Her er restriksjonene omtalt på Helsedirektoratets sider
Du kan lese forskriften her.
- Lokalene på universiteter, høyskoler, fagskoler og opplæring for voksne stenges for alle elever og studenter. Det skal være digital undervisning.
- Biblioteker og lesesaler kan likevel være åpne
- Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig.
For mer informasjon om opplærings- og utdanningsinstitusjoner se helsedirektoratet.no.
- Treningssentre, med unntak for
- rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør.
- individuell trening og behandling som det kan bestilles time til.
- Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
- Museer
- Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
- Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende, med unntak for:
- Skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for de under 20 år.
- Rehabilitering og opptrening med arrangør
- Individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.
- Svømming for toppidrettsutøvere
- Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter for voksne som er 20 år og eldre.
Du finner mer informasjon om treningssentre hos Helsedirektoratet.no.
Hovedregelen er at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangementer.
Det er likevel tillatt å arrangere:
- Begravelser og bisettelser med 10 personer, eller 100 dersom alle sitter på faste, tilviste plasser.
- Bryllup, dåp og konfirmasjon med 10 personer, eller 20 dersom alle sitter på faste, tilviste sitteplasser.
- Arrangementer som sendes digitalt med fem personer til stede fysisk, i tillegg til utøvere og nødvendig produksjonspersonell.
Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind
- i butikker
- i fellesarealene på kjøpesentre
- på serveringssteder
- i tros- og livssynshus
- på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder
- i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.
Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for ansatte på steder hvor det ikke er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger o.l. i henhold til Folkehelseinstituttets anbefalinger.
Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at det er gitt beskjed til de ansatte om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten.
- Den nasjonale anbefalingen om antall gjester på besøk i hjemmet gjelder. Det oppfordres til å møtes utendørs.
- Antallet kontakter gjennom en uke bør begrenses mest mulig.
- Det bør holdes 2 meter avstand i møte med andre personer i risikogrupper, og i situasjoner der smitterisikoen antas å være høyere (f.eks. ved fysisk aktivitet med høy intensitet, synging eller roping).
- Alle bør unngå reiser som ikke er nødvendige. Reise til arbeid må anses som nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
- Bosatte i kommunen anbefales å benytte lokale kjøpesentre/varehus.
- Innbyggerne kan dra til fritidsbolig. Reis bare sammen med medlemmer fra egen husstand, og ta ikke imot besøk. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Sjekk hvilke råd og regler som gjelder for hyttekommunen, og følg dem.
- Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
- Personer med høy risiko for å bli alvorlig syk eller dø dersom de blir smittet av koronavirus, bør leve mer skjermet.
- En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
- Testing og oppfølging av nærkontakter og husstandsmedlemmer:
- personer som er i smittekarantene anbefales å teste seg på dag 7-10 i karantenetiden.
- nærkontaktene som er knyttet til et utbrudd av det muterte koronaviruset, testes med PCR-test både ved inngang til karantenen (med en gang de er definert som nærkontakt) og utgang av karantenen (tidligst dag 7).
- husstandsmedlemmer av nærkontakter bør være i karantene frem til første PCR-test foreligger for nærkontakten. Dette gjelder i utbrudd tilknytning til den engelske virusvarianten.
Hva gjør vi i de ulike tjenestene våre?
BIBLIOTEKENE er åpne
VEILEDNINGSSENTERET PÅ NAV i Holmestrand er åpent igjen for drop-in 12-14 mandag til fredag. Innbyggere kan også ta kontakt på tlf. 55 55 33 33 eller se nav.no for informasjon.
FLERE OFFENTLIGE TOALETTER ER ÅPNET: Nordre Jarlsberg brygge (HC toalett), Dulpen (HC toalett), Hagemann (HC toalett), Eidsfoss og Tvillingbro.
RÅDHUSET I HOLMESTRAND OG ADMINISTRASJONSBYGGET I SANDE er stengt for publikum. Holmestrand kommune kan fortsatt kontaktet via sentralbord tlf. 33 05 95 00 på hverdager fra kl. 8-15.30, og på e-post: postmottak@holmestrand.kommune.no Alle saksbehandlere må kontaktes på telefon/e-post.
