Oppvekstløftet i Holmestrand

  1. 1 Forebyggende plan
    1. 1.1 Grunnlaget for planen
      1. 1.1.1 Lovhjemmel
      2. 1.1.2 Samarbeids- og samordningsplikt
      3. 1.1.3 Forankring, ansvar og evaluering
      4. 1.1.4 Relevante planer
      5. 1.1.5 Innhold, mål og strategier
      6. 1.1.6 Målgruppe
      7. 1.1.7 Deltakere
  2. 2 "Oppvekstløftet i Holmestrand"
    1. 2.1 Kompetanseløft for spesialpedagogikk og inkluderende praksis
    2. 2.2 Oppvekstreformarbeidet
    3. 2.3 Folkehelse
    4. 2.4 Holmestrand blir TIBIR-kommune
  3. 3 Forebygging og inkludering
    1. 3.1 Forebyggende aktivitet
      1. 3.1.1 Universell forebygging
      2. 3.1.2 Selektert forebygging
      3. 3.1.3 Indisert forebygging
    2. 3.2 Inkludering
    3. 3.3 Tidlig innsats = smart investering
  4. 4 Kunnskapsgrunnlaget
    1. 4.1 Kartlegging av barn og unges behov
    2. 4.2 Fagkunnskap
      1. 4.2.1 Evidensbasert kunnskap og metodebruk
      2. 4.2.2 Risikofaktorer
      3. 4.2.3 Beskyttelsesfaktorer
  5. 5 Laget rundt barn og unge
    1. 5.1 Foreldreansvaret
    2. 5.2 Lokalsamfunnet
    3. 5.3 Samhandling "På tvers"
  6. 6 Virksomhetenes aktivitet
    1. 6.1 Barne- og familiesenteret
      1. 6.1.1 Jordmortjenester
      2. 6.1.2 Helsestasjon
      3. 6.1.3 Skolehelsetjenesten
      4. 6.1.4 Helsestasjon for ungdom
      5. 6.1.5 Flyktninghelsetjenesten
      6. 6.1.6 Ergo- og fysioterapi
      7. 6.1.7 Status og utfordringer
      8. 6.1.8 Mål og strategier
    2. 6.2 Barnehageområdet
      1. 6.2.1 Status og utfordringer
      2. 6.2.2 Mål
    3. 6.3 Skoleområdet
      1. 6.3.1 Status og utfordringer
      2. 6.3.2 Mål
      3. 6.3.3 Voksenopplæringen
      4. 6.3.4 Videregående opplæring
    4. 6.4 Pedagogisk-psykologisk tjeneste - PPT
      1. 6.4.1 Status og utfordringer
      2. 6.4.2 Mål og strategier
    5. 6.5 Kultur og fritid
      1. 6.5.1 Status og utfordringer
      2. 6.5.2 Mål og strategier
    6. 6.6 Barneverntjenesten
      1. 6.6.1 Status og utfordringer
      2. 6.6.2 Mål og strategier
      3. 6.6.3 Kvalitet i arbeidet i Barneverntjenesten
    7. 6.7 NAV
      1. 6.7.1 Mål og strategier
    8. 6.8 Psykisk helse og avhengighet
    9. 6.9 Kommune-politisamarbeidet
      1. 6.9.1 SLT
      2. 6.9.2 Rus- og kriminalitetsforebygging
  7. 7 Oppsummering
  8. 8 Referanser
  9. 9 Vedlegg

6 Virksomhetenes aktivitet

6.1 Barne- og familiesenteret

Barne- og familiesenteret arbeider for å gi et helhetlig tilbud til barn, ungdom og familier. Det er et gratis lavterskeltilbud for å fremme trivsel og god helse hos barn, ungdom og deres familier. Barne- og familiesenteret driver helsefremmende og forebyggende arbeid, spesielt rettet mot å trygge og støtte foreldre i omsorgsoppgaven og gi tilbud til barn og ungdom som strever.

Barne- og familiesenteret har medarbeidere med tverrfaglig kompetanse som samarbeider internt og eksternt for å gi best mulig tilbud til barn, ungdom og familier. Kompetansen består av jordmødre, helsesykepleiere, leger, ergo- og fysioterapeuter, familieterapeut, psykiatrisk sykepleier og psykolog. All oppfølging har barnas perspektiv i fokus, enten det er utfordringer hos barnet, eller det er vansker i familien som berører barnet. Tjenesten møter foreldre og barn sammen, eller hver for seg.

