Gebyrsatsene fastsettes med grunnlag i tjenestens driftsutgifter og planlagte investeringer hvert år. Kommunestyret fastsetter hvor store gebyrene skal være. Hvis tjenesten har overskudd ett år, skal avgiftene settes ned. Prisene finner du her
Forskrift om vann- og avløpsgebyr, Holmestrand kommune, Vestfold og Telemark
Les abonnementsvilkår
Vann- og avløpsgebyr betales enten etter målt eller stipulert forbruk.
Stipulert forbruk
Forbruk kan beregnes etter bruksareal på boligen slik at bruksarealet avgjør hvor mange m3 (kubikk) du må betale for. Boliger er delt i to arealgrupper:
- Under 70 kvadratmeter: betaler for et stipulert forbruk på 175 m3
- Over 70 kvadratmeter: betaler for et stipulert forbruk på 225 m3
I tillegg til prisene i listen over, betaler arealabonnenter et fastgebyr. Dette er en grunnpris som reguleres hvert år.
Hvis du betaler for stipulert forbruk, har du rett til å få montert vannmåler og betale gebyr etter målt forbruk. Vannmåleren bekostes av kommunen hvis den skal brukes til beregning av årsgebyr. Installasjonen må du som abonnent betale selv.
Målt forbruk
Du må ha installert måler for å kunne betale etter målt forbruk. Da betaler du for det antall m3 som måleren viser at du faktisk har brukt. I tillegg kommer fastgebyr pr. boenhet. Dette er en grunnpris som reguleres hvert år.
Boliger med vannmåler
Boliger med vannmåler betaler for sitt faktiske forbruk, og vannmålere leses av en gang i året med frist 31. desember.
Boliger uten vannmåler
For eiendom der det ikke er installert vannmåler beregnes det et stipulert forbruk med utgangspunkt i boligarealet.
Spørsmål og svar om gebyr
Fakturaen av to elementer:
- et fastledd som er uavhengig av forbruket og kan betegnes som et abonnement. Fastleddet reguleres en gang i året avhengig av kostandene knyttet til å levere vann- og avløpstjenestene. Det er et fastledd for vann og et for avløp.
- en forbruksdel som er variabel og avhengig av ditt faktiske forbruk. Forbruket måles med vannmåler eller beregnes etter boligarealet. Vann måles i m3 der 1 kubikkmeter = 1000 liter. Mengden avløp settes lik mengden vann som måles.
Kommunalt eiendomsgebyr sendes ut månedlig med forfall den 20. hver måned.
Du kan velge å få faktura tilsendt hver 3. måned. Logg deg på Min side og velg fakturahyppighet på din eiendom.
Dersom du har behov for å dele opp en faktura du allerede har mottatt må du kontakte økonomiavdelingen. 33 05 95 00 mellom kl 10 - 14.
Oversikt over betale og ubetalte fakturaer finner du på "Min side".
Logg deg inn på min side
Gå inn i nettbanken og opprett e-Faktura under avtaler. E-Faktura-referansen er kundenummeret som er 7 siffer på fakturaen. En e-Faktura avtale knytter seg opp mot personnummeret til den som inngår avtalen. Skal du betale regninger på vegne av dine foreldre eller andre, må alternativet Avtalegiro benyttes.
Gå inn i nettbanken og opprett Avtalegiro under avtaler. Avtalegiro-referansen er KID-nummeret på fakturaen. Avtalegiro avtaler knytter seg opp mot kontonummeret som blir benyttet ved betaling av fakturaen. Det er derfor viktig at du ved bytte av bank, går inn og sier opp den gamle avtalen og inngår ny fra din nye bankkonto.
Holmestrand kommune kan ikke være behjelpelig med dette, du må selv gå inn i nettbanken å slette avtalen (Den som har opprettet avtalen må inn i sin nettbank å slette avtalen)
Ved for sen betaling påløper purregebyr i henhold til inkassoloven. Faktura som ikke blir betalt etter purring, sendes til inkasso for videre behandling. Ubetalte kommunale avgifter til vann og avløp blir sendt videre til skatteoppkreveren for videre behandling. Forsinkelsesrenter beregnes i henhold til lov om forsinkelsesrente. Renten fastsettes i forskrift utarbeidet av finansdepartementet.
