Handlingsplan mot vold for ungdom

3 Tiltak

Det finnes i dag gode planer, tiltak og mye godt arbeid som forebygger og skadebegrenser på dette området. Det jobbes målretta lokalt på skoler og i kommunale virksomheter. I dette kapittelet er det det lagt vekt på å synliggjøre de tiltakene som er i gang, eller som er tilgjengelige. De er samlet under overskriftene forebyggende tiltak, ved bekymring, og etter hendelser.

3.1 Forebyggende tiltak

Undervisning 
Kommunen har avtale om bistand fra Senter mot insest og seksuelle overgrep i Vestfold, SMISO Vestfold, slik at innbyggere i alle aldre kan ta kontakt og få bistand derfra. De holder også kurs og opplæring for barnehager, skoleklasser, foreldre og ansatte. Senteret driver primær og sekundærforebyggende tiltak innen incest, seksuelle overgrep og annen type familievold i barneskolene og barnehagene i Vestfold. Via dette tiltaket får barna undervisning tre ganger i løpet av barnehage- og barneskolealderen. Dvs på siste året i barnehagen og på 2. – 5. klassetrinnet. I tillegg får foreldre til barna i barnehagen, og på 2. klassetrinnet eget kurs, samt de ansatte i barnehagen og skolen får eget kurs innen denne problematikken. Som eksempel hadde de i 2019 kurs for 816 deltakere i vår kommune.

Livsmestring og folkehelse 
Dette har nå kommet inn som tverrfaglig tema i skolene. Det ligger mye godt forebyggende arbeid mot blant annet vold ved å gi ungdom kunnskap om livsmestring og folkehelse. 

Helsesykepleier 
Helsesykepleier tar opp temaet vold og overgrep i individuell helsesamtale, både på 1. og 8. trinn. Det gis informasjon om at vold kan oppleves i flere ulike former, og det åpnes opp for samtale om temaet i trygge omgivelser. Helsesykepleier gjør en individuell kartlegging med konkrete spørsmål om erfaring med vold i disse samtalene.

Helsesykepleier deltar i «På Tvers». Der vold er en utfordring, kan helsesykepleier bidra med foreldreveiledning og individuelle samtaler med de berørte, både utøver og utsatt. Helsesykepleier har også oversikt over helsetjenester i kommunen og spesialisthelsetjenesten, og kan formidle kontaktinformasjon. 

Helsesykepleiers viktigste oppgave er imidlertid det forebyggende arbeidet, og bidrar inn i skolen med undervisning og gruppetiltak for å styrke psykisk helse og livsmestring. 

Barneverntjenesten 
Ved bekymring for at barn eller unge blir utsatt for vold eller opplever vold i nære relasjoner, kan barneverntjenesten kontaktes for å drøfte situasjonen anonymt.

3.2 Ved bekymring

"På Tvers" 
Holmestrand kommune har laget en metode for å sikre at risikoutsatte barn, unge og deres familier får rett hjelp til rett tid. Metoden er kalt "På Tvers", og har egen hjemmeside på nett. I forbindelse med oppvekstreformen har Holmestrand kommune besluttet å gjennomføre en revisjon av "På Forebyggende tiltak Ved bekymring 8 Tvers" som et delprosjekt. Endringer kan derfor komme. Metoden er beregnet for alle som arbeider med barn, unge og deres familier i Holmestrand kommune. «På tvers»- metoden er etablert i fellesskap i oppvekstfeltet, det er forventet at den samhandlingen og de avtaler metoden legger opp til følges av alle involverte. En forutsetning for å lykkes med denne samhandlingen er at alle ansatte i tjenester til barn og unge har kunnskap og bevissthet om egen og andres rolle, ansvar og kompetanse inn i arbeidet. "På tvers" sikrer tidlig innsats overfor barn, unge og familier med behov for tverrfaglig samhandling. Tverrfaglig samhandling utvikles gjennom praksis. Evalueringer og forslag til forbedringer gjør metoden til et nyttig verktøy til barn og unges beste. "På tvers" beskriver hvordan kommunen jobber med problemstillinger rundt vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. På hjemmesiden beskrives metoden trinn for trinn, og nødvendige skjemaer og maler er samlet på en egen side. Kilde: Hjemmesiden til På Tvers. 

Kommunens fritidsklubber og ansatte der kan fange opp og melde inn bekymringer til "På tvers". Da kan bekymringene drøftes, og tiltak settes inn.

3.3 Etter hendelser

Kommunale tilbud
Barneverntjenesten kan kontaktes dersom det er bekymring for at en ungdom har blitt utsatt for vold, eller har utøvd vold. Ungdommen kan selv kontakte helsesykepleier ved skolen sin, eller Helsestasjon for ungdom. Se aktuelle kontaktdata under knappen: Trenger du hjelp eller veiledning? 

Støttesenteret for kriminalitetsutsatte 
Personer som har vært utsatt for kriminelle handlinger som for eksempel vold, seksuelle overgrep eller krenkelser av personlige frihet, kan henvende seg for hjelp og veiledning ved et støttesenter for kriminalitetsutsatte. Det nærmeste for vår kommune ligger i Tønsberg og har telefonnummer 800 40 008. De kan hjelpe til med: 

  • informasjon og veiledning om det å anmelde 
  • støtte hele veien fra politianmeldelse til saken er avgjort 
  • vitnestøtte før, under og etter en eventuell rettssak 
  • hjelp til å søke voldsoffererstatning 
     

Tilbud om behandling 
Alternativ til vold har tilbud til ungdom over 16 år ved sitt kontor i Drammen. Det gjelder for ungdom som bruker vold i det offentlige rom, i tillegg til vold i nære relasjoner. Kilde: https://atv-stiftelsen.no/avdeling/drammen/ 

Konfliktrådet 
Har en ungdom gjort noe dumt eller opplevd en vond hendelse kan meklingsmøte i konfliktrådet være en fin måte å få ordnet opp. For ungdom som har blitt anmeldt for et eller flere lovbrudd kan også ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging hos konfliktrådet være aktuelt. Konfliktrådet er en statlig tjeneste som tilbyr mekling som metode for å håndtere konflikter. Konfliktrådet har et spesielt ansvar for unge i konflikt med loven, og gjennomfører de strafferettslige reaksjonene mekling i konfliktråd, oppfølging i konfliktråd, ungdomsoppfølging og ungdomsstraff. Meklerne i konfliktrådet legger til rette for møtene mellom partene i en konflikt. Det er gratis å bruke konfliktråd. Et møte i konfliktrådet kan være meklingsmøte, ungdomsstormøte, tilrettelagt møte, oppfølgingsmøte eller andre møter i regi av konfliktrådet. Hensikten er at partene gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger enten det gjelder å gjøre opp for konkrete lovbrudd, eller gjenopprette mellommenneskelige relasjoner. Metoden som brukes, kalles gjenopprettende prosess. Kilde: https://konfliktraadet.no/om-konfliktradet/