6.1.1 Jordmortjenester

Ved Barne- og familiesenteret er det tilbud om svangerskapskontroller og oppfølging i forhold til graviditet og fødsel. Alle gravide har rett til gratis oppfølging hos jordmor i svangerskapet eller hos fastlege. Gravide kan velge om de vil gå til oppfølging hos jordmor, fastlege eller i en kombinasjon. 
Jordmortjenester

6.1.2 Helsestasjon

Alle barn 0–5 år får tilbud om jevnlige møter med helsesykepleier på helsestasjonen. Det første møtet er hjemme hos familien. Holmestrand har tre helsestasjoner i de tidligere kommunesentraene og digital helsestasjon.
Helsestasjon

6.1.3 Skolehelsetjenesten

Skolehelsetjenesten er en fortsettelse av oppfølgingen på helsestasjonen og finnes på alle barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i kommunen. Tjenesten tilbyr oppfølging av fysiske og psykiske helseutfordringer, undervisning og grupper, vaksinering og veiledning.
Skolehelsetjenesten

6.1.4 Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et tilbud til jenter og gutter mellom 13 og 23 år. Det er ingen timebestilling, det er bare å møte opp og vente på tur. Tilbudet er gratis. På helsestasjon for ungdom arbeider helsesykepleier og lege som er vant til å snakke med ungdom. Ungdommen kan også snakke med helsesykepleieren på skolen eller helsestasjonen for ungdom gjennom digital helsestasjon.
Helsestasjon for ungdom

6.1.5 Flyktninghelsetjenesten

Flyktningehelsetjenesten tilbyr helsesamtale og helseundersøkelse til flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente. Flyktningehelsetjenesten skal fremme fysisk og psykisk helse, gode sosiale og miljømessige forhold og forebygge sykdommer og skader.
Helsetjeneste til flyktninger og asylsøkere

6.1.6 Ergo- og fysioterapi

Ergo- og fysioterapitilbudet til barn og unge inngår i Barne- og familiesenteret fra 2023. Tjenestetilbudet innebærer forebyggende og helsefremmende arbeid for barn, unge og består av veiledning, samhandling og tiltak i habiliterings- og rehabiliteringsarbeidet.
Ergoterapi og fysioterapi til barn og unge

6.1.7 Status og utfordringer

Barne- og familiesenteret driftes i samsvar med de til enhver tid gjeldene lovverk og retningslinjer. Relevant lovverk er Lov om helsepersonell, Lov om pasientrettigheter, Lov om kommunehelsetjenesten og retningslinjer for helsestasjon og skolehelsetjenesten. Tidligere har Holmestrand kun hatt kapasitet til å prioritere skal-oppgavene i lovverket, men nå har virksomheten også kapasitet til tiltak som er anført som bør og kan. Omprioriteringen er en ønsket dreining fra individuell oppfølging til universelle tiltak. Dette er gjort mulig ved styrking av grunnbemanning og endret intern organisering.

Det er utfordringer knyttet til ujevn fordeling av fødsler i kommunenes tre sentre. Det er vanskelig å få god utnyttelse og fleksibel bruk av ressursene med drift på tre lokasjoner. I skolehelsetjenesten er det noe lavere bemanning i forhold til anbefalte normtall på flere skoler. Det er og utfordringer knyttet til kontorfasiliteter og plassmangel på skolene ved eventuell styrket bemanningen.

Barne- og familiesenteret ser et potensial for tidligere innsats og bredere universelt tilbud i virksomheten. Dette kan oppnås ved økt bemanning som igjen kan bidra til bredere forebyggende tiltak og helsefremmende arenaer. Det er fortsatt et mulighetsrom for bedre og tettere samarbeid, - en felles helsefremmende satsning mellom barnehage og helsestasjon og mellom skolene og skolehelsetjenesten. Fellessatsingen vil bidra til kontinuitet og helhet i det helsefremmende arbeidet.

Holmestrand kommune har delt helseforetakstilhørighet, og samarbeider om barn, unge og familier både med Sykehuset i Vestfold HF og Vestre Viken HF. Dette er ressurskrevende da samhandling på systemnivå krever dobbel innsats fra kommunen.

Holmestrand har et lavere antall årsverk innen helsestasjons- og skolehelsetjenesten per 10 000 innbyggere, enn det som er gjennomsnittet for KOSTRA-gruppen og landet for øvrig.

