Digitale enheter

I Holmestrand har alle elever en egen digital enhet. På 1. til 4. trinn bruker elevene nettbrett, mens på 5. til 10. trinn bruker elevene bærbare PC-er.

 

Tiltak rundt elever og digitale enheter

Grunnleggende tiltak for å sikre elever mot uønsket innhold på nett 

Det er i dag flere ulike tiltak som skal begrense muligheten for elever å nå nettressurser som inneholder uønsket innhold. Nedenfor er det listet opp tiltak og gitt en grunnleggende forklaring på tiltaket. Noen av tiltakene vil kun fungere så lenge elever logger på med enhet levert av kommunen og kun når de er på skolen. Noen av tiltakene vil også ha effekt utenfor skolens nettverk. 

Brannmur i skolens nettverk

Elever går ut mot internett via V-MAN nettet når de er på skolen. Denne tilgangen til nettressurser begrenses av Brannmur som driftes av Jarlsberg IKT (JIKT). For elever er det satt begrensninger på ulike kategorier som leverandør av brannmur har innebygget. Disse kategoriene oppdateres jevnlig med nytt innhold og har vist seg å fungere bra. Hvilke kategorier som skal blokkeres er vedtatt i samarbeid med skolefaglig personell i kommunene. Dette tiltaket fungerer kun når elevene er innenfor skolens nettverk og har ikke effekt når elever er utenfor skolens nettverk. 

I tillegg til kategoriene som blokkeres, får vi en liste fra Politiet 4 ganger i året som inneholder sider som bør blokkeres for barn. Det har vist seg at denne listen klaffer med de kategoriene som brannmur leverandør har og er allerede blokkert når vi får listen. 

Web filter for læringsbrettene

«Limit adult website» er et standard filter fra Apple som man benytter på iPad for elever via Intune. I dette filteret kan kommunene blokkere definerte nettressurser i tillegg. Pr. i dag så er filteret delt i 2. Et er felles for alle tre kommuner i J-IKT-samarbeidet og et er spesifikt for kommunen. Fellesfilteret blokkerer også nettressurser som finnes på liste fra Politiet. Dette tiltaket vil følge læringsbrettet uansett hvilke nettverk de befinner seg på.  

Webfilteret for PC

På elev-pc er det et webfilter som skal begrense elevenes tilgang til uønsket innhold på nettet. Her blokkeres nettressurser som finnes på liste fra Politiet, samt nettressurser som benyttes på felles filteret på iPad. Dette tiltaket vil følge elevpc uansett hvilket nettverk de befinner seg på

Sikker DNS Telenor 

Alle våre linjer ut mot nettressurser fra V-MAN har også Telenor sin «Nettvern Bedrift Premium» tjeneste. Dette er en basistjeneste som blokkerer vanlige utrygge nettsider. Dette tiltaket fungerer når elever er innenfor skolens nettverk, men ikke på hjemmenettverk. 

Sikkert søk Google 

På elev-kontoer er det en regel om at de har aktivert Google Safe Search. Dette er en tjeneste levert av Google som skal hindre treff på uønsket innhold. Dette filteret fungerer også på elev-enheter utenfor skolens nettverk. 

Styring PC

Alle elev pc-er styres via et administrasjonsverktøy av J-IKT. Her er det en rekke regler som bl.a. skal hindre elever i å installere programvare som nettleser på sin elev-pc. Dette er bl.a. for å hindre muligheten til å omgå andre regler som skal hindre uønsket innhold på nett.
 

Til tross for alle filtre, begrensninger og innstillinger oppleves det at elever blir utsatt for uønsket innhold. Både skole og hjem må ha kontinuerlig fokus på nettvett, slik at de blir rustet til å håndtere situasjoner hvor de får treff på skadelig innhold. Les mer i veilederen til Utdanningsdirektoratet.

Erstatning

Foreldre er økonomisk ansvarlige for utstyret elevene låner fra skolen, det være seg bøker, nettbrett eller pc. Beløpet for et nettbrett eller en pc er større enn en bok, og det bekymrer nok enkelte.

Dersom en digital enhet blir ødelagt, vil rektor alltid måtte vurdere om det skal kreves erstatning. Det er her snakk om hærverk og uvøren bruk, ikke uhell eller ulykker. Elevens forutsetning for å håndtere utstyret og alderen på utstyret skal selvsagt tas i betraktning, og skolen er i dialog med hjemmet før eventuelt krav sendes. Beløpet vil uansett aldri beløpe seg på mer enn 5000 kr, jf. Lov om skadeserstatning §1-1 og 1-2. Vi anbefaler forøvrig foresatte å ta kontakt med deres forsikringsselskap for å innlemme den digitale enheten i innboforsikringen.

Melde skade på enhet

Utlån og hjemlån

Før elevene kan ta i bruk sin digitale enhet, må foresatte signere på at de har lest i utlånsavtalen. Dette gjøres i Visma Flyt Skole.

Vi oppfordrer til at elevene tar med seg den digitale enheten hjem, da dette etter hvert er det viktigste læringsverktøyet for elevene. For at eleven skal kunne ta med sin digitale enhet hjem, må foresatte samtykke i dette i Visma Flyt Skole.

Nettbrett

Alle elever fra 1. til 4.trinn får utlevert en Apple iPad med deksel og lader. iPad-en kommer ferdig konfigurert med apper som vurderes av fagpersoner i kommunen, med fokus på læring og produksjon.

Det er dessuten en firmaportal på iPad-en hvor eleven selv kan installere apper som er forhåndsgodkjente av kommunen.

Det er ikke mulig å legge inn privat Apple ID på iPad-en. Dersom dere ønsker noen av appene skolen bruker på deres egne nettbrett, må dere selv kjøpe disse.

Utlånsavtalen for nettbrett Læringsressurser på nettbrett

 Hvordan sette skjermfri tid på læringsbrettet (PDF, 454 kB)

Datamaskin

Alle elever på 5-10.trinn har egen bærbar PC med beskyttelsesveske og lader.

PC-ene kommer ferdig konfigurert med program som vurderes av fagpersoner i kommunen, med fokus på læring og produksjon. Elevene er ikke administratorer på pc-en, og kan dermed ikke installere noe selv. I tillegg er det lagt inn noen begrensninger på hvilke innstillinger elevene kan endre på.

Elevene kan også bruke Programvaresenteret for å installere apper og programmer som er forhåndsgodkjente av kommunen.

Utlånsavtalen for PC Læringsressurser på PC