Tjenestebeskrivelser helse, mestring og omsorg

11 Korttidsopphold i institusjon

Beskrivelse av tjenesten:

Korttidsopphold i institusjon er tidsbegrensede opphold som tildeles når det i en kortere periode er behov for heldøgns omsorg i institusjon.

Tidsbegrenset døgnopphold i institusjon kan ha mål om systematisk kartlegging av funksjon og bistandsbehov, å oppnå økt funksjon, eller vedlikeholdstrening og mestringsevne for å fremme mestring av eget liv.

Oppholdene innvilges som følge av behov for enten korttidsopphold utredning, korttidsopphold rehabilitering eller korttidsopphold annet formål.

Målgruppe:

Innbyggere i Holmestrand kommune som er i behov av opphold i institusjon for en kortere periode. Brukeren må selv ønske opphold i institusjon.

At det på det aktuelle tidspunkt ikke er faglig forsvarlig å ivareta behovene i hjemmet grunnet mangelfull tilgang på nødvendige hjelpemidler eller at tjenester i hjemmet ikke forvalter/ikke har tilstrekkelig tilgang til nødvendig kompetanse på tidspunktet.

Pasienter som har vært innlagt i sykehus og som trenger videre behandling i institusjon, og har behov for behandling som ikke kan ytes forsvarlig i hjemmet. Tjenesten avsluttes når dette vurderes forsvarlig. Det betyr at innbyggeren ikke nødvendigvis har samme funksjonsnivå som tidligere, men at vedkommende anses klarert for oppfølging utenfor institusjon.

Tildelingskriterier:

  • Behov for korttidsopphold vurderes ut fra kart­legging av funksjonsnivå. Andre tjenester/til­tak kan også bli vurdert. Søker må selv ønske å søke om korttidsopphold. Dersom søkeren ikke selv er i stand til vurdering av eget behov, eksempelvis ved demenslidelse eller lignende, vil pårørende eller verge samarbeide med tjenesten rundt behov for tjenesten.
  • Søker har nedsatt funksjonsevne, grunnet akutt eller kronisk sykdom. At det foreligger beskrivelse av behov for medisinsk oppfølging i institusjon og/eller intensiv behandling for å gjenvinne habituell tilstand.
  • Søker har behov for korttidsopphold, som et forebyggende tiltak for opprettholdelse av funksjonsnivå og /eller søker har behov for å forbedre eller vedlikeholde funksjonsnivå, og fremme selvstendighet og mestring.
  • Søker har behov for rehabilitering grunnet akutt skade/sykdom, kronisk sykdom eller medfødt funksjonshemming.
  • Søker må ha faglig begrunnet behov for medisinsk (re)habilitering.
  • Søker ønsker oppholdet selv og det er vurdert potensial for rehabilitering. Søker må også kunne ta ansvar for egentrening og samarbeide om å følge plan for gjenopptrening.
  • Rehabilitering utenfor institusjon er ikke tilstrekkelig, eller oppholdet inngår i en lengre rehabiliteringsprosess.
  • Søker har behov for utredning og kartlegging av funksjonsnivå, for eksempel ved demenssykdom.
  • Utskrivningsklare pasienter fra sykehus med behov for videreføring av allerede iverksatt behand­ling.
  • Søker har behov for lindrende behandling og pleie som ikke kan utføres i hjemmet.

Bruker kan forvente:

  • Tilrettelagt bistand til å ivareta egenomsorg og nødvendig helsehjelp til dekking av grunnleggende behov.
  • Medisinsk oppfølging fra sykehjemslege og helsepersonell.
  • Informasjon, råd og veiledning etter faglig vurdert behov.
  • Fysioterapi, ergoterapi eller annen relevant oppfølging etter faglig vurdert behov.
  • At tjenesten aktivt gir bruker anledning til å gi uttrykk for hva vedkommende ønsker skal prioriteres under  utarbeidelsen av behandlingsplanen.

Egenbetaling:

Kommunen tar betalt etter forskrift om egen­betaling for helse- og omsorgstjenester, og døgnpris fastsettes av kommunestyret. Etter 60 døgn i samme kalenderår beregnes veder­lag som ved langtidsopphold.

Lovhjemmel:

Helse- og omsorgstjenesteloven §3-2 første ledd nr. 6 bokstav c, jf. 3-1.

Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 a.