Dette er en reguleringsplan

Reguleringsplaner konkretiserer framtidig bruk og gir detaljerte regler for arealutvikling av et spesifikt område.

Kravet til utarbeiding av reguleringsplan følger av kommuneplanens bestemmelser. Regulering blir aktuelt også om kommuneplanens bestemmelser utfordres. Reguleringsplaner skal sikre at utviklingen skjer i tråd med kommunens overordnede planer og målsettinger. Gjennom planlegging dannes grunnlag for samfunnsutvikling gjennom bruk og vern av arealer i kommunen.

En reguleringsplan (forklart i plan- og bygningslovens § 12-1) med tilhørende bestemmelser, regulerer utnytting og vern av grunn, vassdrag, sjøområder, bebyggelse og det ytre miljø innenfor avgrensede områder i en kommune. Rammer for reguleringsformål og reguleringsbestemmelser er gitt i plan- og bygningslovens § 12-5 og § 12-6.

To reguleringsplaner: områderegulering og detaljeregulering

Det er to typer reguleringsplaner: områderegulering og detaljregulering. For flere eiendommer eller store områder der det er behov for å sikre et overordnet og helhetlig grep for teknisk og sosial infrastruktur, grøntstruktur og bebyggelsesformål, kan det utarbeides områderegulering som enten kommunen utarbeider eller utarbeider i samarbeid med en privat initiativtaker. Detaljregulering er vanligvis for mindre områder og gjennomføring av utbyggingsprosjekter og andre tiltak, der det er behov for en detaljert plan.

Se gjeldende reguleringsplaner i kartet