6.1.8 Mål og strategier

Barne- og familiesenteret

  • Yter helsefremmende og forebyggende tjenester på universelt nivå
  • Gir foreldreveiledning og støtte ved bruk av anerkjente veiledningsmetoder
  • Har kunnskap og tiltak som fremmer god helse og utvikling
  • Har god kunnskap om risikofaktorer og kompetanse til å iverksette tiltak ved behov
  • Har god tilgjengelighet i tre kommunesenter
  • Har forutsigbarhet og kapasitet i tjenestetilbudet, - tiltak må vare over tid
  • Har universelt tilbud til alle og individuell oppfølging ut over det ordinære ved behov
  • Samhandler med barnehager, skoler og tilhørende virksomheter på system- og individnivå

6.2 Barnehageområdet

Holmestrand kommune har våren 2023 totalt 21 barnehager, fordelt på 13 private og 8 kommunale, - fra høsten 2023 blir fordelingen 14 private og 7 kommunale. Kommunen har full barnehagedekning, det betyr at alle søkere ved hovedopptak, som har rett til plass, får tildelt plass. Kapasiteten i løpende opptak varierer.

Barnehagene i Holmestrand følger lovfestet bemanningsnorm. Det er til tider krevende for barnehagene å oppfylle pedagognormen, og det arbeides kontinuerlig både med rekruttering og andre tiltak for å styrke barnehagene i arbeidet med tidlig innsats.

Kommunen har høy andel minoritetspråklige barn som går i barnehage sammenlignet med andre kommuner i Vestfold og Telemark. Barnehageåret 2022-2023 har mellom 50 og 60 barn vedtak om spesialpedagogisk hjelp etter Barnehageloven paragraf 31, og mellom 10 og 15 barn har tilrettelagt barnehagetilbud etter barnehageloven paragraf 37. Lov om barnehager

Fra 2021 er det lovkrav at alle ansatte skal jobbe med det psykososiale barnehagemiljøet (nytt kap. VIII i barnehageloven). Ansattes kompetanse er avgjørende for å kunne følge opp disse kravene. Kommunen har ansvar for å veilede barnehageeiere, men også behandle klager og føre tilsyn med den enkelte barnehage. Holmestrands barnehager følger handlingsplan for trygt og godt barnehagemiljø og har hatt kompetansesatsing via Universitet i Sørøst-Norge for å øke personalets kunnskap om og ansvar for den aktivitetsplikten ansatte har.

Ansattes kompetanse er avgjørende for å kunne følge opp disse kravene. Holmestrand kommune har hatt utfordringer til å oppfylle pedagog- og bemanningsnorm. Holmestrand kommune arbeider for å rekruttere nye pedagoger, beholde og videreutdanne pedagogene som er ansatte i kommunen.

6.2.1 Status og utfordringer

Barnehagen er en viktig arena for forebygging i mange sammenhenger. Barnehagen kjenner barnet og familien godt, og har derfor god kunnskap om barnets behov. Barnehagens kunnskap og kompetanse har en sentral plass i det tverrfaglige samarbeidet.

Barnehagene har «livsmestringskompetanse» som prioritert hovedområde i 2022-2023. Målet er å bidra til at barn håndterer eget liv og blir gode bidragsytere i andres liv. Barnehagene har en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen. Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing. Om et barn opplever krenkelser eller mobbing, skal barnehagen håndtere, stoppe og følge opp dette.

6.2.2 Mål

  • Pedagogiske virksomheter av god kvalitet
  • Trygt og godt læringsmiljø
  • Tett samarbeid hjem - barnehage
     

Prioriterte tiltak:

  • Kompetanseutvikling rettet mot relasjonskompetanse og voksenrollen
  • Kompetanseutvikling rettet mot inkludering og spesialpedagogikk
  • Arbeide for å bygge gode barnehagemiljø gjennom bruk av metoder som «Være sammen» og «SMART»
  • Pedagogene utarbeider aktivitetsplaner ved avdekking av mobbeatferd
  • Samarbeide med foreldre for å skape et trygt og godt læringsmiljø for alle barn
  • Bidra til gode leke og læringsmiljøer
  • Gode rutiner for tilvenning, overgang til ny avdeling, andre barnehager og til skole
  • Trivselsundersøkelse for 4- og 5-åringer
  • Bidra til allsidig fysisk aktivitet og hvile

6.3 Skoleområdet

I Holmestrand er det 11 grunnskoler hvorav én er privat, det er Holmestrand internasjonale Montessoriskole. Kommunalt er det sju barneskoler, én 1 – 10 skole og to ungdomsskoler. Antall skolestartere årlig ligger på anslagsvis 250+.

