Husdyr

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk.

Husdyr i Norge

I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, mink, rev, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner utnytter lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått. Eksempler er melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit).
  • Kraftfôrkrevende produksjoner. Eksempler er svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter all svine- og fjørfeproduksjon. Husdyrkonsesjon skal legge til rette for fordeling på flest mulig gårdsbruk og setter grenser for hvor stor produksjon hvert gårdsbruk kan ha. Bønder som ønsker å produsere mer, må søke om konsesjon.

Slik søker du om husdyrkonsesjon

Les mer hos Landbruksdirektoratet og se søknadsskjema om husdyrkonsesjon

Send søknaden til kommunen. Kommunen uttaler seg til søknaden og sender den videre til Statsforvalteren. Statsforvalteren fatter vedtak. Landbruksdirektoratet er klageinstans, men klagen skal sendes til Statsforvalteren.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunen behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunen. Statens landbruksforvaltning har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.