1. Påslippskrav
1.1. Grenseverdier
Ved påslipp av fettholdig avløpsvann skal fettinnholdet ikke overstige 50 mg/l.
Temperatur ut fra fettutskiller skal ikke overstige 30 °C (gjelder i utløpet fra fettutskilleren). pH 5,5-8,5 (Gjelder i tilknytningspunkt til kommunal avløpsledning).
I tillegg er det krav til at avløpsvannet som føres til kommunalt nett ikke overskrider grenseverdiene for parameterne i § 3-2 Forskrift om påslipp av olje-, fettholdig og industrielt avløpsvann til offentlig avløpsnett, Holmestrand kommune, Vestfold og Telemark.
1.2. Tilknytning til avløpsnettet
Fettholdig avløpsvann skal ledes til kommunalt spillvannsnett.
1.3. Frityrfett og oppmalt matavfall
Påslipp av frityrolje og oppmalt matavfall fra avfallskvern er ikke tillatt.
2. Krav til avløpsanlegg
2.1. Fettutskiller
Fettholdig avløpsvann skal passere fettutskiller før påslipp. Spillvann fra WC og andre sanitærinstallasjoner, samt overvann, tillates ikke ført til fettutskillere.
Fettutskilleren skal dimensjoneres ut ifra avløpsvannets mengde og beskaffenhet. Det må fastsettes en maksimal dimensjonerende vannføring. Det må være enkel adkomst til tømming, prøvetaking og vedlikehold av fettutskiller.
2.2. Norsk standard
Nye fettutskillere skal utformes, testes, dimensjoneres, installeres og driftes i samsvar med Norsk Standard NS-EN 1825-1:2004 Fettutskillere - Del 1: Prinsipper for utførelse, ytelse og prøving, merking og kvalitetskontroll, og NS-EN 1825-2:2002 Fettutskillere - Del 2: Valg av nominell størrelse, installasjon, drift og vedlikehold.
2.3. Tilretteleggelse for prøvetaking
Det skal være tilrettelagt for å ta representative prøver og utføre målinger av avløpsvannet fra fettutskillere.
3. Krav til drift av fettutskiller
3.1. Generelt vedlikehold
For å holde de ordinære påslipp på et lavest mulig nivå, og for å unngå utilsiktede påslipp, skal bedriften sørge for forebyggende vedlikehold av utstyr, inkludert fettutskillere, som kan ha betydning for påslippet. System og rutiner for vedlikehold av slikt utstyr skal være dokumentert.
3.2. Tømmeavtale
Det skal foreligge avtale med firma om tømming og kontroll av fettutskiller.
3.3. Tømming og kontroll
Avfall fra fettutskillere må leveres så ofte som nødvendig for at virksomheten til enhver tid overholder grenseverdier for påslipp. Fettutskilleranlegget skal tømmes etter behov og minimum 4 ganger årlig. Fettutskiller må i tillegg tømmes hvis tykkelsen på fettlaget er større enn 25% av total tykkelse av vann-/fettlag.
Ved tømming skal fettutskiller kontrolleres for feil og mangler. Tømming og kontroll skal rapporteres til kommunen jf. punkt 4.1.
3.4. Temperaturlogging
Kontinuerlig temperaturlogging over minimum tre døgn skal utføres årlig og skal utføres av ekstern virksomhet. Temperatur skal måles i utløp fra fettutskiller.
Tidspunkt for temperaturlogging skal være representativt for normale driftsforhold.
Temperaturlogging skal rapporteres til kommunen jf. punkt 4.2.
4. Krav til rapportering
4.1. Rapportering av tømming og kontroll
Utført tømming og kontroll av fettutskiller skal dokumenteres med egen rapport. Rapport skal inneholde informasjon om følgende:
- Dato og tidspunkt for tømming
- Mengder tømt
- Tilstand på renseinnretning og beskrivelser av eventuelle avvik
Rapport uten avvik skal oversendes til kommunen i løpet av året. Rapport som beskriver avvik skal oversendes kommunen uten ugrunnet opphold. Rapport kan leveres av firmaet som utførte tømming og kontroll.
4.2. Rapportering av temperaturlogging
Utført temperaturlogging skal dokumenteres med egen rapport. Rapporten skal inneholde følgende informasjon:
- Tidsperiode med dato og tid for temperaturlogging
- Dataserie som dokumenterer temperatur i utløp fra fettutskiller i den aktuelle tidsperioden
- Visuell fremstilling (graf) av resultatene
Dersom virksomheten har flere fettutskillere, må det komme frem hvilket anlegg prøven kommer fra. Rapport uten avvik skal oversendes til kommunen i løpet av året. Rapport som beskriver avvik skal oversendes kommunen uten ugrunnet opphold. Rapport kan leveres av firmaet som utførte temperaturloggingen.
4.3. Innsendelse av rapporter
Rapporter kan sendes via epost.
Epost: postmottak@Holmestrand.kommune.no
Flere rapporter kan med fordel samles i én årsrapport.
5. Krav til varsling
5.1. Akutt forurensning
Ved akutt forurensning, eller fare for akutt forurensning, har virksomheten plikt til umiddelbar varsling. Ved akutt forurensning eller fare for akutt forurensning av kommunalt ledningsnett, ring 110 og deretter til vakttelefon for avløp.
Holmestrand kommune vakttelefon for avløp: 48 04 91 81/911 67 431
I tillegg bør varsel sendes via e-post til postmottak@Holmestrand.kommune.no.
