Informasjonshefte Nordre Jarlsberg barnehage

2 Praktisk informasjon

Vi har seks avdelinger med plasser fra 0 – 6 år.

Avdelingene som deler inngang, kaller vi en fløy. Fløyene samarbeider på ulike tider av dagen, og gjennom ulike aktiviteter. Barnehagen er åpen fra kl. 7 – 17 fra mandag til fredag. 

Det er en pedagogisk leder på hver avdeling, og i tillegg har vi barnehagelærere, fagarbeidere, assistenter, lærlinger og andre utplasserte. Barnehagen har styrer/virksomhetsleder i 100 % stilling og assisterende styrer i 50 %.

Barnehagen har en samarbeidsavtale med Universitetet i Sørøst-Norge, noe som innebærer at vi har studenter fra barnehagelærerutdanningen i praksisperioder gjennom skoleåret. Alle nyansatte leverer politiattest, og undertegner og blir kjent med taushetsplikten før man starter i jobb.

Barnehagen har tre fløyer med inngang til to avdelinger; Roret/ Dørken,  Ankeret / Seilet og Byssa / Kahytten.

Alderssammensetning på avdeling varierer ut ifra behov. Personalet hospiterer og bytter avdelinger ved behov.

Alle foreldre og foresatte plikter å gjøre seg kjent med, og følge til enhver tid gjeldene vedtekter for Holmestrand kommunale barnehager. Dersom betalingsforpliktelsene og annet i vedtektene ivaretas er plassen deres t.o.m. 31.07 det året barnet skal starte på skolen

Aldersinndelte grupper:

  • Kongekrabber (siste året i barnehagen, 5 år)
  • Sjøstjerner (4-5år)
  • Kråkeboller (3-4 år)
  • Krabber (2-3år)
  • Frosker (1-2år)
  • Rumpetroll (de som er født inneværende år) 

Dagsrytme 

Barnehagen åpner

Kl. 7.

Barna leveres på Byssa,

Ankeret, Roret eller Messa.

Frokost

Mellom kl. 7.30-8.30 

Lunsj

Kl. 11- 12

Mellommåltid

(frukt, brødmat)

Kl. 14

Hver avdeling har egne planer for innhold, utelek, tur, samling, hvilestund m.m.

Småbarn og storebarnsavdeling samarbeider

Kl. 16.30-17

Barna hentes på Byssa,

Ankeret, Roret eller Messa.

Barnehagen stengt, og personalets arbeidstid er slutt

Kl. 17

Barnehagen har rutiner ved for sent hentet barn. Alt over 17 inne i barnehagen er for sent.

 

«Alle barn skal ha mulighet til ro, hvile og avslapping i løpet av barnehagedagen» (rammeplan for barnehager 2017) Vi samarbeider med foreldrene om barnets rutiner rundt hvilestund. Foreldre må ha med vogn, myggnett og utstyr til soving ute gjennom hele året. Seler i vogn må være til stede. Dersom det er for kaldt til å sove ute, setter vi vognen inn eller lar barnet sove på madrass. Vognen må være god for barnet å ligge i, gamle vogner er ofte gode og store. Barna skal sikres med gode seler. Det er en voksen på fløya som har ansvar for de som sover til enhver tid. Barnets utstyr som smokk, bamse ol. må legges i kurv på plassen i garderoben til barnet.

Alle barn tilbys hvilestund i løpet av dagen, enten i form av soving eller finne roen på andre måter
(slappe av på madrass, lesestund, høre på rolig musikk, lydbok m.m)

Kost

Skal barnet spise frokost i barnehagen må dette bringes med fra hjemmet. Vi oppfordrer til sunn mat i matboksen. Trenger dere tips til hva, kontakt personalet. Barnehagen serverer lunsj og mellommåltid, og vi ønsker å fremme gode vaner og god helse i barnehagen.  Barna får melk og eller vann til drikke. Vi serverer frukt og grønnsaker, brødmat hver dag. Varmmat/ annen mat enn brødmat serveres ca. en gang i uken. Foresatte betaler kostpenger sammen med oppholdsbetalingen. 

Dersom barnet trenger spesialprodukter, må dette medbringes selv. Fratrekk i kostpenger må avtales med styrer. Helsedirektoratets anbefalinger for mat og måltider i barnehagen

Bursdag

Fødselsdagen til barnet blir markert i barnehagen med at vi henger opp flagg ved inngangen og bilde av bursdagsbarnet i garderoben på barnets avdeling. Bursdagsbarnet får være i fokus denne dagen ved at det får være med å lage krone, være med å planlegge og gjennomføre samlingsstund/aktiviteter og lage dokumentasjon av sin dag i barnehagen. Mat, drikke og annet medbringes ikke fra hjemmet. Bursdagsinvitasjoner kan deles ut i hyllene til barna. Vi er opptatt av samhold og barnets opplevelse av å være en betydningsfull del av et fellesskap. Vi oppfordrer derfor å ta hensyn til dette slik at ingen opplever å bli glemt. Vi er behjelpelige med å dele ut telefonlister om foreldrene har samtykket til det.

Sikring av barn i bil og ferdsel på parkeringsplassen

Barna skal sikres i godkjent sete og sele i bilen. Dersom foresatte eller andre kjører med barna usikret, skal personalet ta opp dette med foresatte. Dersom endring ikke skjer sendes bekymringsmelding til barnevernet. Dersom barnehagen skal leie buss eller taxi er trepunkts sele en forutsetning.

