Demensvennlig lokalsamfunn

Holmestrand kommune har inngått en avtale med Nasjonalforeningen for folkehelse om et langsiktig og forpliktende samarbeid for å skape et mer demensvennlig lokalsamfunn.

Vår kommune skal arbeide for å bli mer demensvennlig slik at mennesker med demens kan møte forståelse, respekt og støtte. De skal ha mulighet til å være inkludert og delta i hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport, delta i kulturaktiviteter og lignende.

Kommunen ønsker å legge til rette for at personer med demens opplever mestring og inkludering. Arbeidet for et mer demensvennlig samfunn handler også om utformingen av fysiske omgivelser, kommunale tjenester og sosiale omgivelser. Gjennom samarbeidet med Nasjonalforeningen for folkehelse får kommunen samtidig tilgang til ulike verktøy for å komme i gang.

Behov for økt kunnskap om demens

Personer med demens sier de opplever å miste kontrollen over eget liv. I tillegg møter de mange fordommer i samfunnet, som blir en ekstra belastning. Det å få demens betyr ikke at ens egne verdier og preferanser forsvinner, og det er viktig at personer med demens gis anledning til å medvirke i eget liv. Det er behov for økt kunnskap om demens, slik at fordommer kan bygges ned. At kommunestyret har vedtatt at kommunen skal jobbe mot et demensvennlig samfunn er et viktig signal i denne sammenheng.

Fra venstre: Karete Solberg Skjeldal (demenskoordinator), Brit Olssøn (organisasjonssjef Nasjonalforeningen for folkehelsen), Elin Gran Weggesrud (ordfører), Kari Midttun Lie (medlem av Nasjonalforeningens fylkesstyre i Vestfold og Telemark), Line Mobråthen Rygh (leder næringsrådet Holmestrand), Unn Dinga (virksomhetsleder Folkehelse, forebygging og frivillighet), Arve Magne Vannebo (næringssjef) - Klikk for stort bildeFra venstre: Karete Solberg Skjeldal (demenskoordinator), Brit Olssøn (organisasjonssjef Nasjonalforeningen for folkehelsen), Elin Gran Weggesrud (ordfører), Kari Midttun Lie (medlem av Nasjonalforeningens fylkesstyre i Vestfold og Telemark), Line Mobråthen Rygh (leder næringsrådet Holmestrand), Unn Dinga (virksomhetsleder Folkehelse, forebygging og frivillighet), Arve Magne Vannebo (næringssjef) Holmestrand kommune

Slik samarbeider vi

Det vil bli nedsatt en arbeidsgruppe, med representanter fra næringsliv, frivillige lag/foreninger og ansatte som skal koordinere og gjennomføre arbeidet med å skape et mer demensvennlig samfunn. Det vil bli gitt tilbud om kurs for ansatte og medarbeidere fra ulike forretninger, matvarebransjen, frisører, drosjenæring med mer. På kurset blir det blant annet gitt tips og råd om hvordan kommunisere med personer med demens. Alle som deltar vil få et bevis på gjennomført kurs, en type sertifisering.

Hvor utbredt er demens?

  • I desember 2020 ble det lansert forskning fra Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse ved Universitetet i Oslo. Studien viser at 25 prosent flere enn tidligere antatt har en demenssykdom.
  • Et interaktivt norgeskart basert på studien anslår at antall personer med demenssykdom i Holmestrand kommune vil være 570 personer i 2025. I 2030 viser beregningene at antallet vil være 703 personer med demens. 
  • Per mars 2023 er det ca. 190 personer med demens som har behov for oppfølging i hjemmet i Holmestrand kommune. I tillegg må man også regne med behov hos pårørende.
  • Rundt 60 prosent av personene med demens i Norge bor i eget hjem. I de kommunale helse- og omsorgstjenestene er dette den største pasientgruppa. Opp mot fire av fem beboere i sykehjem har en demenssykdom (Engedal & Haugen, 2009).  

Demensplan i 2023

Arbeidet med å bli et mer demensvennlig lokalsamfunn er i tråd med mål i kommuneplanens samfunnsdel (PDF, 8 MB), Stortingsmelding 15 Leve hele livet, Nasjonal Demensplan 2025 og «Helhetlig innsats» i Holmestrand.

Kommunestyret behandlet Demensplan 2023- 2024 for Holmestrand kommune i sitt møte i juni 2023. Oppstart av arbeidet med et demensvennlig lokalsamfunn er et viktig tiltak i planen.

Les mer om Nasjonalforeningen for folkehelse

Artikkelliste