Tjenestebeskrivelser helse, mestring og omsorg

30 Parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Beskrivelse:

Parkeringstillatelsen, HC-kortet, er ment som hjelpemiddel for personer med vesentlig nedsatt forflytningsevne og som i tillegg har et særlig behov for parkeringslette på ett eller flere konkrete steder. 

Innbyggere kan søke som fører eller som passasjer. HC-kortet følger personen, ikke bilen.

Parkeringstillatelse gis for et bestemt tidsrom og innbygger må sende kommunen ny utfyllende søknad dersom personen vurderer det er behov for videre HC-kort.

Målgruppe:

Innbyggere med forflytningshemming som har særlig behov for parkering i tilknytning til bosted, arbeid og annen aktivitet.
 

Tildelingskriterier:


Nasjonal forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede legges til grunn ved behandling av innkomne søknader.  

  •  Vesentlig nedsatt forflytningsevne.
  • Konkrete behov for parkeringslette.
  • Dersom søker er passasjer, må personen ha behov for tilsyn av fører utenfor kjøretøyet.

 

Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede §1: "Formålet med denne forskriften er å gi forflytningshemmede med et reelt behov for parkeringslette et tilgjengelig parkeringstilbud".

 

Forskriften legger opp til en skjønnsvurdering med hensyn til hva som er å anse som et "særlig behov" for parkeringslette. Skjønnsvurderingen ligger innenfor de rammene forskriften setter. Videre vektlegges Vegdirektoratets sentrale retningslinjer til forskriften, uttalelser fra Sivilombudet og Vegdirektoratet, og forvaltningspraksis til grunn for den samlede vurderingen. 

Lokale forhold som antall tilgjengelige HC-parkeringer skal ikke brukes som argumentasjon for ikke å tildele parkeringskort for forflytningshemmede. Det er det faktiske behovet som skal legges til grunn.

Dersom man fraviker uttalelse fra lege eller spesialist, må dette særskilt begrunnes. I vurderingen skal det legges vekt på at kommunen i stor grad er bilbasert med begrenset kollektivtransport.
 

Pris for tjenesten:

Tjenesten er gratis for innbygger.

Innbygger kan forvente:

En helhetlig vurdering av søkers særlige behov for parkeringslettelse.  

Tjenesten forventer:

  • At innbygger i selve søknaden kommer med opplysninger som begrunner og beskriver personens særlige behov for parkeringslettelse. Det vil si at søker gir en utfyllende beskrivelse på hvorfor det ordinære parkeringstilbudet på stedene som besøkes ofte ikke oppleves at kan benyttes.
  • Vedlagt søknaden skal det følge med en legeerklæring. Denne er utfylt med opplysninger om medisinsk situasjon, diagnose, prognose, samt hvor mange meter søker er i stand til å gå med og uten hjelpemidler og hvilke typer hjelpemidler som benyttes. Videre bekrefter legeerklæring eventuelle behov for tilstedeværelse av andre utenfor motorvogn dersom det søkes som passasjer. Bekreftelse på besøkshyppighet til helserelaterte steder må signeres og stemples av behandler/spesialist og sendes inn som vedlegg til søknaden.
  • Kopi av førerkort (begge sider) og passfoto må også sendes inn som vedlegg til søknaden.
  • Kortet er personlig og skal ikke benyttes av andre.
  • Dersom behov endrer seg slik at det ikke er behov for parkeringslettelse skal kommunen kontaktes av innbygger.

 

Lovhjemmel

Forvaltningsloven

Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Sentrale retningslinjer til forskrift om parkeringstillatelse

Klageadgang

Vedtaket forklarer hva som ligger til grunn for avgjørelsen. Dersom søker mener at vurderingen og/eller fakta ikke stemmer, kan vedtaket påklages.

Klagen sendes Holmestrand kommune innen tre uker fra vedtaket er mottatt. Dersom kommunen opprettholder avslag, vil denne sendes kommunens klageutvalg for endelig behandling.