Seiling er en livsbejaende idrett

– Ingenting aktiverer lykkefølelsen mer effektivt enn å se gliset i fjeset på det barn som seiler inn fra en god økt på fjorden, sier Petter Jahre, frivillig i seilklubben.

Petter Jahre - Klikk for stort bildePetter Jahre Privat – Mestringen kommer i mange lag, båthåndtering, lese vind og sjø, forstå regler, seile raskt, ha kontroll. Det å lære seg å seile som barn gir uvurderlig glede livet ut. Ja, det er faktisk en idrett som også varer livet ut, den eldste konkurranseseileren i Holmestrand er om lag 90 år gammel og konkurrer hver onsdag. Når jeg ser ham seile inn kan jeg kjenne igjen gliset i det jeg ser hos barna, er det ikke vakkert?

Alle barn skal ha mulighet til å seile

Men det høres kanskje litt dyrt ut å begynne med seiling? – Det er det ikke, ikke hos oss, sier Petter.

En seiljolle koster riktig nok mer enn et par fotballsko, fra førti til hundre og førti tusen. I noen foreninger er det faktisk vanlig at seilerne kjøper egen båt, men i Holmestrand seilforening har de valgt en breddemodell.

– Alle barn i Holmestrand skal ha mulighet til å seile. Med Norges flotteste havn i hjertet av sentrum ville alt annet vært for dumt.

– Vi foreldre får samtidig et godt samhold og storkoser oss med å stå sammen om tilbudet i havna. Og på overnattingsturer til øya og cup hos andre foreninger rundt om i fjorden, fra den ene perlen til den andre. Men det viktigste, selvfølgelig, er det som begynner med mestring gjennom lek, og når de blir litt eldre, mestring gjennom resultater.

I tett samarbeid med Norges Seilforbund tilbyr foreningen strategisk forankret opplæring i programmet Peiling på seiling. Trenere er også utdannet gjennom NSF og foreningens treningsfilosofi er enkel: Det er gøy å få det til!

Norges Cup og Skagen Race Week til Holmestrand

– Så vet vi at mange ikke er eksponert for seiling. Det skal ikke stoppe dere for å ta kontakt. I år starter vi opp siste uken i april og seiler til skoleslutt. Etter det har vi tilbudet Sommerseiling, en intensiv og flott introduksjon fem fulle dager. Så seiler i igjen fra skolestart og til høstferien. Også har vi to arrangementer til i år! 14.-15. mai holder vi Norges Cup for noen raske jolleklasser og ikke minst noe som er nytt for oss i år, foilende («flyvende») seilbrett og vi har hørt at verdensmesteren kommer. 21.-22. mai arrangerer vi Vestfold Cup for joller, i forbindelse med Skagen Race Week, en ny og stor begivenhet i Holmestrand.

Se program for Skagen Race Week her

Etter kommunesammenslåingen gikk foreningen bredere ut og fortalte at de var en forening for hele kommunen.

– Det er skikkelig hyggelig å se hvordan skolekretsene kommer sammen i Holmestrand Havn – det er jo vår alles havn og det burde man benytte seg av, Sier Petter, og løfter frem de unge seilerne foreningen har fra Sande, Hof og til og med Hvittingfoss og Drammen.

Denne kunne du først lese i årets innbyggermagasin.

Se magasinet på nett her

Holmestrand kommune årets båtkommune 2022