8 tips for naturvennlig friluftsliv

Ut på tur? Miljøavdelingen hos Fylkesmannen gleder seg over at så mange tar i bruk den flotte naturen i området. Fra blankskurte svaberg og frodig edelløvskog ved kysten, til sildrende bekker. Her er det noe for enhver smak!

Mellom 4 og 5 prosent av naturen i fylket er vernet for kommende generasjoner. Det er Fylkesmannen som forvalter de fleste verneområdene. Innenfor verneområdene er reglene strengere enn ellers. Men ute i terrenget kan det av og til være vanskelig å vite om du er utenfor eller innenfor et naturvernområde. Derfor har vi laget 8 tips som gjør at du kan drive et friluftsliv som ikke setter spor, uansett hvor du måtte være.

1. Tenn gjerne bål og grill, men husk bålforbudet!

Det er bålforbud i skog og mark fra 15. april til 15. september. Men du har lov til å brenne et kaffebål på grus og sand i vannkanten. Fyr aldri bål eller engangsgrill rett på svaberg. Noen verneområder har bålforbud. Les mer

2. Gå gjerne i land på øyene i skjærgården, men ikke alle

Vår og sommer er hekketid for sjøfuglene på holmer og skjær. De trenger ro og fred. Noen øyer er sjøfuglreservater og er merket med riksløven. Her er det ikke lov å gå i land før 15. juli.

3. Ta med deg hunden på tur, men hold den i bånd

Det er båndtvang fra 1. april til 20. august. Noen steder er båndtvangen lenger. Fugler som hekker på bakken, dyr som har unger og husdyr på beite blir redde og stresset av løse hunder. Les mer

4. Opplev naturen til fots og på sykkel, men følg stiene

Følg merkede stier, slik at din tur ikke fører til slitasje på vegetasjon og forstyrrelse av dyrelivet. I noen verneområder er det ikke lov å gå tur. Se hvilke regler som gjelder i lovdata.no5. 

5. Plukk gjerne planter, men bare til eget bruk

Mange høster av det som spirer og gror, men la det være nok igjen til at det vokser opp like mye neste år. I mange av verneområdene er det forbudt å plukke planter.  Se hvilke regler som gjelder i lovdata.no

6. Kos deg på havet, men styr unna flokker med fugl

Sjøfuglene er under press med store nedganger i bestandene. Alle slags farkoster kan stresse dem, særlig når de skifter fjærdrakt og ikke kan fly. Trekk deg tilbake eller velg en annen rute.

7. Overnatt gjerne i telt eller hengekøye, men ikke overalt

Du kan telte i utmarka i inntil to døgn hvis du er minimum 150 meter unna hus og hytter. Men i verneområdene er det ofte forbud mot camping.  Se hvilke regler som gjelder i lovdata.no

8. Last ned app’en Miljøstatus

Med mobilen i lomma og posisjonen aktivert, kan du se på kartet om du er innenfor eller utenfor et vernet område. Velg kartlaget ”naturvernområde”. Du kan klikke deg videre til reglene som gjelder for verneområdet.