Koronasituasjonen

Ledelsen gjennomfører egne beredskapsmøter mandag, onsdag og fredag hvor det aktuelle utfordringsbildet drøftes og nye tiltak vurderes i tråd med anbefalinger fra lokale og nasjonale helsemyndigheter. 

Kronologisk oversikt Temaside: korona Vaksine Test deg Nowy koronawirus

27.01.2021 14.31

Oljetank og oljefyr

Oljetank og oljefyr

Informasjon om oljetank og oljefyr.

Oljefyringsforbud i 2020

Regjeringen har vedtatt at fossil oljefyring blir forbudt i 2020.

Det betyr at du i løpet av 2019 må finne en annen energikilde hvis du bruker fossil olje eller parafin til oppvarming i dag. Forbudet vil gjelde for både boliger og bygg, men enkelte bygg får noen år ekstra til å omstille seg.

Selv om det blir forbudt med fossil oljefyring er det ikke sånn at det vil være forbudt å ha oljefyr, parafinkamin eller oljetank. Forbudet gjelder bruk av fossilt brensel, ikke selve oppvarmingsløsningen. Du kan derfor fremdeles bruke biofyringsolje i oljefyren din også etter 2020.

Mange fornybare alternativer

Heldigvis finnes det mange fornybare oppvarmingsløsninger som er mer energismarte og mindre klimaskadelige enn fossil fyringsolje.

En parafinkamin kan for eksempel erstattes av en luft-luft-varmepumpe, en rentbrennende vedovn eller en pelletskamin, eller aller helst en kombinasjon. En oljekjele kan erstattes av en luft-vann-varmepumpe, en berg-, sjø- eller jordvarmepumpe, eller en biokjele. Gjerne i kombinasjon med solfangere. Det er også mulig å bruke biofyringsolje eller ren elektrisk oppvarming.

Oljetanker fjernes

Har du allerede kuttet ut oljefyringen, men har fortsatt en nedgravd oljetank liggende som ikke lenger er i bruk? Da er det på tide at den fjernes.

En slik gammel oljetank kan være en tikkende miljøbombe, og den er grunneiers eget ansvar. Det hjelper ikke om du har brent tanken tom, da det kan ligge mange liter olje i en slik "tom" tank.

Nedgravde oljetanker som ikke lenger er i bruk skal i utgangspunktet tømmes for olje, renses, tas opp av bakken, og avhendes som avfall. Dette må skje på en forsvarlig måte, og derfor bør et firma som er sertifisert for miljøsanering benyttes til dette.

Les mer om hvordan du skal gå frem for å fjerne oljetanken på www.oljefri.no 

Til toppen