Koronasituasjonen

28.09.2021 15.34

Selvtesting

Selvtesting

Demonstrasjon av selvtest - Klikk for stort bildeSelvtesting brukes i forbindelse med testing istedenfor karantene for barn og unge Holmestrand kommune Selvtesten er enkel å bruke. Du leser av svaret på testpinnen etter femten minutter. Ta testen den eller de dagen(e) du har fått beskjed om fra teststasjonen, hvor du tok den første testen.

Her forklarer assisterende kommuneoverlege Andreas Thunes hvordan en gjennomfører selvtesting. Nederst på siden finner du også en steg-for-steg veiledning.

  • Testpinnen: Føres 2-3 cm inn i fremre nese og roteres rundt i fem sekunder i hvert nesebor.
  • Reagensrøret: Rotér testpinnen i væsken fem ganger, klem på svampen på testpinnen før du tar ut pinnen og setter korken på reagensrøret med spissen opp.
  • Testbrikken: Drypp fire dråper i sirkelen. Ikke rør eller beveg testbrikken.
  • Resultatet avleses etter 15 minutter (minimum) og 30 minutter (maks).

Slik tolker du resultatet av testen - Klikk for stort bildeSlik tolker du resultatet av testen Scan fra pakningsvedlegg Hvis du tester positivt på selvtesten

Du skal gå i isolasjon. Ta kontakt med kommunens teststasjon på 33 28 42 60 for å avtale en ny test som kan bekrefte testresultatet.
Les mer om isolasjon

Hvis du tester negativt på selvtesten

Selv om hurtigtesten er negativ er det viktig å fortsette å følge gjeldende smittevernråd, og holde deg hjemme dersom du er syk.
Om testing istedenfor smittekarantene

Selvtesting steg for steg

Hender som vaskes i vask - Klikk for stort bildeVask deg på hendene Holmestrand kommune  1. Vask deg på hendene

 


 

  

Oversikt over elementene en finner i selvtest-kit - Klikk for stort bildeHva du finner i selvtest-kit Holmestrand kommune  2. Dette finner du i selvtest-pakken: testbrikke, testpinne, et reagensrør og en topp/kork til reagensrøret


 

  

Åpne pakke med teststrimmel og ta den ut - Klikk for stort bildeÅpne pakke med teststrimmel og ta den ut Holmestrand kommune  3. Ta testbrikke ut av forpakningen, og legg den foran deg.

 

 


  

Slik ser prøvetaknings-pinnen ut - Klikk for stort bildeSlik ser prøvetaknings-pinnen ut Holmestrand kommune  4. Ta ut testpinnen av sin forpakning.

  


 


Mann demonstrer selvtest - Klikk for stort bildeHusk at pinnen skal inn i begge nesebor Holmestrand kommune  5. Ta testpinnen 2-3 centimeter inn i det ene neseboret, og rotér i fem sekunder. Gjenta i det andre neseboret.

  


 

åpne reagenset og stikk pinnen oppi, ovenfra - Klikk for stort bildeåpne reagenset og stikk pinnen oppi, ovenfra Holmestrand kommune  6. Åpne reagensrøret og plassér testpinnen nedi. Hold slik som på bildet.
Rotér rundt fem ganger.
Klem godt på svampen avslutningsvis.


 


 

 

Slik klemmer du på svampen - Klikk for stort bildeSlik klemmer du på svampen Holmestrand kommune  Nærbilde av hvordan du klemmer på svampen.

 

 

 


 

 

Sett på topp/lokk til reagensrører ovenfra - Klikk for stort bildeSett på topp/lokk til reagensrører ovenfra Holmestrand kommune  7. Ta ut testpinnen.
Ta toppen/korken til reagensrøret og plassér/fest den oppå slik at spissen peker opp, slik som på bildet. (Det kommer et lite knepp når den er festet)

 


 

 

Drypp i den runde området - Klikk for stort bildeDrypp i den runde området Holmestrand kommune  8. Snu reagensrøret slik at spissen peker ned, og drypp fire dråper i sirkelen.
Ikke rør eller beveg testbrikken.

 


 


 

Nærbilde av testbrikken - Klikk for stort bildeNærbilde av testbrikken Holmestrand kommune  9. Se resultatet etter 15-30 minutter. Bildet viser en negativ prøve, altså at en ikke har korona. Se øverst på siden for å tyde resultatet av testen.

 

 

 


 

Ordforklaring

Det brukes noen ord i denne artikkelen/ på informasjonsskrivet som ikke samsvarer med ord brukt  i filmen, men de betyr det samme.

  • Teststrimmel/testbrikke er det samme
  • Prøvetakningspinne/testpinne er det samme
  • Prøvereagens/reagensrør er det samme
  • Topp/lokk/kork er det samme
  • Brønn/sirkel er det samme.
Til toppen