Noe alle kan synge sammen

Noe alle kan synge sammen

Skaperne bak Lenge leve Holmestrand: Fra venstre: Arnstein Roch Øverland, John Erik Bruun Olsen, Fred Nordseth, Bjørn Luksengård, Jann Øverland og Julie Vega Dahl - Klikk for stort bildeSkaperne bak Lenge leve Holmestrand: Fra venstre: Arnstein Roch Øverland, John Erik Bruun Olsen, Fred Nordseth, Bjørn Luksengård, Jann Øverland og Julie Vega Dahl Jarlsberg avis v/ Pål Nordby

Komponisten Arnstein Roch Øverland samlet musikere, historisk interesserte og tekstforfattere fra områdene Hof, Sande og Holmestrand for å jobbe frem en ny kommunesang: Lenge leve Holmestrand.

- Sangene om Sande og Holmestrand som enkeltstående kommuner eksisterte allerede, Holmestrand har faktisk to sanger. De skulle ikke forsvinne, men en ny kommunesang er noe alle i hele den nye kommunen kan synge sammen, forteller Arnstein Roch Øverland.

Idéen lå nok ganske nær for Arnstein som jobber som musikkprodusent, dirigent og komponist i det daglige. 

Lenge leve Holmestrand - Klikk for stort bildeLenge leve Holmestrand Fra innbyggermagasinet 2021

 En sang som kan brukes

- Det å skrive en sang for en hel kommune er ikke bare som å lage en vanlig sang. Det viktigste for oss var at sangen skulle brukes. Den skulle være noe for alle mennesker og aldre, lett å lære seg, med en fin melodi og tekst som kan både synges og spilles med instrument.

Det handlet ikke om å finne på en melodi en selv synes er fin. Det må prøves ut om og om igjen. Enda mer arbeid var det med teksten. 

Alt i alt jobbet teamet med tre melodier og 13 forskjellige tekster før de landet på en felles versjon med tittelen «Lenge leve Holmestrand» og en prolog som leses før sangen synges.

Menneskene bak sangen

Menneskene som står bak kommunesangen sammen med Arnstein Roch Øverland er Bjørn Luksengård, Julie Vega Dahl, Fred Nordseth og Jann Øverland. John Erik Bruun Olsen hadde en viktig rolle i arbeidsgruppa. Han mottok kulturprisen samme år og gikk bort kort tid etter urfremføringen i 2019.

Slik er sangen

Sangen hadde premiere i Sande i 2019. Da ble den fremført av tre skoleklasser.

Til toppen