Hjelpetiltak fra Barneverntjenesten

Alle kan komme i en vanskelig livssituasjon, hvor de trenger støtte til å gi god omsorg til sine barn. I slike tilfeller har barnevernet et ansvar for å hjelpe familien. Her kan du lese mer om mulig hjelp du kan få: hjelpetiltak.

Alle foreldre kan kontakte Barneverntjenesten for å få råd og veiledning når du har barn i alderen 0-18 år. Omsorg og oppdragelse er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan ha behov for hjelp i korte eller lengre perioder, fordi de selv ikke klarer å gi barnet den omsorgen og tryggheten barnet trenger. Barneverntjenesten har godt kvalifiserte veiledere som har bred kompetanse på å hjelpe familier og barn med ulike utfordringer. Vår kompetanse er forankret i ulike kunnskaps- og evidensbaserte metoder.

Eksempler på hjelpetiltak fra Barneverntjenesten i Holmestrand:

 

Familien får en fast kontaktperson i Barneverntjenesten, og det lages en plan for hjelpetiltak for barnet/ungdommen. Barnet og foreldrene skal få mulighet til å medvirke og påvirke utarbeidelsen og evalueringen av planen. Barneverntjenesten skal følge godt med på hvordan det går med barnet og foreldrene, og vurdere om tiltakene bidrar til endring. Formålet med hjelpetiltakene er å bidra med positiv utvikling for barnet og familien, styrke foreldre i foreldrerollen, og hjelpe barn i risiko.

De aller fleste barn og familier som mottar hjelp fra Barneverntjenesten i Holmestrand, får hjelp gjennom frivillige hjelpetiltak mens barnet bor hos foreldrene sine.

Foreldre og ungdom over 15 år må samtykke til tiltak. Dersom ungdom unndrar seg omsorg og det foreligger barnevernfaglig grunnlag for å iverksette tiltak uten ungdommens eget samtykke, må saken behandles i Barneverns- og helsenemnda. Barneverntjenesten har også adgang til å fremme sak for å pålegge hjelpetiltak rettet mot foreldrene, for eksempel om at barnet skal gå i barnehage eller at foreldrene skal motta familieveiledning.

Når det fattes vedtak av Barneverntjenesten, har familien krav på en begrunnelse for vårt vedtak. Både foreldre og barn over 15 år har mulighet for å klage på vedtak til Statsforvalteren. Det kan være avslag på hjelp eller at familien mener de får feil hjelp. Dersom du mener at Barneverntjenesten ikke gjør jobben sin og at du ikke får oppfylt rettighetene dine kan du kontakte Statsforvalteren.