Botne kirkevei 1
Speira
Vi ønsker med dette å gjøre allmennheten kjent med vår virksomhet sett ut fra et sikkerhetsperspektiv for naboer og nærområdet, ihht. Storulykkeforskriften vedlegg V. Dette innebærer en beskrivelse av de aktiviteter og farlige stoffer ved vår virksomhet som kan få konsekvenser for allmennheten ved en eventuell nød- og ulykkessituasjon. Virksomheten har sendt melding til tilsynsmyndighetene, og informasjon om tilsyn med virksomheten etter storulykkeforskriften kan innhentes fra DSB. Risikoanalyse foretatt av eksternt firma viser at sannsynligheten for en større ulykke som kan ramme lokalbefolkningen er svært liten.
Aktiviteter ved virksomheten
Lakkeringsanlegget på Vesthøy består av to anlegg. På linje A6 lakkeres det valset aluminium med løsemiddelbaserte lakker. På linje A4 lakkeres det med vann- og løsemiddelbaserte lakker. LPG benyttes til oppvarming av produksjonshallene og til oppvarming av herdeovnene for lakkeringslinjene. Anlegget er godkjent for produksjon av inntil 50.000 tonn lakkerte produkter per år.
Storulykkeforskriften
Virksomheten omfattes av storulykkeforskriften og skal derfor utarbeide informasjon til personer, naboer og nærliggende virksomheter som kan bli berørt av en storulykke. En slik informasjon skal inneholde opplysninger om at virksomheten er omfattet av storulykke-forskriften, hvilke aktiviteter som foregår på området og hvilke kjemikalier som er i bruk. I tillegg skal en gi opplysninger om hva som evt. kan føre til en storulykke, hvordan eventuell varsling vil skje og mulige storulykkescenarier. Det skal sikres at informasjonen gjennomgås periodevis og oppdateres om nødvendig. Speira AS i Botne Kirkevei 1 omfattes av forskriftens bestemmelser på grunn av LPG-tank på anlegget. LPG er klassifisert som:
- H220 Ekstremt brannfarlig gass
- H280 Inneholder gass under trykk, kan eksplodere ved oppvarming
LPG er en fellesbetegnelse for to ulike gasstyper; propan og butan. Tanken på anlegget er fylt med en blanding av disse to gassene, hvorav butan utgjør ca. 65%. Ved atmosfærisk trykk og normal omgivelsestemperatur er propan og butan i gassform. LPG-anlegget består av en forbruks tank på 230m3 og er plassert i utkanten av anleggsområdet. Tanken er gjerdet inn, men ligger tett innpå jordbruks- og skogsområde. Sikringsfeltet rundt LPG-anlegget ligger i sin helhet innenfor virksomhetens bedriftsområde. Det lagres også tilpasset mengder lakk og annen brannfarlig vare til utblanding av lakken og vasking i produksjon. Disse brannfarlige stoffene kan også bidra til økt fare i forbindelse med storulykke.
Storulykkescenario
En antent lekkasje eller oppvarming av LPG-tankene eller rørsystemet er et mulig storulykkescenario. LPG-anlegget blir driftet av RSM og det er gjort risikovurderinger og forebyggende tiltak som gjør at mulighetene for et storulykkescenario er svært liten.
Sikkerhetstiltak
Anlegget er svært godt vedlikeholdt og blir regelmessig fulgt opp både internt og av ansvarlige myndigheter. Det er høy teknisk sikkerhet på anleggene og risiko for alvorlige uhell vurderes som svært lite sannsynlig. Virksomheten har en egen beredskapsstyrke ihht myndighetenes krav. Beredskapsorganisasjonen er dimensjonert for, og trener for, å håndtere potensiell farer vurdert ut ifra kravene i storulykkeforskriften. Dette er beskrevet i bedriften sin beredskapsplan. Beredskapsplanen er utarbeidet på grunnlag av risikoanalyser utført av virksomheten og beskriver også hvordan nødetater og andre myndigheter skal varsles ved ulykker og brann. Industrivernet gjennomfører årlig flere beredskapsøvelser og opplæring og samarbeider med nødetatene.
Hvis hendelse oppstår
Ved uhell og ulykker varsles internt beredskapspersonell via interne varslingssystemer. Avhengig av type hendelse, omfang og potensiale, varsles brannvesen, politi og ambulanse samt kommunale myndigheter og andre myndigheter. Det er politiet som har ansvar og tillatelse til å varsle naboer og allmennheten.
Ved en eventuell storulykke oppfordres det til å:
- Oppholde seg innendørs
- Lukke dører, vinduer og lufteluker
- Etterkomme alle instrukser gitt av redningsledelse eller politi gjennom media eller direkte.
Avgjørelser for hva som skal gjøres ved større branner og røykutslipp vil til enhver tid bli vurdert av innsatsledelsen i politiet.
Kontakter
Spørsmål vedrørende storulykke kan rettes til: Kontaktinformasjon til virksomheten. Speira AS Avdeling Holmestrand Botne Kirkevei 1 3080 HOLMESTRAND Vestfold www.speira.com
Kommunikasjonsansvarlig: Fabrikksjef Robert Grønli tlf. +47 992 82 301 robert.gronli@speira.com