6.3.1 Status og utfordringer

Kommunen kjøper eksterne elevplasser til barn med særskilte behov. Frydenhaug skole i Drammen var inntil kommunesammenslåingen i 2020, et interkommunalt tilbud der Sande kommune deltok. Elevplassene der er videreført, men fra skolestart i 2023 tas det ikke inn nye elever fra nabokommunene. Holmestrand kommune har hatt et samarbeid med tidligere Re kommune (nå Tønsberg) om elevplasser ved forsterket base ved Kirkevoll skole. Fra skoleåret 2023-24 er dette tilbudet ikke lenger tilgjengelig for barn fra nabokommunene. Det er kort tid siden Holmestrand ble gjort kjent med at det ikke lenger er mulig å få inn nye elever i disse to skolene, og behovet for at kommunen oppretter et lokalt tilbud, er derfor blitt aktuelt.

De fleste skolene erfarer barn og unge med til dels store og sammensatte behov. Elevene har rett til å gå i nærskolen, men det er utfordrende både faglig og praktisk å tilrettelegge i alle kommunens skoler. Det arbeides med å etablere utvidede og nye spesialpedagogiske enheter ved noen av skolene. For ungdomstrinnet er det allerede en base på Gjøklep, og ved Sande ungdomsskole er det et samlokalisert, midlertidig tilbud. Nye Klokkerjordet skole kan i begrenset grad omfatte en mindre, forsterket enhet for barnetrinnet, og det er behov for å etablere et større, tilpasset opplæringstilbud. Det er foreslått å inkludere dette tilbudet i utvidelsen av Ekeberg skole, - saken er ikke avklart. Etablering av en robust, spesialpedagogisk enhet vil bedre sikre et solid fagmiljø og et kvalitativt godt opplæringstilbud for målgruppen.

Holmestrand kommune har, sammen med Tønsberg, vært piloter i «KO-løftet»; Kompetanseløft for spesialpedagogikk og inkluderende praksis. KO-løftet bidrar til tilstrekkelig kompetanse tett på barn, for å kunne fange opp og gi et inkluderende og tilpasset pedagogisk tilbud til alle, inkludert barn med behov for særlig tilrettelegging. Kompetansetiltaket skal bidra til økt inkludering og bedre kvalitet på tilbudet i alle barnehager og skoler i Holmestrand Kompetanseløftet U.dir. Utvalgte barnehager og to barneskoler har deltatt i 2022, og i 2023 er intensjonen at alle barnehagene og skolene i kommunen skal delta.

Det er kapasitetsutfordringer ved enkelte av skolene. Dette gjelder særlig Ekeberg skole som skal utvides til treparallell + i løpet av de nærmeste årene. En nødvendig utvidelse av Gjøklep ungdomsskole kan trolig ses i sammenheng med etablering av ny videregående skole i kommunen. Skolebruksplan ble vedtatt i 2022. Den beskriver alle muligheter og utfordringer knyttet til kapasitet og behov.

6.3.2 Mål

  • Det er positiv utvikling i nasjonale prøver for 5., 8. og 9. trinn
  • Det er positiv utvikling i grunnskolepoeng og eksamensresultater etter 10. trinn.
  • Elever i Holmestrandsskolen har synkende fravær i perioden
     

Fokusområder

  • Livsmestringskompetanse
  • Digital kompetanse
  • Profesjonsutvikling
     

Prioritert utviklingsarbeid

  • Kompetanseløftet for spesialundervisning og inkluderende praksis
  • Oppvekstløftet
  • Grunnleggende ferdigheter
  • Lederutvikling

6.3.3 Voksenopplæringen

Voksenopplæringen består av spesialundervisning, grunnskole- og norskopplæring. Voksne som ønsker en vurdering av behov for spesialundervisning kan ta kontakt med voksenopplæringen i kommunen. Søknadsskjemaer og kontaktinformasjon ligger på nettsiden til Voksenopplæringen

6.3.4 Videregående opplæring

Vestfold og Telemark fylkeskommune har to videregående skoler som ligger i Holmestrand kommune: Holmestrand videregående skole og Sande videregående skole Skoleledelsen deltar i kommunale Oppvekstledersamlinger og SLT-samarbeidet. Skolene har fast tilknyttet helsesykepleier og dialog med nettverkskontakt i Barneverntjenesten.

