Månedens kulturminne

Kirker og ødegårder, steinøkser, gårdstun, kystkultur og krigsminner. Det er kun en liten liste over de mange kulturminnene som finnes i kommunen vår. Kulturminner og kulturmiljøer forteller om vår historie, skaper tilhørighet og mange innbyggere sitter nok på minneverdige opplevelser med vår lokale kulturarv som er verdt å løfte frem. Sammen med innbyggerne vil kulturarvkonsulent Juni Jacobsen hver måned fortelle om et av kommunens flotte kulturminner - en informativ reise for alle.

Guriløkka fangeleir

Svart hvitt bilde viser Guriløkka fangeleir i omgivelsene - Klikk for stort bildeFangeleiren Guriløkka 1945 Sande historielag

Guriløkka, ved foten av Vestskogen, er et yndet tursted hvor mang en Sandesokning og Holmestranding har tilbragt både somre og vintre. På den åpne sletten omringet av høye trær som vaier i vinden og fugler som synger, er det lett å glemme stedets til tider vanskelige historie.

Leir for sovjetiske krigsfanger

Under andre verdenskrig ble det etablert leire for sovjetiske krigsfanger over hele Norge. En av disse var i Sande. Den ble etablert i 1944 av tyskerne. Her skulle noen av fangene hugge tømmer til en knottfabrikk som var planlagt ved Sande stasjon. Knott er små stykker av tørre løvtrær. Under 2. verdenskrig var tilgangen til flytende drivstoff begrenset. Mange motoriserte kjøretøy ble ombygget så de kunne kjøre på vedgass fra ufullstendig forbrenning av knott.

Andre fangene gikk til fots til Sande sentrum for å bygge fabrikken. Dette var en marsj på ca. 11 kilometer som måtte gås hver dag, uansett vær. Fabrikken ble ikke ferdig før krigen var over.

De første fangene ankom Guriløkka i oktober-november 1944. De kom til Sande i godsvogner og gikk hele veien til leiren i snødrev. De fikk bare med seg det de selv kunne bære. Brakkene var uisolerte, og plassen var liten. Her var både erfarne soldater og unge gutter som kanskje ufrivillig var revet bort fra skolebenken for å kjempe i krigen. 

Omsorg fra bygda

Lokalbefolkningen var klar over hva som utspilte seg på Guriløkka, og flere gjorde det de kunne for å hjelpe. Sandes husmødre lagde matpakker og kokte poteter – de delte den lille maten de hadde. Både maten og tobakk ble gjemt flere steder på veien mellom leiren og Sande stasjon. Som takk lagde fangene små figurer, skrin og til og med treski til sandesokningene. Flere av disse finnes fortsatt. Vaktene ved leiren var klar over “byttehandelen”, men lot det passere.

Soldater står oppstilt foran brakkene, svart hvitt. - Klikk for stort bildeGuriløkka ved frigjøringen. Sande historielag

8. mai 1945 – da krigen endelig var over – var det 101 fanger på Guriløkka. Lokalbefolkningen som tidligere ikke hadde hatt tilgang til leiren, ble invitert på mat og omvisning. Det var stor fest! Like etter krigen ble fangebrakkene brent ned, blant annet for å forhindre smitte. Brakkene til fangevokterne ble demontert og solgt.

 

Ikke alle kom hjem

Svart hvitt bilde som viser 2 graver, en soldat som legger ned blomster og mennesker som står rundt gravene. - Klikk for stort bildeGraver på Guriløkka rett etter krigen. Sande historielag

To fanger døde på Guriløkka - Simon og Tsjernov. De ble begravet ved leire. Gravene ble etter hvert flyttet til Sande kirke, hvor de nå står ved siden av “Commonwealth-gravene” - gravene til sju engelske og australske flyvere som døde i en styrt 28. desember 1944, da de skulle slippe forsyninger til “gutta på skauen”. Hull etter gravene til de to fangene er fortsatt synlig i terrenget ved Guriløkka. En fange greide å rømme til Sverige i snøvær. Dette til tross for at det ble søkt etter ham i flere dager.

Guriløkka som kulturminne 

I dag er det lite på Guriløkka som minner om en fangeleir. Til tross for få fysiske spor er Guriløkka fortsatt et verdifullt kulturminne med stor formidlingsverdi. Området blir blant annet brukt i forbindelse med formidling av krigs- og lokalhistorie til elever ved Sande ungdomsskole som del av "Den kulturelle skolesekken".

Idyll i Vestskogen

Kanskje kan turen legges innom Guriløkka på vei til bading i det deilige Kalmovannet i sommer? Nyt idyllen i Vestskogen, og ta et rolig øyeblikk for å minnes alle som kjempet for vår frihet.

Følg i russernes fotspor:

Det er fortsatt mulig å følge samme vei som fangene tok. Start ved Stasjonsgaarden bar og cafe – denne ligger i bygget som tidligere var Sande stasjon. Ved enden av Bergbakken følger du Dyegata mot høyre i ca. 3 km. Veien bytter underveis navn til Kalmoveien. Når du kommer til overgangen følger du Kalmoveien videre under overgangen og tar til høyre når veien skiller seg etter ca. 500 m. Fortsett til du kommer til en liten bru. Herfra følger man gårdsveien rett frem opp bakken. Ta til høyre på toppen av bakken og følg veien ca. 1 km. 

 

Månedens kulturminner

Har du en personlig opplevelse?

Juni Jacobsen jobber med kulturarv i Holmestrand kommune - Klikk for stort bildeJuni Jacobsen jobber med kulturarv i Holmestrand kommune Holmestrand kommune

Har du en personlig opplevelse med et kulturminne og har lyst til å dele det med andre? Send oss gjerne en kort tekst med bilde. Kanskje blir din opplevelse plukket ut som ett av månedens kulturminner. 

Kontakt: Kulturkontoret v/ Juni Jacobsen, kulturarvkonsulent

E-post: juni.jacobsen@holmestrand.kommune.no

Artikkelliste