Generelt
Forskrift med hjemmel i plan- og bygningslovens § 33-1.
Gebyrregulativet tar utgangspunkt i to hovedtyper av bygg, nemlig rene boligbygg og alle andre bygg. Regulativet gjenspeiler det faktiske saksbehandlingsarbeidet de forskjellige sakstypene medfører. For boligbygg er ofte kompleksiteten et resultat av antall boenheter, og dette gjenspeiles i regulativet. For andre bygg er det mer den generelle størrelsen som er avgjørende for saksbehandling. I tillegg kommer gebyr for godkjenning av ansvarlige, gebyr for behandling av eventuelle dispensasjoner, samt gebyr for kart i henhold til gjeldende regulativ.
Gebyrberegning
Samlet gebyr skal dekke saksbehandling, godkjenning av ansvarlige, dokumentkontroll samt kommunens veiledning- og tilsynsvirksomhet. Alle gebyrer utstedes til tiltakshaver. Det tas gebyr pr. bygning/ byggesak. Det tas ikke gebyr for nødvendige tekniske hjelpemidler som rampe, trappeheis o.l. For kombinasjonseiendom beregnes gebyret etter de enkelte delene.
Tilsyn
Tilsyn er et viktig virkemiddel for å kontrollere at tiltak gjennomføres i samsvar med bestemmelser gitt i eller med hjemmel i plan- og bygningsloven. Tilsyn skal bidra til bedre gjennomføring av byggeprosesser, avdekke ulovligheter og virke forebyggende. Inntil 35% av byggesaksgebyrene er beregnet til å dekke kostnadene med kommunens tilsynsvirksomhet.
Ulovlig byggearbeid
For uaktsomme eller forsettlige overtredelser av plan- og bygningsloven som omfattes av pbl. § 32-8, kan kommunen ilegge overtredelsesgebyr etter de til enhver tid gjeldende satser i byggesaksforskrifta § 16-1. Det vises til plan- og bygningslovens § 32-8 og til kapittel 16 i forskrift om byggesak m/veiledning, om utmåling av overtredelsesgebyr. Det vises til plan- og bygningslovens § 32-5 om tvangsmulkt ved ulovligheter.
Timepris
For de tjenester som ikke er omtalt i regulativet, men som krever behandling etter pbl., gjelder et gebyr etter medgått tid. Timesatsen dekker blant annet saksbehandling, støttefunksjoner, administrasjon og tilsyn. Følgende timesats gjelder for byggesak og søknader etter pbl. kapittel 18 – kr 1600.-/time.
Refusjoner vedr. søknader som trekkes eller returneres
For søknader som trekkes før behandling betales et gebyr på kr 2 000,-. Når en sak trekkes etter at igangsettingstillatelse er gitt ved bortfall av tillatelse i hht pbl. § 21- 9 første ledd, refunderes ikke noe gebyr. Gebyr for godkjenning av foretak/ ansvarsretter/ dispensasjoner refunderes ikke. For søknader som returneres ubehandlet som følge av manglende dokumentasjon, beregnes et gebyr på kr 2 000,-.
Søknader som vurderes etter pbl § 20-5 g
Dette er søknader som etter en vurdering kommer inn under pbl. § 20-5 generelt og punkt f: andre mindre tiltak som kommunen finner grunn til å frita fra søknadsplikten. I tillegg gjelder det saker som avsluttes uten realitetsvedtak.
Forhåndskonferanse - PBL § 21-1
Tiltak som krever søknad og tillatelse og som kan forestås av tiltakshaver - PBL § 20-4 - Mindre tiltak
Tiltak som krever søknad og tillatelse, PBL § 20-3
Alle typer boligbygg (inkl. fritidshus) maks. gebyr kr 500.000,-
Alle andre tiltak på boligeiendom/fritidseiendom
Alle andre bygg/næringsbygg, til- og påbygg, min.gebyr kr 15.000,-, maks. gebyr kr 500.000,-
Behandling av søknader om dispensasjon, jf. pbl kap. 19 - Dispensasjonssøknader / fravik fra teknisk forskrift
Bruksendring, pbl § 20-1 d. - Gebyr for ombygging kommer i tillegg
Søknad om endring av tillatelse - Ved større endringer beregnes gebyr som ved ny søknad
Riving, pbl § 20-1 e - Gebyr per bygning. Riving av mindre bygg beregnes etter pbl § 20-4
Ansvarsretter og ferdigattest
Midlertidig brukstillatelse og ferdigattest
Delingssaker - pbl § 20-1 m. - Gebyr for evnt. dispensasjon kommer i tillegg.
Alle andre søknadspliktige tiltak, reviderte tegninger, veganlegg, endret utkjørsel, mangelbrev, mm. - Medgått tid
Rabatter - grønt gebyr - Oppføring av bygg etter passivhusstandard, plusshus, gjenbruk av materialer, min 50% dokumentert