Vi har egne lokale regler. Utover de følges nasjonale regler og anbefalinger.

Kronologisk oversikt Temaside: korona Vaksine Test deg Nowy koronawirus

12.05.2021 14.13

Slik markeres frigjøringsdagen 8. mai

minnesmerke Hvitstein - Klikk for stort bildeInnskrift på minnesmerket på Hvitstein Holmestrand kommune Lørdag 8. mai er det 76 år siden de tyske militære styrker kapitulerte og Norge ble et fritt land igjen etter 5 år med okkupasjon. Siden 2011 markeres også Veterandagen på samme dag for å hedre krigsveteranene for deres innsats for Norge under krigen. Dette skjer 8. mai i Holmestrand kommune:

Ordføreren kommer til å holde tale og legge ned kranser ved bautaer og minnesmerker i Hof, Holmestrand og Sande for å gjøre oss bevisst på tiden som landet aldri må glemme.

Ungdommens spor fra krigstiden i Sande

inskripsjon - Klikk for stort bildeInskripsjon fra andre verdenskrig Holmestrand kommune Det er krig. Tyskerne har tatt over bygda. Hverdagen er snudd på hodet og er preget av usikkerhet og kanskje maktesløshet. Hvordan var denne opplevelsen for ungdommen? Tenårene kan være vanskelige nok i fredelige tider i det man prøver å manøvrere mellom barndom og det å være voksen. Å oppleve denne turbulente fasen av livet midt oppi en verdenskrig kan ikke ha vært lett. I dag er det lite som vi kan spore tilbake til ungdomsgruppene fra denne tiden.

Mange av de fysiske sporene fra andre verdenskrig er forsvunnet, eller er i ferd med å forsvinne. De kulturminnene som ofte ligger igjen er knyttet til det militære. Det er skyttergraver, kanonstillinger, bunkere, fangeleire og graver. Men det er ikke ofte man finner spor av ungdommen som levde under andre verdenskrig.

Killingdalsåsen: Sandes ungdommelige motstand

I Sande finnes det et spennende unntak. På toppen av Killingdalsåsen i Sande finnes det en inskripsjon med referanse til Kong Håkon 7. I dag ligger inskripsjonen midt i et boligfelt og inne i en privat hage. Under krigen var imidlertid kollen ubebygd og dekket av skog slik at inskripsjonen var godt gjemt for tyskerne; et perfekt sted for en liten gruppe ungdommer å uttrykke deres sivile motstand til okkupasjonen.

Kun noen hundre meter fra ungdommens rebelske uttrykk ligger det en annen inskripsjon. Her står det risset inn «Fred 1945». I dag ligger det en hytte over inskripsjonen. På grunn av beliggenhet er begge disse viktige kulturminnene utilgjengelig for allmennheten, men de er inkludert i den nye kulturminneplanen til Sande der de omtales som kulturminner med høy samfunns- og sosialhistorisk verdi. Kulturminner fra andre verdenskrig er viktige for forståelsen av hva de som levde i Norge under andre verdenskrig opplevde. Ved å bevare disse kulturminnene bidrar man til at fortellingen om menneskene bak dem holdes levende og ikke blir glemt.

flyfoto Killingdalsåsen - Klikk for stort bildeKillingdalsåsen i Sande Holmestrand kommune Er du interessert i lokalhistorie?

Her kan du bla gjennom kommunens kulturminneplaner.

Kulturminneplaner