Elever på videregående skole med rettigheter til videregående opplæring kan kontakte fylkeskommunal pedagogisk-psykologisk tjeneste og oppfølgingstjeneste (PPT og OT) Fylkeskommunal PP-tjeneste

6.4 Pedagogisk-psykologisk tjeneste - PPT

6.4.1 Status og utfordringer

PPT opplever, sammen med andre samhandlende virksomheter, en presset kapasitet i skoler og barnehager, - spesielt en økende problematikk knyttet til alvorlig skolefravær. Virksomheten har fått statlige tilskuddsmidler til opprettelse av to prosjektstillinger som SkoleLOS fra 2023. SkoleLOS’ene bistår skoler, elever og foresatte i saker hvor enkeltelever strever med å komme på skolen. De følger opp barn og ungdom med bekymringsfullt og alvorlig skolefravær, - målgruppen er elever i alderen 10-16 år. Videre bistår de skoler, foresatte og elever med kunnskap og kompetanse rundt skolefravær og tilbakeføring til skole. SkoleLOS’ene bidrar i det forebyggende arbeidet og har systematisk fokus på tidlig intervensjon. SkoleLOS i Holmestrand.

PPT arbeider for å sikre tilfredsstillende og likeverdig opplæring for alle barn, unge og voksne med særskilte behov. Virksomheten tilbyr råd, veiledning og utredning av vansker hos barn, unge og voksne, samt vurdering av behov for spesialpedagogisk hjelp i barnehager og spesialundervisning i skolen. PPT er en sentral samarbeidspartner når barn og unge har sammensatte behov. Virksomheten har høyt arbeidspress på individsaker.

PPT utarbeider sakkyndig vurdering der barnehageloven og opplæringsloven krever det. Den sakkyndige vurderingen er grunnlaget for virksomhetenes vedtak.

6.4.2 Mål og strategier

  • PPT bidrar til forebygging og tidlig innsats gjennom tett samarbeid med barnehager, skoler og andre samarbeidspartnere.
  • Ved bekymring for et barn eller elevs utvikling og læring, kan PPT bidra med utredning og veiledning knyttet til barnets behov for tilrettelegging, spesialpedagogisk hjelp i barnehage og spesialundervisning i grunnskolen.
  • PPT bidrar til at barn og unge får tidlig hjelp i barnehager og skoler, er tilgjengelig for virksomhetene ved behov og har høy grad av tilstedeværelse i barnehager og skoler.
  • PPT gir bistand til barnehager og skoler med å legge opplæring bedre til rette for å fremme inkludering, utvikling og læringsutbytte for barn og elever.
  • PPT har lav terskel for drøftinger og samhandlingen har faste møtearenaer, deltar på foreldremøter og er tilgjengelig for drøfting med foresatte knyttet til henvisninger.
  • PPT prioriterer nærværsarbeid Veileder for oppfølging ved bekymringsfullt skolefravær (PDF, 682 kB) og har høy aktivitet i SkoleLOS-prosjektet fra 2023.
  • PPT deltar i samhandling på alle relevante arenaer. Deltakelse i «På tvers»-møter sikrer drøfting av tidlig bekymring. PPT deltar også i tett samarbeid med andre virksomheter i kommunen, f.eks. med helsesykepleiere og nettverkskontakter i Barneverntjenesten.
  • PPT arbeider for bevegelse fra individrettede tiltak til gruppefokus.
     

Henvisninger

PPT ønsker at henvisningene først og fremst skjer i samarbeid mellom foreldre og barnehagen eller skolen. Bekymring for et barns utvikling kan, etter samtykke fra foreldre, drøftes med PPT på faste samarbeidsarenaer med barnehagene og skolene. Foreldre kan også ta direkte kontakt med PPT eller be barnehagen eller skolen innkalle PPT på møte hvor bekymring, behov og tiltak drøftes. Samhandlinger vurdere og beslutter veien videre.

PPT har en egen logoped. Målgruppen er barn og ungdom med ulike former for språk-, tale- og kommunikasjonsvansker. Logopeden utreder og gir opplæring til barn og ungdom, og veileder foresatte og samarbeidspartnere i skole og barnehage.

6.5 Kultur og fritid

Holmestrand kommunen har som mål at flest mulig kan oppleve økt livsglede og tilhørighet via deltakelse i meningsfulle og tilfredsstillende kultur- og fritidsaktiviteter.

