Motorferdsel i utmark og vassdrag

Motorferdsel i utmark og vassdrag kan ha stor nytteverdi. Samtidig kan det gi skade på terreng, forstyrre fugle- og dyreliv, eller føre til konflikt med friluftslivet. Motorferdsel i utmark og vassdrag er derfor regulert.

Som hovedregel er all motorferdsel i utmark og vassdrag forbudt, med unntak av noen nytteformål som er beskrevet i loven. Du kan lese reglene for motorferdsel i utmark og formålene som er tillatt uten søknad på Miljødirektoratet sine nettsider her. Ferdsel til andre formål krever tillatelse fra kommunen. All motorferdsel i utmark og vassdrag skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljø og mennesker.

Du kan lese mer om motorferdsel-regulering i utmark på Miljødirektoratet sine nettsider her.

Når må du søke om tillatelse

For kjøring med snøscooter på snødekt mark må du søke for disse formålene:

  • Ervervsmessig transport (leiekjøring)
  • Transport for funksjonshemmede (legeattest må vedlegges)
  • Transport av bagasje og utstyr mellom bilveg og hytte som ikke ligger tilknyttet bilveg
  • Kjøring i utmarksnæring for fastboende
  • Transport av ved utover det som er direkte tillatt uten søknad
  • Gruppeturer til bestemte turmål for beboere på helse- og omsorgsinstitusjoner, medlemmer av pensjonistforeninger eller ideelle organisasjoner
  • Utkjøring og tilsyn med jervebåser som er tillatt av Statsforvalteren, eller utkjøring av åte og åtebuer i forbindelse med felling av jerv      

For kjøring med øvrige motorkjøretøy på barmark må du søke for disse formålene:

  • Transport av materiell og utstyr i forbindelse med utmarksnæring

For bruk av motorfartøy (båt ol.) på innsjøer og vassdrag må du søke for disse formålene:

  • Ved kjøring på innsjøer mindre enn 2 kvadratkilometer, som er alle innsjøene i kommunen med unntak av Øksne, Eikeren, Bergsvannet (nord), Vikevannet, Haugestadvannet, Hillestadvannet og Hajeren. For Hajeren er det kun grunneiere, festere, fiskeforeninger og tilsvarende som kan bruke motorfartøy.
  • Ved kjøring med fossilt drevet motor på Vikevannet, Haugestadvannet eller Hillestadvannet. Bruk av el-motor er tillatt på disse innsjøene etter kommunens lokale forskrift.

Holmestrand kommune har vedtatt lokal forskrift om motorisert ferdsel i vassdrag, der du kan lese mer om reglene for de største innsjøene i kommunen. Kjøring med vannscooter er ikke tillatt på noen innsjøer eller vassdrag i kommunen.

Har du behov som ikke er dekket av punktene over?

Kommunen kan gi tillatelse til bruk av motorkjøretøy, motorfartøy eller luftfartøy dersom det foreligger et særlig behov, etter forskriftens § 6. Kommunen skal tolke denne bestemmelsen strengt, og følgende betingelser må være oppfylt for at kommunene skal kunne gi tillatelse:

  • Søker må ha et særlig behov
  • Behovet må ikke knyttes til turkjøring
  • Behovet må ikke kunne dekkes på annen måte
  • Behovet må vurderes opp mot mulige skader og ulemper ut fra målet om å redusere motorferdselen til et minimum

Du kan lese mer om dette på Miljødirektoratet sine nettsider her, under avsnittene Forskriften § 6 ved særlige behov og Presisering om ulike formål etter § 6.

Hvordan søke om tillatelse

Søknad om dispensasjon fra det generelle kjøreforbudet må være skriftlig, og skal sendes til postmottak@holmestrand.kommune.no .  Hvis dokumentene inneholder personsensitive opplysninger, bruk eDialog for sikker innsending. 

Søknaden må inneholde informasjon om: 

  • Hvem som søker, med kontaktinformasjon. Dersom du som søker ikke selv skal utføre transporten, må det oppføres hvem som skal være fører. 
  • Hvilket kjøretøy eller fartøy som skal benyttes. 
  • Formålet med transporten. Gode beskrivelser av formålet er spesielt viktig for de vurderinger som kommunen må gjøre hvis du søker om tillatelse etter § 6 ved særlige behov. 
  • Hvor du skal kjøre. Dette må inkludere kartskisse over kjøreruten, og informasjon om kjøringen vil gå på etablert traktorvei, sti, i terrenget etc.
  • Tidsrom for kjøringen. 
  • Antall kjøreturer.

Ved behov må du i tillegg legge ved:

  • Legeattest - ved transport av funksjonshemmede.
  • Dokumentasjon av eierforhold - ved transport til hytte.
  • Dokumentasjon ved behov som ikke er dekket av generelle retningslinjer.

Du må selv innhente godkjennelse fra berørte grunneiere og/eller sameie. 

I verneområder gjelder i tillegg verneforskriftenes regler for motorferdsel. Du må derfor søke forvaltningsmyndigheten for det enkelte verneområdet dersom kjøreruten berører et verneområde. Statsforvalteren eller verneområdestyret, ved forvalter, kan gi opplysninger om dette.

Søknadsfrist

Søknaden må sendes i god tid. Kommunens saksbehandlingstid er normalt på 3 uker. 

Aktuelle lover og regler 

Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag
Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag
Forskrift om motorisert ferdsel i vassdrag i Holmestrand kommune

Definisjoner

Motorferdsel er bruk av kjøretøy (bil, traktor, motorsykkel, beltebil, snøscooter o.l.) og båt eller annet flytende eller svevende fartøy drevet med motor, samt landing og start med motordrevet luftfartøy.
Utmark er udyrket mark som etter lov om friluftslivet § 1 a første ledd ikke regnes som innmark eller like med innmark. Setervoll, hustomt, engslått, kulturbeite og skogplantefelt som ligger i utmark, regnes i denne lov like med utmark. Veg i utmark som ikke er opparbeidet for kjøring med bil, anses som utmark. Det samme gjelder opparbeidet veg som ikke er brøytet for kjøring med bil.
Vassdrag er åpne og islagte elver, bekker og innsjøer.

Ulovlig motorferdsel i utmark

Statens naturoppsyn (SNO) og politiet fører tilsyn og kontroll med motorisert ferdsel i utmark. Om du oppdager eller mistenker ulovlig motorferdsel i utmark, oppfordrer vi til at dette meldes inn på Miljødirektoratet sin tips-side. Innmeldinger via denne nettsiden videreføres automatisk til riktig avdeling i SNO. Vi oppfordrer i tillegg til at ulovlig motorferdsel anmeldes til politiet.