5.2. Planlagte hendelser
Virksomheten skal varsle kommunen om planlagte endringer som vil kunne påvirke påslippets mengde og sammensetning utover det som påslippskrav angir.
Varslingen skal være skriftlig (primært e-post) senest 7 dager før arbeidet påbegynnes. Den som varsler skal forsikre seg om at varslingen er mottatt, enten via telefon eller ved å be om bekreftelse fra den personen som varselet har gått til.
5.3. Innhold i epost-varsel
Epost med varsel om uhellspåslipp skal, så langt det er mulig, inneholde opplysninger om følgende forhold:
- Påslippets mengde og sammensetning
- Tidspunkt for påslippet
- Varighet for påslippet
- Iverksatte strakstiltak
6. Informasjon om annet aktuelt regelverk
6.1. Krav til internkontroll
Bedriften er omfattet av bestemmelsene i forskrift 6. desember 1996 nr. 1127 om systematisk helse- miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften), og plikter å sette seg inn i disse bestemmelsene. Den ansvarlige for virksomheten også ansvarlig for at internkontroll innføres, noe som blant annet skal sikre og dokumentere at bedriften overholder vilkår i denne tillatelsen, produktkontrolloven og avfallsforskriften.
Bedriften plikter til enhver tid å ha oversikt over alle forhold som kan medføre forurensning og kunne redegjøre for risikoforhold. Virksomheten skal ha vurdert virksomhetens potensielle skadevirkninger på miljøet, og ha mål for miljø og sikkerhet.
6.2. Aktsomhet- og substitusjonsplikt
Virksomheten er omfattet av substitusjonsplikten som pålegger virksomheten å kontinuerlig vurdere om kjemikalier som brukes av virksomheten kan erstattes av mer miljøvennlige alternativer. Eksempelvis skal det vurderes om man kan substituere vaskemidler til typer som er mindre forstyrrende for renseprosessen i fettutskillere. Substitusjonsplikten skal dokumenteres og nedfelles i virksomhetens internkontroll.
Virksomhet skal også vise aktsomhet ved bruk av kjemikalier. Dersom risiko for forstyrrelse av renseprosess kan reduseres gjennom redusert bruk av vaskemidler, skal et slikt tiltak gjennomføres dersom det kan skje uten urimelig kostnad eller ulempe.
6.3. Utslippstillatelse gitt av statlig myndighet
For virksomheter som har egne utslippstillatelser fra Miljødirektoratet eller fylkesmannen, skal de til enhver tid gjeldende krav betraktes som minimumskrav før påslipp til det kommunale avløpsnettet.
Kommunen er kun myndighet for å følge opp kravene satt etter forurensningsforskriften § 15A-4. Kravene fra statlig forurensningsmyndighet er i hovedsak
begrunnet av hensyn til miljø og helse etter forurensningsloven. Kommunen kan fastsatte påslippskrav som er strengere enn virksomhetens utslippstillatelse hvis det er nødvendig for å sikre drift av avløpsanlegget og overholdelse av avløpsanleggets utslippstillatelse.
6.4. Sikring og beredskap mot uforutsette påslipp
6.4.1. Forebyggende tiltak
Virksomheten plikter å gjennomføre tiltak for å unngå uforutsette påslipp til offentlig avløpsnett.
Tiltakene skal være basert på en systematisk gjennomgang av virksomhetens aktiviteter.
6.4.2. Beredskap
Virksomheten plikter å ha nødvendige rutiner for å oppdage, og beredskap for å hindre og begrense virkningen av påslipp i strid med disse vilkår.
6.4.3. Lagring / oppbevaring av kjemikalier
Lagring og oppbevaring av kjemikalier, råvarer, ferdigvarer og avfall skal gjøres på en slik måte at påslipp til spillvanns- eller overvannsnett hindres.
7. Definisjoner og forklaringer
- Påslipp
Utslipp av avløpsvann eller faste stoffer som ledes til offentlig avløpsnett. - Fettholdig avløpsvann
Avløpsvann som inneholder vegetabilsk og/eller animalsk fett fra tilberedning/behandling av mat eller oppvask av tallerkener og bestikk. - Fettutskiller
Installasjon som renser/skiller fett ut av avløpsvann. Med fettutskiller menes også det som i forurensningsforskriften § 15A-4 refereres til som fettavskiller. - Spillvann
Avløpsvann som består av en blanding av sanitært avløpsvann og industrielt avløpsvann og/eller overvann. - Spillvannsledning
Avløpsledning som transporterer spillvann til renseanlegg. - Overvann
Vann fra nedbør bortledet enten via flater, grøfter eller et eget ledningsnett. - Overvannsledning
Avløpsledning som transporterer overvann til naturlig resipient (sjø, bekk). - Avløpsvann
Både spillvann og overvann. - Avløpsanlegg
Det tekniske anlegg og installasjoner som håndterer virksomhetens avløpsvann, inkludert spill- og overvannsledninger og renseinnretninger. - Representative prøver
Vannprøver som er representative for utslipp, for eksempel fra en fettutskiller. For at en prøve skal være representativ, må den som regel tas tett opp til utløpet av fettutskilleren i et punkt der vannet har fall eller turbulens og prøven må tas med riktig utstyr (flaske), riktig metode og til et tidspunkt som er representativt for drift av virksomheten og avløpsanlegget.