Virksomhet Kultur og fritid omfatter:

  • Holmestrand bibliotekene
  • Kulturskolen
  • Fritidsklubbene
  • Frivilligsentralene
  • Kulturkontoret med fagpersoner innen idrett, friluftsliv, kulturarv, kunstfagene og lyd- og lys.
     

I dagens samfunn med stort fokus på individet og digitale løsninger, oppleves et økende behov for uformelle møteplasser. Kultur og fritid har flere møteplasser i egen regi, og samarbeider om og legger til rette for flere møteplasser, både inne og ute.

6.5.1 Status og utfordringer

Holmestrand kommune har et omfattende engasjement på kulturområdet, - med et mangfoldig tilbud i kommunal regi og via frivilligheten. Virksomhetens ansvar spenner vidt, med lovpålagte oppgaver, kommunens egendefinerte oppgaver og medansvar for oppgaver som er forankret på statlig nivå, som f.eks. den kulturelle skolesekken og tilskudd til anlegg via spillemidler.

Kultur og fritid gir faglig rådgiving og veiledning og har tett samarbeid med de frivillige organisasjonene i kommunen, med mål om økt deltagelse i kultur- og fritidsaktiviteter. Kommunen supplerer det frivillige kultur- og fritidstilbudet med aktiviteter og opplevelser i egen regi for å øke mangfoldet; både bibliotekene, Kulturskolen, fritidsklubbene, aktivitetssentrene, kulturhusene og Frivilligsentralene arrangerer profesjonelle aktiviteter og opplevelser. (Se lenker til aktivitetene i tiltaksoversikten). Viser også til «Kultur- og fritidsplan 2022-2028» “Holmestrand i bevegelse” (PDF, 9 MB).

Kultur og fritid legger til rette for at alle kan delta i fritidsaktiviteter, ved å stimulere lavterskeltilbud, ordninger for gratis deltagelse i fritidsaktiviteter og gratis tilgang til utstyr. God samhandling på tvers av fag og virksomheter og tilstrekkelig kapasitet og ressurser er en forutsetning for å lykkes. Holmestrand kommune har et lavere budsjett på kultur, idrett og fritid enn det som er gjennomsnitt i KOSTRA-gruppen

Det er en utfordring å gjøre mangfoldet av aktiviteter kjent for innbyggerne, - virksomheten ønsker at all informasjon om fritidsaktiviteter og frivillighet kan samles på én felles plattform.

6.5.2 Mål og strategier

  • Barn og unge møter ulike kulturuttrykk gjennom hele oppveksten. Målet nås via den kulturelle skolesekken, et omfattende kulturskoletilbud og ved at det legges til rette for kulturelle fritidsaktiviteter gjennom støtte til lag og foreninger og «ALLE skal MED»-ordningen. ALLE skal MED! - Holmestrand kommune
  • Barn og unge er i fysisk aktivitet i fritiden. Det legges til rette for et mangfold av aktiviteter, - både organisert idrett og egenorganiserte aktiviteter i nærmiljø, gjennom støtte til lag og foreninger og «ALLE skal MED»-ordningen. Videre er det kommunale anlegg for fysisk aktivitet i hele kommunen og samarbeid om spillemidler og annet tilskudd til anlegg for fysisk aktivitet.
  • Barn og unge har tilgang til trygge uformelle møteplasser i nærmiljøet. Fritidsklubbene har åpent flere dager i uka, serverer enkel mat, gir muligheter for hjemmelekser, egenorganiserte aktiviteter og samtaler med trygge voksne. Bibliotekene har rom for barn og unge etter skoletid og har arrangementer rettet mot barn og unge.
  • God informasjon om fritidsaktiviteter. Fritidstilbud i Holmestrand 
    Kommunens nettside er oppdatert, virksomheten er aktivt ute med informasjon på sosiale medier og «Informasjonsskjermer» er spredt i hele kommunen.
  • Virksomhet Kultur og fritid har tett samhandling med frivillige lag og organisasjoner
  • Kulturkontoret har høy faglig kompetanse innen kultur, idrett, friluftsliv og kulturarv, for å kunne faglig råd, veiledning og samarbeid med alle aktørene i det lokale kultur-, idretts- og frivillighetsfeltet.
  • For å få til gode koblinger mellom fritidsklubbene og skolene i det forebyggende arbeidet, har kulturkontoret søkt og fått tildelt midler til en miljøarbeider, som jobber både på ungdomsskolene og fritidsklubbene.

