Oppvekstløftet i Holmestrand
3 Forebygging og inkludering
Forebygging og inkludering bidrar til å sikre at barn og unge får en trygg og god oppvekst, og at alle gis like muligheter til å utvikle seg og realisere sitt potensial. Det handler om å ta hensyn til barn og unges behov og utfordringer, og å arbeide for å styrke deres ressurser og kompetanser slik at de kan ta gode valg og delta i fellesskapet. Forebygging og inkludering av barn og unge handler om å skape et trygt og inkluderende samfunn som gir alle muligheten til å utvikle seg og delta.
3.1 Forebyggende aktivitet
Den forebyggende innsatsen må være basert på fakta. Det er enklest, rimeligst og mest effektivt med tiltak og ordninger som rettes mot alle innbyggere. I mange tilfeller vil det allikevel være særlig viktig å treffe de personene, gruppene eller områdene der risikoen er størst ved å spisse den forebyggende innsatsen. Når kommunen prioriterer den forebyggende innsatsen er det nyttig å kartlegge innsatsområder etter målgruppe og risiko. Begrepene under viser forebygging på tre nivå og synliggjøres i Holmestrands tiltaksoversikt (vedlegg)
3.1.1 Universell forebygging
Innsatsen retter seg mot hele befolkningen, - uavhengig av identifisert risiko. Målet er å hindre at problemer oppstår. Det handler om å etablere et trygt samfunn, med trygge barnehager og skoler, god samhandling med frivillige lag og foreninger, fritidsaktiviteter for alle og tett samhandling mellom virksomheter med tiltak for barn, unge og familier.
3.1.2 Selektert forebygging
Innsatsen retter seg mot utvalgte grupper som av ulike grunner er i faresonen for å utvikle problemer Selektert forebygging er tiltak rettet mot grupper med forhøyet risiko for å utvikle problemer. Tiltakene her skal motvirke negativ utvikling hos barn og unge og deres foresatte. Eksempel på tiltak er gratis kjernetid i barnehage og SFO, sosiale ytelser til familier med lav inntekt og ulike programmer for veiledning til foresatte med barn og unge i risiko for å utvikle utfordrende atferd.
3.1.3 Indisert forebygging
Indisert forebygging er individuelle tiltak rettet mot barn, unge og familier med høy risiko eller identifiserte atferdsproblem, eksempelvis forsterkede ressurser og individuell oppfølging i barnehage og skole, tiltak mot ungdom med begynnende rusproblemer og til barn og unge med symptomer på psykiske vansker.
Forebyggende innsats kan settes inn på alle nivå. Kunnskap om risiko og beskyttelse er en forutsetning for å kunne sette inn tiltak tidlig nok, før utfordringene utvikler seg negativt.
3.2 Inkludering
Inkludering i samfunnet handler om at alle barn og unge skal oppleve at de har en naturlig plass i fellesskapet. De skal føle seg trygge og kunne erfare at de er betydningsfulle og får medvirke i utformingen av sitt eget tilbud. Et inkluderende fellesskap i barnehager, skoler og SFO omfatter alle barn og elever. Det kan være nødvendig å gi tilbud utenfor den vanlige barnehagegruppen eller utenfor den ordinære opplæringen for at det enkelte barn skal lære og utvikle seg på en måte som passer barnet best. Her handler det om å finne fleksible løsninger for å oppnå inkludering. Det avgjørende er at barna og elevene opplever å få være seg selv i et inkluderende fellesskap og å få like muligheter som alle andre til å utvikle seg ut fra sine forutsetninger. Mangfold er en styrke og gir barna og elevene mulighet til å utvikle toleranse og respekt for forskjellighet i fellesskapet.
Kommunen har ansvar for at alle barn som bor i Holmestrand, får oppfylt retten til grunnskoleopplæring. Det innebærer at når en elev har stort fravær må skolen følge dette opp i samarbeid med foreldrene. Elever kan ha utfordringer som gjør at de trenger hjelp både fra skolen og tiltak og tjenestetilbud utenfor skolen, - tverrfaglig samarbeid er viktig for å sikre tidlig innsats og inkludering via nærvær i skolen.
3.3 Tidlig innsats = smart investering
«Heckman-kurven» er utarbeidet av den amerikanske professoren James Heckman. Gjennom sin forskning har Heckman vist betydningen av tidlig innsats for å styrke barns ferdigheter, kompetanse og kunnskap og gi dem forutsetninger for å få et godt liv, mestre og bidra i samfunnet. Teorien er en økonomisk modell som gir støtte til betydningen av tidlig forebygging.
Kilde: James Heckman (2012)
Holmestrand kommune
Heckman-kurven er en grafisk fremstilling av forholdet mellom tidspunktet for innsats og kostnadene og effektene av slike innsatser. Grafen viser at tidlig forebygging mens barna er små er mer kostnadseffektivt enn senere innsatser. Den viser at jo tidligere vi investerer i å forhindre problemer, desto større er gevinsten for samfunnet som helhet. Studier har vist at for hver krone som investeres i tidlig forebygging kan samfunnet spare betydelige beløp i reduserte utgifter til individuell oppfølging som spesialundervisning og helse- og barneverntjenester. (Heckman 2012)
Tidlig innsats, med tiltak som er godt tilpasset barn, unge og deres familiers behov, er en investering i innbyggernes velferd. Tidlig og riktig innsats kan også spare innbyggerne for mer inngripende tiltak og hindre mer kostnadskrevende aktivitet for kommunen på et senere tidspunkt i forløpet. Holmestrand kommune må satse smart og skape arenaer som gir barn og unge et bedre vern via forebyggende tiltak og helsefremmende møteplasser. Forebygging rettet mot barn og unge handler om å legge til rette for et gode oppvekstmiljøer, til beste for alle.