Venteområdet i vaksinasjonslokalene
Holmestrand kommune
Koronavaksinen er løsningen på pandemien, men det krever logistikk, smittevernrutiner og rett lokasjon for å gjennomført en trygg vaksinering av befolkningen. Vaksinen har kort holdbarhet, og må settes innen få timer etter den er blandet. Det er store krav til vaksinasjonssted for å opprettholde smittevernrutiner, god avstand, og mulighet til å samle mange mennesker samtidig.
Denne artikkelen handler om valg av vaksinasjonslokaler. Informasjon om selve vaksinasjonslokalet finner du her
I Holmestrand kommune har innbyggere og ansatte ventet på vaksinen som skal ta oss ut av pandemien og tilbake til en hverdag der smitteforebygging og smittefare ikke er det første vi må tenke på. Når vaksinen nå endelig er her, gir den oss noen utfordringer som andre vaksiner normalt sett ikke gir.
Den første vaksinen vi nå har fått, har en holdbarhet som ikke gjør det praktisk mulig å for eksempel dele ut vaksinen gjennom fastlegene.
Vaksinasjonsteamet har gjort en grundig jobb med den detaljerte vaksinasjonsplanen som ble lagt før jul.
Disse faktorer var med i vurderingen av vaksinasjonslokaler:
vaksine hall
Vaksinen har annen holdbarhet enn en vanlig influensavaksine.
Det gir noen logistikk-utfordringer og en tidsrammen som er slik:
Fra vaksinen er mottatt i kommunen har vi 5 døgn på å få satt den. Den må da oppbevares kjølig. Når vaksinen tas ut av kjøling, og blandes opp, har vi kun timer før den ikke lenger har ønsket effekt.
For at ingen vaksinedoser skal gå til spille, må vi være sikker på at vi klarer å samle nok folk til å få gitt vaksinen før holdbarheten går ut.
Det betyr at vi trenger et lokale der vi kan samle mange på en gang.
Mest fornuftig bruk av de ressursene vi har får vi ved å samle mange på ett sted.
Det stilles store krav til gode smittevernrutiner med blant annet krav om avstand mellom folk når man skal samle mange på ett sted. De som har fått vaksinen må sitte i ro og observeres i etterkant for å være sikker på at de ikke får en reaksjon på vaksinen. Det beste er derfor å ha de vaksinerte i ett lokale slik at helsepersonell fort kan fange opp hendelser. Lokalet som velges til vaksinering skal da ha plass til å motta mange (), og samtidig ivareta god avstand i henhold til smittevernsregler, vaksinering, og så skal de som er vaksinert sitte i ro og bli observert med god avstand mellom. Det krever store lokaler.
Når du kommer til et lokale for å vaksineres, er det viktig for den som setter vaksinen at den kan spørre deg om allergiske reaksjoner og annet som er opplysninger som ikke andre skal høre. Når du får vaksine hos din fastlege, er alt dette godt ivaretatt. Når andre lokaler tas i bruk til tilsvarende aktivitet, må vi som et minimum sikre at det er plass nok mellom de som vaksinerer slik at dette også blir ivaretatt. Det krever også god plass.
Parkering: Når vi legger opp til vaksinering av mange på samme sted over litt tid, krever det litt plass til parkering.
Sikkert nettverk: De som får vaksinen må bli registrert i et nasjonalt vaksinasjonsregister, og vi må sørge for at registreringen i forbindelse med vaksinering skjer på en sikker måte. Sikker tilgang til nett er en faktor. I hallene har vi tilgang til kommunens sikrede J-IKT nettverk. Jarlsberg IKT er et interkommunalt IKT-samarbeid mellom flere kommuner i gamle Vestfold fylke, og de leverer det sikre nettet.
Vi trenger et lokale som er stort nok til å ivareta smittevern og personvernet til de som skal vaksineres, et kommunalt lokale for å unngå utgifter, og ha parkeringsplass nok til å ivareta de som kommer.
Derfor er de best egnede lokalet er idrettshallene på Gjøklep. De dekker alle kriteriene.
Ingen valg uten konsekvenser
Vaksinasjonsteamet består av mange av kommunens helsesykepleiere og andre som er fullt klar over hvordan barn og unge har det i kommunen i denne tida. Vi er klar over at det går ut over ungdomsskolen og den videregående skolen at hallene tas i bruk til vaksinering på dagtid, og at det går ut over idrettslag og foreninger at hallene tas i bruk til vaksinering på ettermiddag og kveld.
Det er likevel vanskelig finne noen andre lokaler som kan brukes med de rammene og forutsetningene som ligger til grunn for vaksineringen. Det er derfor lagt opp til at hallene raskt skal kunne frigjøres når de ikke er i bruk. Kanskje vil antallet vaksinedoser gjøre at det kun er bruk for en hall av gangen i perioder. Dette forandrer seg fra uke til uke. Så snart det er klart at det bare er behov for en hall, eller ikke er behov for hallene, vil det bli gitt informasjon om dette slik at de som ellers bruker dem kan gjøre det.
Informasjonen sendes skolene og foreningene direkte, og oppdateres her
Et skritt nærmere en utgang på pandemien
Vaksinasjonsteamet bretter nå opp ermene og tar jobben med å vaksinere befolkningen i kommunen så vi stadig kommer et skritt nærmere en utgang på pandemien, og håper at befolkningen også er med på denne delen av dugnaden. Dette gir noen utfordringer for skoler, lag og foreninger, og det beklager vi. Men akkurat nå er dette vurdert til å være den beste løsningen.