Trygg trafikk anbefaler at vi rygger inn på parkeringsplassene mot murveggen. Annen rygging bør begrenses. Alle skal kjøre sakte på området ved barnehagen. Barna må følges, og ikke gå alene på parkeringsplassen. Dersom du har mye å bære på, gå heller to turer, barnets sikkerhet må alltid prioriteres. Vi har ingen å miste!!

Det er kun voksne som skal åpne og lukke porter og grinder i barnehagen. Hver og en må hjelpe til å passe på at portene til enhver tid lukkes. Ingen barn får klatre på gjerde eller porter.

Rutine for kalde og varme dager

Barnehagen planlegger utetid ut ifra ulike faktorer som varme, kulde og vindforhold sett ut fra barnets alder. Vi følger retningslinjer og råd gitt fra Miljørettet Helsevern i Vestfold

Avslutning av barnehageåret

Barnehagen arbeider for å utjevne sosiale forskjeller, og at alle barn skal få like muligheter til sosial deltagelse. Barnehagen arrangerer avslutningsfest for de som skal begynne på skolen. Her inviteres foreldre, søsken og andre nære for barnet. Barna underholder, og vi koser oss med mat og aktiviteter.

Barnehagen lager litt ekstra oppmerksomhet rundt avslutning av barnehageåret med for eksempel ulike aktiviteter, innkjøp av noe ekstra mat eller lignende. Dersom foreldre har ønske om å gi en påskjønnelse til personalet oppfordrer vi til at dette gjøres gjennom FAU.

Barnehagen/ avdelingen tar imot materiell som kommer fellesskapet og barna til gode.

2.1 Visma

Vi bruker appen som henter «Min barnehage foresatt» fra Visma. Her får dere beskjeder, dagbokinnlegg, og dere kan selv legge inn fravær for deres barn. Vi forventer at alle laster ned denne appen, slik at vi har en plattform som vi kan nå dere på. Her blir det også publisert viktige beskjeder samt at dere foretar påmeldinger via appen. Dere må også selv fylle ut tillatelser som gjelder barnehagehverdagen. Spør avdelingen ved behov for bistand.

2.2 Klær og utstyr

Barnet trenger godt med skift og klær i barnehagen. Vi er ute i all slags vær. Foreldrene må påse at tøy blir tatt med hjem for vask, tørk osv. Vi bruker innesko i barnehagen. Sandaler som er gode på foten er å anbefale. Merk tøy og utstyr, og lær barnet orden i klær/sko/utstyr. Vi oppfordrer til daglig sjekk og opprydding. Husk å etterfylle kurvene med skifteklær.

Høst/vår-vær:

Cherrox/slushere, gummistøvler, forede regnvotter, sydvest, lue, ull/fleecetøy og regntøy/vanntett parkdress m/strikk under støvelen.

Vintervær:

Vinterstøvler, vinterdress, regntøy, ull/fleecetøy, ullundertøy, ullsokker, votter, hals/buff og lue.

Sommervær:

Lette klær, joggesko, sandaler, solhatt/caps, regntøy med strikk og gummistøvler.

Solkrem:

Alle må smøre barna før de kommer i barnehagen de dagene det er meldt sol, og i tillegg må barna ha solkrem på plassene sine slik at personalet kan smøre i løpet av barnehagedagen.
 

Alle barn må ha egen navnet vannflaske i barnehagen hver dag. Den skal bringes med hjem for daglig vask. Foreldre til bleiebarn må ha med bleier (IKKE trusebleier), våtservietter/tørrkluter og salve. Når det gjelder bleieavvenning følges dette opp når dere ønsker. Vi kan gi råd om hva som kan være lurt i denne forbindelsen. Husk godt med skift i denne perioden. 

Barna sover i vogn ute. Foreldre må ta med soveutstyr slik som seler, vognpose/dyne osv. Dette avtales med personalet. 

Vi har de lekene og det materialet som barna skal bruke i barnehagen. Vi ønsker at leker blir liggende hjemme eller i bilen fordi dette ofte forstyrrer godt samspill i barnehagen.

2.3 Fravær, sykdommer og medisinering i barnehagen

Syke barn skal være hjemme, dette av hensyn til smittevern. Det er allmenntilstanden som avgjør om barna kan være i barnehagen. Se veiledning på www.helsedirektoratet.no

Vi ønsker at dere gir beskjed til barnehagen ved fravær så tidlig som mulig, helst før kl. 8.00, uansett årsak. Dette gjøres i Visma-appen.

Ved smittsomme sykdommer trenger vi at dere gir informasjon til barnehagen. Dette fordi alle foreldre har krav på informasjon om ting som kan påvirke barnets helse. Det vil aldri gå ut informasjon om hvem som har hva med hensyn til personvern.

Det er viktig at foreldrene er tilgjengelige på telefonen når barnet er i barnehagen. Dette for at vi skal kunne få tak i dere dersom noe oppstår. Dere må melde inn alternative voksne som kan ta telefonen ved barns sykdom, dersom dere som foreldre er spesielt opptatt en dag.

Medisiner skal så langt det lar seg gjøre gis hjemme. Medisinering som må gjøres i barnehagetiden skjer på vegne av foreldrene. Skriftlig avtale skal foreligge, dette grunnet krav til behandling av medisiner. Barnehagen gir kun medisiner utskrevet av lege til barnet og i original emballasje.  
 

2.4 Foto og video

Når barnet begynner i barnehage er det foresatte som gir samtykke på vegne av sitt barn, dette gjøres i visma-appen. Ved avslutninger osv. skal ingen legge ut bilder på sosiale medier av andre enn sitt barn uten å spørre om samtykke. Fotografier og film er personopplysninger.