Bidra som besøkshjem, fosterhjem, støttekontakt eller tilsynsperson

Her kan du lese om hvordan du kan bidra for at barn og ungdom i Holmestrand kan få det bedre. Skjema for å melde interesse ligger nederst på siden.

Støttekontakt eller fritidskontakt

Vil du bety noe helt spesielt for noen? Da kan du melde din interesse for å være støtte- og fritidskontakt til barn eller ungdom. En støttekontakt er en person som hjelper et barn eller en ungdom med å delta i sosiale aktiviteter og få en mer meningsfull fritid. Støttekontakten fungerer som en trygg voksenperson og rollemodell, og bidrar til at barnet får positive opplevelser og sosial trening.

Besøkshjem

Målet med besøkshjem er å bidra til å gi barn tilknyttet barnevernet en stabil tilværelse. Barnevernstjenesten godkjenner hvem som kan bli besøkshjem. Dette er et hjelpetiltak for familier med lite nettverk, dårlig økonomi, eller der barna trenger flere opplevelser og andre rollemodeller. Som besøkshjem tar du imot et barn eller en ungdom i ditt eget hjem. Omfanget vil variere ut fra barnets behov. Barnet eller ungdommen er sammen med dere på deres vanlige familieaktiviteter.  Et godt besøkshjem handler ofte om å spise sammen, leke, være på tur, oppleve noe som er gøy, eller bare kose seg hjemme og i nærmiljøet. 

Fosterhjem

I Holmestrand er det barn og unge som venter på et nytt hjem. Barneverntjenesten har som mål at alle barn som ikke kan bo hjemme får bli værende i sitt nærmiljø, helst hos noen de kjenner. Vi ønsker at barn skal slippe å flytte fra skole, venner, nærmiljø og trygge voksenrelasjoner. Vi ønsker derfor flere fosterhjem i kommunen vår.

Om du tenker på å bli fosterhjem, og ennå ikke har vært i kontakt med oss, vil vi veldig gjerne høre fra deg.

Hvem kan bli fosterforeldre?

Med fosterhjem menes private hjem som ivaretar omsorgen for barn på grunnlag av vedtak etter barnevernloven. Fosterforeldre tar altså vare på barn som av ulike grunner ikke kan bo sammen med foreldrene sine.

Fosterforeldrene skal ha:

  • evne, tid og overskudd til å gi barn et trygt og godt hjem
  • en stabil livssituasjon, stabil økonomi, gode samarbeidsevner, alminnelig god helse og god vandel
  • være trygg, varm, robust, raus og fleksibel
  • både ønske og kunne tilby god omsorg og oppfølging til barn som står i en vanskelig situasjon

Man kan være enslig, samboende eller gift, i heterofile eller homofile parforhold; man kan være ung eller moden; man kan ha hjemmeboende barn, utflyttede barn, eller aldri ha hatt barn.

Det er behov for fosterhjem fra ulike bakgrunner, livssyn og kulturer, og med ulike personligheter, egenskaper og interesser. Fosterforeldre er mennesker på godt og vondt, med følelser, ressurser og begrensninger.

Mange blir fosterhjem for barn de allerede kjenner. Det kan være at foreldrene har spurt dem, at barneverntjenesten har spurt dem, eller at de selv har bedt om å bli vurdert som fosterhjem for et eller flere barn. Andre tar kontakt med barneverntjenesten eller statlig barnevern (Bufetat) fordi de ønsker eller vurderer å bli fosterhjem for barn de ikke kjenner.

Les mer om hvem som kan bli fosterforeldre

Hvordan går jeg frem?

Alle som ønsker å bli fosterhjem må gjennom en godkjenningsprosess. Formålet med godkjenningen er å vurdere om den som søker vil kunne tilby barn et trygt og godt hjem, samt at søkeren selv skal få anledning til å reflektere rundt om de ønsker og har kapasitet for et slikt oppdrag.

Tilbud til fosterforeldre

  • Opplæring og kurs
  • Oppfølging og faglig veiledning
  • Økonomisk godtgjøring etter avtale
  • Utgiftsdekning

Tilsynsperson

En tilsynsperson er en uavhengig person som har ansvar for å føre tilsyn med barn som bor i fosterhjem. Formålet er å sikre at barnet har det bra og at fosterhjemmet gir forsvarlig omsorg.  For å melde din interesse kan du ta kontakt med Barneverntjenesten via skjemaet nederst på siden.

Bli støttekontakt, besøkshjem, fosterhjem eller tilsynsperson for Barneverntjenesten