6.6 Barneverntjenesten

Holmestrand kommune skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barneverntjenesten har et spesielt ansvar for å ivareta på de mest utsatte barna. Et overordnet prinsipp for Barneverntjenestens arbeid er at tiltak som settes i verk skal være til barnets beste. Hvis barn og foreldre har motstridende interesser, er det derfor hensynet til barnet som er avgjørende. Barneverntjenesten vil alltid forsøke å få til et samarbeid med foreldrene om de tiltak som planlegges og iverksettes.

Barneverntjenestens ansvar omfatter forebyggende barnevern og hjelpetiltak, plassering av barn under omsorg i fosterhjem og atferdsplasseringer i institusjon. All aktivitet er strengt lovregulert. 

Den nye barnevernloven, Lov om barnevern, trådte i kraft 1.1.2023. I loven tydeliggjøres at det er kommunen, og ikke Barnevernstjenesten, som har ansvar for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer (jf. § 15-1). Dette lovkravet skal bidra til at kommunen styrker det helhetlige forebyggende arbeidet, samtidig som Barnevernstjenestens innsats rettes mot de barna og familiene som trenger dette mest. Om lovendringene (BUFdir.)

6.6.1 Status og utfordringer

Barneverntjenesten skal:

  • Ivareta krav og forventninger til virksomheten som følge av nytt lovverk og reformarbeid
  • Gi tilstrekkelig intensive tiltak i familier som har en kompleks og akuttpreget situasjon
  • Ha tilstrekkelige ressurser til å bidra til styrking av det forebyggende barnevernfaglige arbeidet i Barne- og familiesenteret, barnehager og på skoler på alle nivå.
  • Utnytte potensialet som ligger i barna og familienes nettverk
  • Etablere samhandling med frivillige for å styrke laget rundt barna
  • Sikre kvalitet i forebyggingen og likhet i tiltak, uavhengig av hvor i kommunen barnet bor

6.6.2 Mål og strategier

  • Barn, unge og foresatte medvirker i egen sak
  • Barn og unges stemme kommer tydelig frem i saksbehandlingen, og det er tydelig vurdering dersom denne stemmen ikke er i tråd med beslutninger som fattes
  • Virksomheten har nok kapasitet til å gi intensive tiltak for å forhindre plasseringer, og de ansattes arbeidsforhold er regulert
  • Forebyggende barnevernfaglig arbeid er styrket med én nettverkskontakt i 2023
  • Gi årlig informasjon om Barneverntjenestens mandat (digitalt) til alle som arbeider tett med barn og unge i risiko
  • Er aktiv deltaker i implementeringsarbeidet knyttet til TIBIR
  • Yter tjenester av høy kvalitet

6.6.3 Kvalitet i arbeidet i Barneverntjenesten

Barneverntjenesten driver et omfattende utviklingsarbeid, med systematisering og forbedring av interne prosedyrer og rutiner, for å møte nye lovkrav og forventninger til virksomheten. Utviklingsprosessen er godt i gang og vil være et kontinuerlig kvalitetsarbeid framover.

Tilstanden i Barneverntjenesten ble rapportert først gang i 2021, og ny rapport for 2022 foreligger våren 2023. Framtidige rapporter vil gjøre det enkelt å følge utvikling i nøkkeltall og kunne sammenlikne aktivitet og tilgjengelig ressurser i Barneverntjenesten fra år til år. Rapporteringen oppfyller lovkravet om å gi kommunestyret nødvendig innsikt på beste måte.

Barnevernvakt

Holmestrand kommune er en del av interkommunal barnevernvakt i Vestfold, med Tønsberg som vertskommune. Barnevernvakta gir akutt hjelp til barn og ungdom i alderen 0-18 år og deres familier på kveld, helg og natt når barneverntjenestene er stengt. Telefon: 33 31 02 03. Barnevernvakta i Vestfold

Alarmtelefonen for barn og unge

Alarmtelefonen er en gratis tjeneste for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. Tilbudet er døgnåpent og henvendelse besvares på telefon, nettprat, SMS og e-post. Voksne som er bekymret for barn kan også ta kontakt. Alarmtelefonen for barn og unge 116 111

6.7 NAV

NAV i Holmestrand er organisert i Helse og velferd. Virksomheten bidrar til sosial og økonomisk trygghet, og fremmer overgang til arbeid og aktivitet. NAV har ansvar for bosetting av flyktninger og hjelper andre vanskeligstilte på boligmarkedet. NAV er spesielt oppmerksomme på barn og unges levekår og kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Kontaktinformasjon: NAV Holmestrand

Familieveileder i NAV (prosjektstilling) sikrer tett veiledning og oppfølging av familier med levekårsutfordringer i et barneperspektiv. 

