Vi har egne lokale regler. Utover de følges nasjonale regler og anbefalinger.

Kronologisk oversikt Temaside: korona Vaksine Test deg Nowy koronawirus

12.05.2021 14.13

Til deg som har blitt vaksinert

Assisterende kommuneoverlege Anne Eegas Kavlie-Borge - Klikk for stort bildeAssisterende kommuneoverlege Anne Eegas Kavlie-Borge Holmestrand kommune Etter du har fått vaksinen skal du sitte i lokalet til observasjon i 30 minutter. Dette er for å oppdage en eventuell allergisk reaksjon. Allergiske reaksjoner er sjeldne, men kan være alvorlige og må behandles av helsepersonell.

1-2 dager etter vaksineringen vil du kunne få symptomer som lette smerte og hevelse på innstikkstedet, tretthet, hodepine, muskesmerter, frysninger, leddsmerter og feber. Disse bivirkningene er et tegn på at immunforsvaret reagerer på vaksinen, og er ikke farlige.

Kontakt fastlege eller legevakt hvis du får uvanlige, kraftige eller langvarige symptomer etter vaksinasjon.
Tre-fire uker etter at du har fått første dose, skal du ha dose nummer to.

Vaksinen registreres i det nasjonale vaksineregisteret SYSVAK. Derfor kan du finne den igjen på nettsiden www.helsenorge.no/vaksiner Siden krever pålogging med elektronisk ID, og du kan skrive ut
vaksinekort herfra.

Utvidet tidsintervall mellom første og andre vaksinedose

- For de under 65 år uten underliggende sykdom
Helse- og omsorgsdepartementet har etter råd fra Folkehelseinstituttet besluttet å utvide tidsintervallet mellom første og andre dose av mRNA-vaksiner (BioNTech/Pfizer og Moderna) mot Covid-19. Intervallet utvides fra 6 til 12 uker for å sikre at flere får koronavaksine så tidlig som mulig. Dette gjelder for de som tilhører prioriteringsgruppe 8, 9 og 18-44 år.
Les brev fra FHI (PDF, 141 kB)

Til deg som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen

Regjeringen har i dag (23. april 2021) besluttet å følge Folkehelseinstituttet sin anbefaling om at alle som har fått første dose med AstraZeneca-vaksine skal få tilbud om videre vaksinering med mRNA-vaksine. Når tidspunktet for andre dose nærmer seg, vil du få informasjon fra de som skal vaksinere deg om tidspunkt og hvilken mRNA-vaksine du får tilbud om. Les brev fra FHI (PDF, 147 kB)

Hvis du har symptomer etter koronavaksinasjon

Reaksjoner inntil de 3 første dagene etter at du er vaksinert med koronavaksine:

Etter vaksinering
Symptom   Tiltak
Symptomer som ved mistenkt vaksinasjonsbivirkning:   Hold deg hjemme fra jobb til du er feberfri og har forbedret allmenntilstand.
Feber, hodepine, muskelverk, leddverk, trøtthet   Hvis symptom varer over 48 timer, vurder å teste deg for koronavirus.
Symptomer som ikke er typisk for vaksinasjonsbivirkning: Hoste, sår hals, rennende nese, tungpust, tap av smak/luktesans     Hold deg hjemme fra jobb og test deg for koronavirus.

Smittevernreglene skal følges også av de som er vaksinert

Vi vet ennå ikke hvor godt vaksinene hindrer smittespredning. På sikt vil det trolig komme lettelser, men foreløpig må de som er vaksinert fortsatt følge gjeldende smittevernregler.

De grunnleggende smittevernrådene som god hånd- og hostehygiene, holde mer avstand og holde oss hjemme når vi er syke vil vi sannsynligvis måtte leve med litt lenger.

Det er også karanteneplikt selv om man er vaksinert.