→ Koronavaksine
→ Reisevaksinering
→ Influensavaksine
→ Pneumokokkvaksine
→ Meningokokkvaksine
→ Skogflåttencefalittvaksine
→ Apekoppvaksine
→ Generell anbefalinger om vaksine til voksne
Det nærmer seg oppstart av koronavaksinering høsten 2024.
Vi planlegger for å vaksinere på ulike steder i kommunen, slik som forrige sesong, og det vil bli lagt ut muligheter for å bestille time på nettet i god tid før planlagt oppstart i uke 40.
Det er satt opp en dag med mulighet for timebestilling i september. Dette er primært for gravide i 2. og 3. trimester.
Det er ellers anbefalt av FHI at man venter til tidligst oktober for å sikre best mulig effekt av vaksinen gjennom høsten/vinteren.
Les mer om koronavaksinering i Holmestrand kommune her
Utfyllende informasjon fra FHI kan du lese her
Hvilke vaksiner du trenger å ta før du skal ut å reise, er avhengig av din alder, landet du skal til, hvor lenge du skal være borte, hvor mye smitte som finnes i landet og hvor tett på lokalbefolkningen du skal bo. Du kan få råd om vaksinering og bestille time på et vaksinasjonskontor, eller ved å ta kontakt med fastlegen din. Innbyggere i Holmestrand kommune bruker ofte vaksinasjonskontoret i Horten eller Drammen. Det finnes også private vaksineklinikker i Tønsberg. Det er ulik pris på vaksinene, og du må betale for vaksinene selv. Det er viktig å være ute i god tid før du skal reise, fordi noen vaksiner må settes i flere doser, og andre trenger noen uker på å virke godt.
→ På nettsidene til FHI kan du lese mer om reisevaksiner
→ På helsenorge.no kan du finne en oversikt over vaksinene du har fra før
→ Les mer om vaksinekontoret Horten på Horten kommune sine nettsider her
→ Les mer her om Smittevernkontoret Drammen på Drammen kommune sine nettsider
Influensavaksine tilbys årlig, og settes vanligvis fra begynnelsen av oktober for å ha effekt kommende influensasesong.
Influensavaksine anbefales årlig til beboere i omsorgsboliger og sykehjem, alle fra fylte 65 år, gravide etter 12. svangerskapsuke og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko, premature barn, og barn og voksne med risikotilstander. I tillegg anbefales influensavaksine til helsepersonell, nærkontakter til immunsupprimerte, svinerøktere og mennesker som jobber med influensasyk tamfugl.
Det er visse grupper som anbefales å ta vaksine, se hvilke grupper som anbefales å ta vaksine her på FHI sine nettsider. Tilhører du gruppene kan du ta kontakt med fastlegen din for å få vaksine. Influensavaksinen må du betale selv. Vaksinen koster de overnevnte gruppene i underkant av 100 kroner, i tillegg kommer det ofte et administrasjonsgebyr.
Les mer her om Influensavaksine på FHI sine nettsider
Pneumokokkvaksine beskytter mot sykdom forårsaket av pneumokokkbakterien som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I tillegg kan bakterien gi et alvorlig sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse med høy dødelighet.
Pneumokokkvaksine er anbefalt hvert sjette år og anbefalingen gjelder alle som er 65 år eller eldre, eller har immunsvikt eller kroniske sykdom.
Pneumokokkvaksine får du ved å ta kontakt med fastlegen din.
Les mer om Pneumokokkvaksinasjon for voksne på FHI sine nettsider
Smittsom hjernehinnebetennelse kommer av meningokokk-bakteriene, og kan være livstruende eller gi varige skader. Ungdom mellom 16 og 19 år anbefales å ta vaksine mot meningokokker.
I Holmestrand kommune får alle ungdommer på videregående skole tilbud om meningokokkvaksine. Denne blir gitt gratis, men du må betale for selve vaksinen, ca. 400 kroner. Beskyttelsen varer i ca. 10 år.
Ta kontakt med helsesykepleier på skolen dersom du har spørsmål, eller les mer på FHI sine sider om Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.
Vaksine mot skogflåttbåren encefalitt (TBE), som kan gi gir en infeksjon i nervesystemet, er anbefalt til voksne og barn som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått langs kysten i områder der det er rapportert humane tilfeller av skogflåttencefalitt (Agder, Telemark og Vestfold, tidligere Buskerud fylke). Det er viktig å være klar over at vaksinen mot TBE virus ikke beskytter deg mot borreliainfeksjon, som er en annen flåttbåren bakterie.
Ønsker du informasjon om skogflåttencefalittvaksine, ta kontakt med fastlegen din.
Våren 2022 ble det oppdaget et utbrudd med mpox (apekopper). Mpox smitter mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt er vanligste smittemåte i utbruddet. Så langt er det hovedsakelig menn som har sex med menn (MSM) som er rammet.
Vaksinen som brukes mot mpox kan gis før og etter smitte, og det antas at den kan forebygge sykdom og alvorlig sykdomsforløp. Foreløpig er det svært begrenset tilgang på vaksinen, dermed er det en streng prioritering rundt bruken av de tilgjengelige dosene. Kommunene har ansvar for vaksinasjon av sine innbyggere som oppfyller bestemte kriterier ut fra økt risiko for smitte.
Vaksinen tilbys nå til:
- Menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex), OG som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder.
- Menn som har sex med menn og transpersoner med risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex)
Holmestrand kommune har inngått avtale med Oslo kommune om å få satt vaksinen hos dem. Du finner kontaktinformasjon og timebestilling på Oslo kommunes nettsider.
For mer informasjon les mer her på FHI sine nettsider om apekoppvaksine.
Ikke alle vaksiner gir livsvarig beskyttelse. Vaksine mot difteri, kikhoste, tetanus og polio er anbefalt som oppfriskningsdose hvert 10. år. Dersom du ikke tidligere er grunnvaksinert med denne vaksinen eller har fått vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR), er også dette anbefalt.
Ta kontakt med fastlegen ved behov for råd eller time til vaksinering.
Les mer her om anbefalte vaksiner for voksne på FHI sine nettsider