KULTURSKOLEN. driver på normalt nivå med smittevernstiltak.
FRITIDSKLUBBENE ER ÅPNE: På grunn av det nye tiltaksnivået har fritidsklubbene tilpasset åpningstidene. I tillegg til å være fysisk åpnet, kan ungdommer også møtes digitalt på Discord, og prate, spille eller snakke med en voksen i Holmestrand fritidsklubb.
EMPUS TILPASSER SEG KORONASITUASJONEN: Alle ansatte og arbeidstakere bruker munnbind der vi ikke kan holde 2 meters avstand. Butikken er stengt. AFT avdelingen bruker for tiden kun digital undervisning. Ansatte på avdelingen har hjemmekontor. Brukere på hospitering følges opp ute så langt det lar seg gjøre med hensyn til gjeldende smitteverntiltak. På VTA avdelingen fortsetter arbeidstakerne å jobbe i hver sin kohort. Avdeling Lærekandidater er delt opp i 2 mindre kohorter. På avdeling Arbeidssenter er antall arbeidstakere noe redusert, men alle har fått tilbud om å jobbe noen dager i uken.
ÅPNING AV AKTIVITETSSENTRENE FOR SENIORER UTSETTES. Åpningen av aktivitetssentrene for seniorer utsettes. Sentrene det gjelder er Kjærsentreret aktivitetssenter, Sandetun aktivitetssenter og Botne aktivitetssenter.
ALLE SKOLER PÅ GULT NIVÅ Skoler i Holmestrand er fra 12. april på gult nivå. Barnehagene er på gult nivå, og en eventuell endring vurderes fortløpende..
VEILEDNINGSSENTERET PÅ NAV STENGT FOR DROP-IN: NAV er åpent, og innbyggere kan ta kontakt på tlf. 55 55 33 33. Gjelder det spørsmål om sosialhjelp kan våre ansatte på NAV også nås på tlf 481 32 680.
SVINGEN AKTIVITETETSSENTER REDUSERER AKTIVITETEN: Av hensyn til smittevern og nødvendig avstand til hverandre er aktiviteten ved Svingen Aktivitetssenter redusert. Det medfører et noe redusert tilbud for de fleste av deltagerne, men alle beholder deler av opprinnelig tilbud. Individuelle hensyn er vektlagt, og pårørende eller andre nærpersoner har blitt kontaktet. Som forebyggende tiltak bruker ansatte munnbind, for deltagerne er dette valgfritt. Endringen gjelder fortsatt.
MUNNBIND SOM FOREBYGGENDE TILTAK: Kommunens ansatte bruker munnbind som forebyggende tiltak i alle institusjonene, omsorgsboligene og i bofellesskapene, der smittevernhensyn ellers ikke kan ivaretas.
TRYGT RENHOLD I KOMMUNEN: Kommunens ansatte bruker munnbind / visir ved renhold i barnehager etter kl. 7, og på skoler etter kl. 8 når barn og brukere er på plass. Håndvask / antibac brukes mellom hver avdeling / klassetrinn, og engangshansker brukes gjennom hele arbeidsdagen.
RUTINER FOR UTDELING AV VANNMÅLERE: For å sikre utdeling av vannmålere i en periode hvor saksbehandlere har hjemmekontor og fysiske møter må avtales, har kommunen utarbeidet en rutine for dette.
FRIVILLIG KORONAREGISTRERING AV ARRANGEMENTER: Kommuneledelsen oppfordrer alle til frivillig å registrere arrangementer som foregår utenfor private hjem. Rask smittesporing gir liten smittespredning, og din innsats kan bidra til et mer effektivt smittesporingsarbeid i Holmestrand kommune. Digitalt skjema fylles inn via kommunens nettside
ENDRING I PSYKISK HELSE SINE RUTINER: Les hele rutinen her
PLAN, BYGG, LANDBRUK, KART OG GEODATA: Det er åpnet for forhåndskonferanser i form av fysiske møter i tillegg til møter på plattformen Teams. Det er ikke åpnet for drop-in. Alle saksbehandlere må kontaktes via telefon/e-post.