Aktuelt

Trygg påsketid med handle-, tur-, og hyggevett

Påskemåltid - Klikk for stort bildePåskemåltid Pexels Påsken nærmer seg, som betyr røde dager og stengte butikker. Når påsken i år også blir ganske så annerledes – ingen hyttetur og sosiale sammenkomster – handler man kanskje inn enda litt mer for å gjøre tiden hjemme ekstra hyggelig. Men det er viktig å ha i bakhodet at det er mange som er hjemme nå. Det er på tide å glemme fjellvettreglene og heller tenke på handlevettreglene, turvettreglene og hyggevettreglene.

Handlevettreglene

Virke dagligvare, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen informerer om at dagligvarebransjen tar alle forholdsregler for godt smittevern også i påsken. Rutiner for renhold trappes opp, avstands- og hygieneregler etterfølges og i de minste butikkene vil det innføres begrensninger på hvor mange som kan oppholde seg av gangen. Gjennom annonsering oppfordres kundene til å planlegge handelen godt og gjøre unna storhandlingen noen dager før påske.

Norgesgruppens butikker (Kiwi, Meny, Spar og Joker), og Rema 1000 er noen av de som har sendt ut handlevettregler for å skape en trygg handleopplevelse. Reglene sier omtrent det samme, ordlyden er litt annerledes og punktene er ulikt prioritert.

Handlevettreglene
Norgesgruppen Rema 1000
Planlegg handleturen - være ute i god tid så ikke alle handler samtidig. 1. Planlegg påskehandelen: Husk å planlegge påsken tidlig i år, slik at du bidrar til å spre handlingen utover og unngå at mange mennesker er i butikkene samtidig.
Tilpass turen - husk at du kan bruke hele åpningstiden. 2. Meld fra til naboen: Tilby hjelp til venner, familie eller andre som ikke får handlet når du først skal på butikken selv.
Ta med det nødvendige - det er nok varer til alle. 3. Hold avstand: Ha minimum 1 meter avstand til både kunder og ansatte når du handler.
Legg gjerne ut på handleturen alene. 4. Vask hendene: Husk å vaske hendene med såpe og vann både før og etter handleturen.
Ta hensyn til både kunder og medarbeidere - hold minst én meter avstand. 5. Vend i tide: Vær ekstra varsom når du er på butikken og unngå å ta på varer du ikke skal handle selv.
Unngå å ta på varer du ikke skal kjøpe. 6. Betal kontaktløst: Bruk kontaktløs betaling hvis du kan, da bidrar du til å minske risikoen for smitte via kontaktflater i butikken. Du kan bruke kanten på bankkortet til å bekrefte kjøpet.
Ta trygge veivalg - få helst noen andre til å handle for deg hvis du er i karantene. 7. Ta hensyn: Ta hensyn til både andre kunder og ansatte når du handler. Hold avstand og bruk papirlommetørkle eller albuen hvis du må hoste eller nyse. Hold deg hjemme hvis du er syk.
Bruk papirlommetørkle eller albuen om du må nyse eller hoste - pass på god håndhygiene.
Ta hensyn til berøringspunkter - betal helst med kort.

 

Vi håper så mange som mulig følger disse og viser hensyn. Både til de andre handlende rundt deg, men også til de butikkansatte. De jobber hardt for å holde åpent og har stått på ekstra mye disse siste ukene.

Turvettreglene

Inspirert av andre kommuner, har vi laget noen turvettregler man kan prøve å huske. Å gå tur er et godt avbrekk fra å bare sitte inne, mosjon er viktig både psykisk og fysisk og frisk luft gjør mye for humøret.

 • Planlegg turen og gå gjerne på tidspunkt når løypene ikke er mest i bruk.
 • Legg ikke ut på tur om du ikke er frisk
 • Gå ikke tur i grupper på flere enn 5 – og hold god avstand både til hverandre og forbipasserende
 • Kle deg godt – ingen grunn å få en «vanlig» forkjølelse i påsken heller
 • Ta gjerne med deg antibac og renseservietter – spesielt hvis dere planlegger å spise på turen
 • Ikke hold deg på stien – kommer det noen for nære, gå gjerne ut til siden for å holde anbefalt avstand mellom dere
 • Rydd etter deg! Forlat alltid turområdet slik det var da du kom – eller vær enda flinkere – rydd etter folk som ikke har klart det
 • Klatr i et tre! Vær leken, nyt naturen og hygg deg. Smil til de du passerer, et smil kan gjøre dagen for noen andre
 • Det er ingen skam å snu – vi skal først og fremst holde oss hjemme disse dager.

Hyggevettreglene

Påsken skal være en fin høytid, men for noen kan den bli litt ensom og for andre litt for sosial. Etter kanskje å ha vært innenfor husets fire vegger tett på familien i flere uker, er det lov å kjenne på behov for ordentlig egentid. Og etter å muligens ha vært alene i karantene eller man bor alene og jobber hjemmefra/er permittert, er det også lov å kjenne på behovet for mer sosial omgang. Her har vi laget noen hyggevettregler med fokus på å ta vare på seg selv og familien både fysisk og mentalt.

 • Vis hensyn – alle har forskjellige reaksjoner på situasjonen vi er i. Forsøk å se det fra den andres side eller tilby deg å være en samtalepartner. Ring noen du bryr deg om, det kan bety mye for dem.
 • Ha fokus på å gjøre hyggelige ting. Det ligger mange forslag ute på nettet nå, hvis du trenger ideer. Hva likte du å gjøre da du var barn?
 • Spis god mat – lag den gjerne sammen og sitt lenge ved bordet. Lær barna å lage mat. Bor du alene, avtal videomøte med en eller flere venner og spis middag sammen.
 • Det er lov å trekke seg litt bort fra andre, om man har behov for det.
 • Det er lov å være enda mer sammen, om man har behov for det.
 • Ta en pause fra de (sosiale) mediene. Det er mye informasjon som kommer i disse tider og mye kan føles skummelt. Gi hodet et avbrekk og sjekk nyhetene bare en gang om dagen. Fokuser heller på de fine øyeblikkene rundt deg.
 • Vær fysisk aktive. Det er godt for kroppen å røre på seg og kan bidra til å klarne opp alle tankene i hodet. Så kan man ta en kopp med varm drikke når man kommer hjem.
 • Hvil, føl følelsene dine og lytt til kroppen. Dette er en annerledes tid. Vi blir alle berørt av dette, det er naturlig å reagere. Å skrive dagbok eller å prate med de nærmeste kan hjelpe for mange.
 • Ha fokus på hverandre og hvor heldige vi er som får så mye tid til egen disposisjon. Tenk at denne tiden skal være en fin tid å se tilbake på og ikke bare handle om pandemien. Gjør det beste du kan med det du har og husk at dette ikke varer for alltid.

I all hovedsak handler denne påsken om å holde seg og sine trygge, vise hensyn til andre og passe på hverandre – på avstand. Holmestrand kommune ønsker alle en riktig fin påske. Ta vare!