Kommuneplanlegger Håkon Randal med et av FNs bærekraftsmål
Holmestrand kommune
Balanse mellom utvikling og bærekraft
- Samtidig som vi skal sørge for utvikling i Holmestrand kommune, ønsker vi at den skal være bærekraftig. Derfor må vi balansere utvikling og bærekraft i areaplanarbeidet, sier Håkon Randal, kommuneplanlegger i Holmestrand kommune.
- Når en lager ny kommuneplan, er det en rekke oppgaver som vi skal ta stilling til i løpet av prosessen. Det gjenstår flere viktige oppgaver. En av disse er å vurdere kommunevirksomhetens eget behov for arealer til utvikling og drift av tjenester innen de ulike programområdene. En annen viktig oppgave i planarbeidet, er å gå gjennom arealdisponeringen i gjeldende kommuneplan. Hensikten med en slik gjennomgang er å avklare om vi også skal ta utbyggingsarealer ut av arealdelen.
Anbefaler flere endringer i arealbruk
Kommunedirektøren har gjennomgått gjeldende kommuneplan og anbefalt en rekke forslag til endringer i arealbruk med særlig fokus på jordvern og drikkevannskilden Eikeren.
I tillegg har kommunedirektøren vurdert at det er behov for å avsette areal til drift og utvikling av kommunale tjenester og eiendommer. Alle forslagene har blitt gjennomgått med samme arbeidsmetode og føringer som var lagt til grunn for konsekvensutredningene som ble gjennomført tidligere i kommuneplanprosessen, med de eksterne innspillene.
Det er utarbeidet tre utredninger som ser på hvilke arealer kommunen selv trenger til videre utvikling, og som det anbefales endret formål på:
Innspillene er hovedsakelig utarbeidet med bakgrunn i kommunens eget behov for arealer til utvikling av kommunale tjenester og driftsoppgaver, utover de arealene som er tilgjengelig i gjeldende kommuneplan. Noen innspill gjelder utvikling av eiendommer der kommunen selv er grunneier, men til andre formål enn utvikling og drift av kommunale tjenester. Totalt fremmer kommunen selv åtte arealinnspill:
- Etablering av stjerneboliger, Rove
- Etablering av omsorgsboliger, Næskildsgate i Holmestrand sentrum
- Etablering av boligområde på kommunale eiendommer, Nordre Kleivan-Øvre Kleivan
- Ajourføring mellom faktisk arealbruk og kommuneplan for etablert bølgebryter, havneområdet i Holmestrand.
- Etablering av renseanlegg, Næskildsgate i Holmestrand sentrum
- Etablering av renseanlegg, Vike i Hof
- Etablering av høydebasseng, Solli-Gullhaug
- Etablering av trykkpumpestasjon, Hillestad
Det er gjort en vurdering av hvilke områder som bør utgå fra kommuneplanen, og hvilke som bør videreføres eller endres til landbruks-, natur- og friluftsområder (LNF). Disse vurderingene er gjort av en administrativ arbeidsgruppe, og er basert på blant annet hensyn til jordvern. Kommunedirektøren anbefaler blant annet å endre en rekke områder fra bolig- og næringsformål til LNF, som vil føre til at ca. 450 dekar dyrka og dyrkbar mark vil bli beskyttet mot utbygging.
Dette er arealer som er avsatt til utbygging per i dag, men som ikke er bygget ut.
Områder som viktige å få avklart:
- Mørkassel (Selvik skolekrets)
- Skafjellåsen-Veberg – hensynssonen LNF H810 (Haga skolekrets)
- Sande sentrum (Haga skolekrets)
- Sundbyfoss (Hof skolekrets)
- Oreberg (Hof skolekrets)
- Laneng-Kollen (Hof skolekrets)
- Askejota (Hof skolekrets)
- Speira-Gjøklep (Ekeberg skolekrets)
- Gjøklep skole (Ekeberg skolekrets)
- Ekeberg skole (Ekeberg skolekrets)
- Bentsrud-Isdamveien (Ekeberg skolekrets)
- Helland (Ekeberg skolekrets)
Ved å endre arealbruk rundt Eikeren og Bergsvann kan drikkevannskildene sikres bedre, og risikoen for forurensing kan reduseres. Forurensing fra blant annet avløpsvann har allerede ført til en nedgradert økologisk og kjemisk tilstand ved Eikeren i 2020.
Et viktig tiltak for å bevare god tilstand i Eikeren, er å begrense muligheten for ny bebyggelse langs vassdraget.
Arealbruk i gjeldende kommuneplan innenfor hensynsone/sikringssone nedbørsfelt Eikeren er vurdert, og det foreslås endringer i formål fra bolig og fritidsbebyggelse til LNF (Landbruk, Natur og Friluftsliv).
Dette vil sette begrensninger for ytterligere utbygging utover dagens situasjon og redusere belastningen og/eller risiko for forurensing av drikkevannskilden.
Disse innspillene behandles politisk i slutten av mars, og etter dette skal vedtatte innspill sammen med de eksterne innspillene som allerede er behandlet, danne grunnlaget for forslag til ny arealplan.
Politisk behandling 30. mars
I slutten av mars skal planutvalget i Holmestrand kommune ta stilling til arealinnspillene til kommunen selv, og foreta avklaringer angående arealer som allerede ligger inne i gjeldende kommuneplan.
Hva er en arealplan?
Kommuneplanen består av en samfunnsdel som sier hvordan vi skal utvikle kommunen som et samfunn og organisasjon, - og en arealdel med plankart og bestemmelser, som sier hvordan vi skal utvikle arealene i samsvar med mål fastsatt i samfunnsdelen. Samfunnsdelen ble vedtatt i 2022.
Tidsplan for å lage ny kommuneplan
Les om arbeidet med ny kommuneplan