Økologisk landbruk er en dyrkingsmetode. Den skiller seg på flere områder fra tradisjonell (konvensjonell) dyrking. Det viktigste skillet er at det i økologisk landbruk ikke brukes lettløselig mineralgjødsel og kjemiske-/syntetiske bekjempningsmidler.
Kjennetegn
- I økologisk landbruk legges det vekt på mest mulig forebyggende tiltak mot skadegjørere og ugras.
- Jordas fruktbarhet opprettholdes hovedsakelig ved resirkulering av organisk materiale.
- Det tilstrebes balanse mellom dyretall og areal, dvs. at gården er mest mulig selvforsynt med fôr til husdyra, og at tilførsel av gjødsel til jorda skjer med minst mulig risiko for forurensing av omgivelsene.
- Ved foredling legges det vekt på å benytte skånsomme behandlingsmetoder, begrenset bruk av raffinering, energisparende teknologier og minimal bruk av tilsetningsstoffer.
- Genmodifiserte organismer, eller produkter framstilt ved hjelp av slike, er ikke tillatt i noen sammenheng.
Les mer
Hvorfor økologisk produksjon og mat? Norsk senter for økologisk landbruk (Norsøk) rapport, vol.9, nr. 17, 2024
Økologisk jordbruk, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Handlingsplan for økologisk landbruk i Vestfold og Telemark, Statsforvalteren
Publisert 01.12.2019 13:59
Sist endret 01.10.2025 15:27