Vi tilbyr råd, veiledning og utredning av vansker hos barn, unge og voksne, samt vurdering av behov for spesialpedagogisk hjelp i barnehager og individuell tilrettelegging i skolen.
PP-tjenesten er en viktig samarbeidspartner når barn og unge har sammensatte behov. Alle som arbeider i PP-tjenesten, har taushetsplikt. Våre tjenester er gratis.
Hva gjør PPT?
- Hjelper barnehager og skoler med å legge opplæringen bedre til rette for å fremme inkludering, utvikling og læringsutbytte for barn og elever.
- Bidrar til forebygging og tidlig innsats gjennom tett samarbeid med barnehager, skoler og andre samarbeidspartnere.
- Ved bekymring for et barn eller elevs utvikling og læring, kan PP-tjenesten bidra med utredning og veiledning knyttet til barnets behov for tilrettelegging.
- Utarbeider sakkyndig vurdering der barnehageloven og opplæringsloven krever det. Den sakkyndige vurderingen er grunnlaget for kommunens vedtak om:
- spesialpedagogisk hjelp i barnehage
- individuelt tilrettelagt opplæring i grunnskolen
- individuelt tilrettelagt opplæring i voksenopplæring
- tidlig eller utsatt skolestart
- fritak fra opplæringsplikten
Veiledningsteam for barnehage
Veiledningsteamet består av to pedagoger i til sammen 60 % stilling. Veiledningsteamet er et lavterskeltilbud, hvor barnehagene kan drøfte saker som dreier om systemarbeid. Eksempel på hvilke områder veiledningsteamet kan bidra med:
- Struktur og organisering generelt eller rundt en barnegruppe.
- Voksenrollen
- Vennskap/relasjoner/utestengelse/mobbing
- Fysiske lekemiljø
- Gruppedynamikk/førskolegrupper
Ved ønske om bistand send epost/henvendelse til ppt@holmestrand.kommune.no, eller ta kontakt med barnehagens rådgiver fra PPT
Logopedtjeneste
PP-tjenesten har en egen logoped. Målgruppen er barn og ungdom med ulike former for språk-, tale- og kommunikasjonsvansker. Logopeden utreder og gir opplæring til barn og ungdom, og veileder foresatte og samarbeidspartnere i skole og barnehage.
- Alle saker skal være drøftet med PPTs kontaktperson i barnehagen/skolen før henvising.
- Vedkommende som drøfter saken skal påse at henvisningen er korrekt utfylt, samt at hørselsundersøkelse er gjennomført. Mottatte henvisninger hvor det ikke er gjennomført hørselsundersøkelse vil bli avslått.
- Henvisningen signeres av PPTs kontaktperson
- I tilfeller hvor det er foresatte/andre instanser som ønsker å henvise uavhengig av barnehage/skole, skal det gjennomføres en konsultasjon med logoped før henvisning
Saker som skal henvises kommunal logoped
- Barn med taleflytvansker i barnehagealder
- Språkvansker
- Språklydvansker
- Uttalevansker
Logopedtilbudet er et samarbeid mellom logoped, barnehage/skole og foresatte.
Når en sak er henvist gis følgende tilbud
- Førstegangskonsultasjon
- Antall konsultasjoner avgjøres etter førstegangskonsultasjon.
- Veiledning til barnehage/skole
- Oppfølgingstime etter 3-6 måneder
Saker som skal henvises Helfo
- Barn og ungdom som følge av «sykdom, skade eller lyte» trenger logopedbehandling, bør søke gjennom Helfo. Dette gjelder for eksempel barn som stammer, har stemmevansker, leppe/kjeve/ganespalte, CP, syndromer, har opplevd ulykke eller har hjerneskade.
- Barn og unge trenger ikke sakkyndig vurdering fra PP – tjenesten eller vedtak fra kommunen for å få innvilget logopedbehandling etter Folketrygdloven §5-10. Det betyr at man ikke trenger å henvise til PPT for utredning og sakkyndig vurdering eller til kommunens logopedtjeneste i disse tilfellene.
- Elever med taleflytvansker i grunnskolealder skal henvises til privat logoped via Helfo.
Skolelos
Skolelosene har nær kontakt med barn og ungdom som av ulike årsaker ikke får til å gå på skolen. De kan hjelpe barnet, familien og skolen med å finne nye tiltak, eller gi støtte til å gjennomføre tiltakene som man har blitt enige om.
Skolelosene skal bistå skoler, elever og foresatte i saker hvor eleven strever med å komme på skolen. Skolelosene skal følge opp barn og ungdom i alderen 10-16 år med bekymringsfullt og alvorlig skolefravær, og bistå skoler, foresatte og elever med kunnskap, veiledning og kompetanse rundt skolefravær og tilbakeføring til skole.
Skolelosene skal sammen med skolene, PPT og andre samarbeidspartnere bidra i det forebyggende arbeid og jobbe systematisk for tidlig intervensjon. Skolelosene kan kobles på i saker ved alle kommunens barne- og ungdomsskoler.
Hvordan kommer du i kontakt med PPT?
Barnehage og grunnskoleelever
Vi ønsker at henvisningene først og fremst skjer i samarbeid mellom foreldre og barnehagen og/eller skolen. Bekymring for et barns utvikling kan etter samtykke fra foreldre drøftes med oss på faste samarbeidsarenaer vi har med barnehagene og skolene. Foreldre kan også ta direkte kontakt med oss eller be barnehagen/skolen innkalle PPT på møte hvor bekymring, behov og tiltak drøftes. Sammen blir vi enige om veien videre.
Voksne
Er du voksen og ønsker en vurdering av behov for individuelt tilrettelagt opplæring, ta kontakt med voksenopplæringen i kommunen.
Voksenopplæringen
Elever på videregående skole
For elever med rettigheter for videregående opplæring er det organisert en Fylkeskommunal pedagogisk-psykologisk tjeneste- og oppfølgingstjeneste.
Fylkeskommunal PP-tjeneste
PPT henvisningskjemaer
- Høyreklikk på ønsket skjema og velg "Lagre linken som" fra menyen som dukker opp.
- Velg hvor du ønsker å lagre skjemaet (i hvilken mappe, ev. på skrivebordet), og trykk "Lagre".
- Hent opp igjen skjemaet du lagret.
- Skriv inn din informasjon.
- Husk å lagre skjemaet etter utfylling.
Informasjons- og veiledningshefte for barnehager (PDF, 754 kB)
Besøksadresse
Langgata 47, 3080 Holmestrand
Postadresse
Pedagogisk-psykologisk tjeneste, Holmestrand kommune, postboks 312, 3081 Holmestrand
Telefon
46 91 97 33
E-post
ppt@holmestrand.kommune.no
Organisasjonsnummer
919 872 098