Oppgjør er privatrettslig og må foretas mellom kjøper og selger, eventuelt via en eiendomsmegler. Kommunen vil ikke foretatt avregning i forbindelse med eierskifte. De kommunale eiendomsgebyrene er ikke knyttet til person, men til eiendom. Det er til enhver tid tinglyst eier som er ansvarlig for gebyrer tilknyttet eiendommen. Kommunen får automatisk melding om nye eiere når skjøte er tinglyst hos Kartverket.
På din faktura fra kommunen er det et fastledd og en mengdeavhengig del. Fastleddet sørger for at hele den nedgravde infrastrukturen med alle stasjonene underveis; vannbehandlingsanlegg, høydebasseng, trykkøkningsstasjoner, reduksjonsventiler, pumpestasjoner, avløsprenseanlegg, blir forvaltet, utbedret, driftet og overvåket 24 timer i døgnet, hver dag hele året.
Det ligger milevis med vann- og avløpsnettet nedgravd, veldig ofte under veier, kabler og annen infrastruktur. Våre dedikerte ansatte jobber kontinuerlig med å forvalte, drifte og utbedre ledningsnettet og stasjonene.
Ledningene må spyles og rengjøres jevnlig for at drikkevannet skal holde god kvalitet og avløpsrørene ikke skal tette seg. For å hindre vann på avveier er det et eget lekkasje lytte team. For å kunne levere trygge tjenester for generasjoner er det avgjørende at takten på utskiftning av ledningsnettet er høy nok. Dessverre har det blitt ett etterslep på dette arbeidet, så i årene som kommer må vi skru opp tempoet og være innovative for å finne smarte løsninger.
Husvannmåleren din måler hvor mye vann du bruker og dermed hvor stor den mengdeavhengige delen av vann- og avløpsgebyr blir. Du kan derfor selv påvirke hvor høy regningen skal bli.
Tilknytningsgebyret er et engangsgebyr.
Gebyrsatsen er lik for bolig og næring, og er uavhengig av byggets areal (flat sats).
Gebyr for tilknytning til kommunalt vann- og/eller avløpsanlegg skal betales for:
- Ny tilknytning av eiendom.
- Ny tilknytning ved tilbygg og påbygg som medfører økt antall enheter (for boligeiendom: pr. boenhet. For annen eiendom (næringsbygg) skal tilknytningsgebyret, utgjøre et fast beløp pr. bygg, men pr. eiendom dersom et bygg blir oppdelt i flere eiendommer, f.eks. gjennom seksjonering.
- Tilknytning av eksisterende eiendom, eller eiendom som kommunen krever tilknyttet.
- Eksisterende eiendom med tilknytning som ikke er godkjent.
- Annen permanent tilknytning til kommunalt vann- eller avløpsanlegg, f.eks. vanningsanlegg for landbruk, idrettsanlegg, båtplasser mv.
For boligeiendom og fritidseiendom skal betale tilknytningsgebyr som en fast sats per boenhet.
For fritidseiendom som ikke har registrert boenhet skal betale tilknytningsgebyr som en fast sats per fritidsbygg/anneks.
For andre bygg (f.eks. næringsbygg) skal tilknytningsgebyret utgjøre et fast beløp pr. bygg, men pr. eiendom dersom et bygg er oppdelt i flere eiendommer, f.eks. gjennom seksjonering.
For kombinasjonseiendom betales gebyr for hver av delene etter reglene over.
Dersom bygget erstatter et bygg som tidligere har vært lovlig tilknyttet, trekkes disse enhetene fra ved beregning av tilknytningsgebyret. At antall enheter er lavere enn tidligere, gir ikke abonnenten grunnlag for krav om refusjon.
Gebyrforskrift
Vann- og avløpsgebyrene bestemmes i en gebyrforskrift som er vedtatt av kommunestyret. Gebyrsatsene reguleres årlig i forbindelse med behandling av kommunens økonomiplan.
Gebyrsatsene fastsettes med grunnlag i tjenestens driftsutgifter og planlagte investeringer. Kommunestyret fastsetter størrelsen på VA-gebyrene i forbindelse med behandlingen av budsjettet.
Priser og regler
Gebyrene består av tilknytningsgebyr og årsgebyr. Tilknytningsgebyret er en engangsgebyr.
Prisliste for vann og avløpsgebyr