hjelpe sine medmennesker. Tusen takk for at dere er så fine med hverandre!

Nå er vi ute og spør næringslivet om de har verneutstyr som munnbind og smittefrakker og jeg er sikker på at alle tar en kikk og vurderer hva de kan bidra med dersom de har slikt.

En uvant og annerledes hverdag

Vi har alle en uvant og annerledes hverdag nå. Det å skulle følge opp barn på hjemmeskole eller som er hjemme fra barnehage, være lekekamerat, og samtidig ha hjemmekontor, kan oppleves som både hyggelig og stressende.

Andre opplever kanskje at hverdagen ble veldig ensom nå. Noen bekymrer seg for jobben og privatøkonomien. Eller kanskje familiesituasjonen er vanskelig nå som alle er hjemme samtidig og hele døgnet. Noen av oss er også bekymra for egen helse eller nære familiemedlemmer. Vi har oppretta en del telefonlinjer man kan ringe for råd og veiledning. Og vi har mange frivillige som melder seg som telefonvenner. Så vær så snill å ta kontakt dersom du synes hverdagene er vanskelige nå.

En kommune med stor innsatsvilje

I sum synes jeg alt dette viser en kommune med stor innsatsvilje for hverandre. Denne pandemien utsetter den nye kommunen vår for en gedigen «stresstest.» Vi har vist og viser en vilje og en handlekraft som ikke var gitt at vi hadde. Vi står samlet, vi tar vare på hverandre og vi forenes i en felles dugnad for å stoppe smitte og løse nye utfordringer. Vi viser hva som bor i oss.

Dette er gode erfaringer å ta med seg når hverdagene etterhvert blir normale igjen og livet går videre. Da skal vi håndhilse og klemme på hverandre igjen. Og fylle restaurantene og butikkene i kommunen vår. Og vi skal trene sammen, gå på konserter og stå som sild i tønne på toget igjen. Det blir fint.

Ordfører Elin Gran Weggesrud