Hvordan lagre vann

Egenberedskap handler om at du skal kunne klare deg selv i minst tre døgn, i tilfelle en stor hendelse. Har du lagret vann?

Mann bærer to vanndunker for en dame opp en fellestrapp i oppgang - Klikk for stort bildeFor å dekke grunnleggende behov anbefaler vi å lagre 9 liter vann per person i husstanden. Foto: G. Røkeberg/DSB

Det anbefales at du lagrer minst tre liter vann per person for minst tre døgn. Det kan være en utfordring å få lagret hele ni liter vann for hver person, men det går om du er litt kreativ. 

Bruk det du har av flasker

Du behøver ikke bruke en ti liters dunk til å lagre vann i. Du kan bruke mindre kanner og flasker. For å sikre at vannet holder seg lenge ved lagring, bør du vaske beholderne du har tenkt å bruke med såpe og vann. 

Bruk kaldt vann

Før du fyller flaskene, er det lurt å la vannet renne fra springen til det er kaldt. Fyll så opp flaskene eller dunkene til de er helt fulle før du setter på korken. Om du ikke får til å fylle dem under springen, kan du benytte et litermål som er rengjort på samme måte som flaskene. Bruk dette til å helle på vann til det er fylt opp. Sett på kork, og sjekk at det ikke lekker. Varmt vann anbefales ikke å benytte som drikkevann siden varmen kan gjøre at vannet frigjør metaller fra rørnettet. 

Lagre mørkt og kjølig

Flaskene eller dunkene du nå har fylt opp, bør lagres på steder som er kalde, mørke og frostfrie. Om du ikke har plass i en kjeller, bod, garasje eller i et uthus, kan du bruke kriker og kroker i kjøkkenskap, skuffer, under senger, inne i klesskap, og andre steder der det er en ledig plass.

Vann kan lagres veldig lenge uten at det blir farlig å drikke det. Det anbefales likevel at man bytter det ut en gang i året. 

Husk dette når du lagrer vann

Om du lagrer vannet et sted hvor det kan fryse, vil beholderen kunne gå i stykker. Om du lagrer vannet et sted der det også oppbevares bensin, plantevernmidler og andre lignende stoffer, kan damp fra dette trenge inn gjennom plasten du lagrer vannet i. 

Vann kjøpt på butikken

Du kan også lagre vann som er kjøpt på butikken. Det står ofte en holdbarhetsdato på det vannet du kjøper. Vannet kan etter hvert få en emmen smak, men det betyr ikke at vannet er helseskadelig å drikke. 

Test din egenberedskap når det gjelder vann

Les mer på DSB sine sider om egenberedskap og lagring av vann.

Hånd som holder Magasin 2023 - Klikk for stort bildeMagasin 2023 Holmestrand kommune

Årets innbyggermagasin

Denne artikkelen var først å lese i årets innbyggermagasin. Innbyggermagasinet ble sendt ut til innbyggere i juni 2023. Du kan også hente et eksemplar på ditt nærmeste bibliotek, eller lese magasinet på nett