Skrote båten

Fritidsbåter som ikke lenger kan eller skal brukes, blir fort et miljøproblem dersom de blir liggende uten tilsyn. Hvis båten synker, kan den i tillegg til å bli et miljøproblem, også bli en fare for andre som ferdes i området. Det er viktig å levere båten til godkjent mottak.

På samme måte som du vraker en bil mot vrakpant, kan du vrake en fritidsbåt inntil 15 fot mot vrakpant. Vrakpanten er på 1 000 kr.

Du leverer båten på et godkjent mottak.

Er båten inntil 15 fot?

Du kan levere fritidsbåter på inntil 15 fot (uten innenbords motor) på lokale gjenvinningsstasjoner. Leveringen er gratis, og du mottar også 1 000 kr pr leverte båt om du søker refusjon av Miljødirektoratet. Det er Miljødirektoratet som administrerer refusjonsordningen.

Båteier skal selv ha med seg et ferdig utfylt papirskjema til avfallsmottaket. Skjemaet finner du her.

En av de ansatte på gjenvinningsstasjonen signerer eller stempler skjemaet når båten er mottatt. NB: Mottaket skal ikke beholde skjemaet.

Når båten er levert og skjemaet ferdig utfylt, gjør du følgende:

  1. Opprett bruker på Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter og søk om tilskudd
  2. Ta bilde eller scann skjemaet med bekreftelsen (stempel/kvittering) på at du har levert båten til mottak. Pass på at det er lesbart
  3. Last opp skjema elektronisk som vedlegg til søknaden
  4. Trykk «send»

Med små båter menes:

Båter med skroglengde under 15 fot og uten innenbords motor. Mindre fartøy som seilbrett, kano, gummibåt med skrog og kajakk kan også leveres til gjenvinningsstasjonene, og inngår i tilskuddsordningen. 

Er båten lenger enn 15 fot?

Fritidsbåter som er lenger enn 15 fot, kan leveres på enkelte godkjente mottak som Kambo Marina AS i Moss, eller Franzefoss Gjenvinning AS i Tønsberg.  På Sortere.no finner du mer informasjon om større fritidsbåter.

Dumping av båter i sjøen fører til mikroplast i havet

Kasserte fritidsbåter kan inneholde deler som kan skade miljøet, i tillegg kan det være farlige stoffer i båten, for eksempel fra bunnstoff i skrog. De fleste fritidsbåter i Norge er laget av komposittmaterialer. Dumping av slike båter i havet vil føre til nedbrytning som over tid fører til mikroplast i havet. Ved å samle inn og behandle båter som skal kasseres, hindrer vi at mennesker og natur eksponeres for farlige miljøgifter og mikroplast fra båter som hensettes.

Les på Miljødirektoratets nettsider om vrakpantordningen