Økologisk landbruk

Økologisk landbruk er en dyrkingsmetode. Den skiller seg på flere områder fra tradisjonell (konvensjonell) dyrking. Det viktigste skillet er at det i økologisk landbruk ikke brukes lettløselig mineralgjødsel og kjemiske-/syntetiske bekjempningsmidler.

Status i Holmestrand kommune

Andelen økologisk dyrket areal i Holmestrand kommune er om lag ti prosent. Størst areal er økologisk drevet eng.  Det dyrkes bl.a. også økologisk korn, grønnsaker og bær. 

I tillegg kommer 686 storfe beregnet på kjøttproduksjon, melkekyr og ammekyr, samt 81 småfe (sau).

Landets største og beste økofestival er lokalisert til Sande med rundt 70 utstillere og over 6000 besøkende.

Alle tall er fra 2019.

Kjennetegn

  • I økologisk landbruk legges det vekt på mest mulig forebyggende tiltak mot skadegjørere og ugras.
  • Jordas fruktbarhet opprettholdes hovedsakelig ved resirkulering av organisk materiale.
  • Det tilstrebes balanse mellom dyretall og areal, dvs. at gården er mest mulig selvforsynt med fôr til husdyra, og at tilførsel av gjødsel til jorda skjer med minst mulig risiko for forurensing av omgivelsene.
  • Ved foredling legges det vekt på å benytte skånsomme behandlingsmetoder, begrenset bruk av raffinering, energisparende teknologier og minimal bruk av tilsetningsstoffer.
  • Genmodifiserte organismer, eller produkter framstilt ved hjelp av slike, er ikke tillatt i noen sammenheng.

Omlegging til økologisk landbruk

Gratis førsteråd (GFR) er et veiledningstilbud til gårdbrukere som vil vite mer om økologisk produksjon kan være aktuelt på deres gård. Kontakt Norsk Landbruksrådgivning Østafjells for nærmere informasjon.