«Talenthuset Holmestrand» gir arbeidsrettet tilbud til unge voksne i alderen 18-30 år. Tilbudet gis individuelt og i grupper.

6.7.1 Mål og strategier

  • Sikrer medvirkning og medbestemmelse i egen sak
  • Samhandler tverrfaglig til barn og unges beste
  • Sikre «barnefokus», - konsekvenser av fattigdom

6.8 Psykisk helse og avhengighet

Holmestrand kommune har ulike tilbud til voksne som har det vanskelig, eller vil lære å ta vare på egen psykiske helse. For de som har det vanskelig er det viktig å ta tak i problemene så raskt som mulig. Virksomheten har tilgang i lokaliteter i Holmestrand, Hof og Sande.  Psykisk helse for voksne

Virksomheten tilbyr kurs som kan bistå voksne med å håndtere allmennpsykologiske utfordringer som depresjon, nedstemthet, angst, bekymring og stress. Se egen informasjon om virksomhetens kurs under «kurs og selvhjelp».

Kommunen har fått statlig tilskudd til tre stillinger til rusforebyggende arbeid fra 2023. Tilskuddsperioden vil gå over fire år, forutsett årlige tildelinger via Statsforvalteren, og vil bli innarbeidet i fremtidige Handlingsprogram ut over prosjektperioden dersom effekten er positiv. 

Prosjektet etableres i samarbeid mellom virksomhetene Barne- og familiesenteret og Psykisk helse og avhengighet for voksne. Prosjektet vil opprette et forebyggende team som skal følge opp barn og unge med utfordringer knyttet til psykisk helse og rusmisbruk. Prosjektet vil også innebære kompetanseutvikling på fagfeltet på ungdomsskolene og de videregående skolene.

6.9 Kommune-politisamarbeidet

Politiet er avhengig av tett og god kontakt med kommunen for å oppnå resultater i det forebyggende arbeidet. Forebygging i politiet omfatter arbeidet politiet utfører, alene eller i samarbeid med andre, for å redusere forekomsten av kriminelle handlinger og uønskede hendelser, redusere skadevirkningene og hindre gjentakelse. Holmestrand samarbeider med politiet via Politiråd og i SLT-samarbeidet. (Se kapittel 6.10)

Kjernen i samarbeidet mellom politiet og kommunen er å etablere felles oversikt og kunnskap om utfordringsbildet for å koordinere og rette ressursinnsatsen i riktig retning. Politiet og kommunen har ulike rammebetingelser og ulik tilgang på virkemidler, og samarbeidet skal bidra til målrettede tiltak til innbyggernes beste; Sikre trygghet i lokalsamfunnet, forebygging av rus og kriminalitet, vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep. 

Samarbeidet er regulert i avtale inngått mellom Nordre Vestfold politistasjonsdistrikt og Holmestrand kommune 1.1.2023. Samarbeidsavtalen skisserer satsingsområder for kommune- og politisamarbeidet for perioden 2023-2025. Basert på kriminalitetsanalyse, forventede utfordringer og annen kunnskap har Politirådet for perioden 2023-2025 blitt enige om følgende satsningsområder:

  • Generelt kriminalitetsforebyggende arbeid
  • Forebygging av utenforskap og styrket mangfold
  • Forebygging av rusmisbruk med hovedvekt på holdningsskapende arbeid
  • Oppfølging av kommunens folkehelsearbeid
  • Forebygging av vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep
  • Forebygging av gjengdannelser og vold i offentlig rom
  • Samfunnssikkerhet og beredskap
  • Andre områder som prioriteres av politirådet underveis i samarbeidet.

6.9.1 SLT

SLT står for står for Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak. SLT-modellen skal sikre fokus på forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet for barn og unge i aldergruppen 13-18+ år. SLT-samarbeidet skal sørge for at de ressursene som allerede finnes i kommunen og politiet blir samkjørte og målrettede.

Effektiv forebygging krever samarbeid på tvers. Skal det lykkes å sikre et tryggere samfunn må kommunen, politiet, andre offentlige virksomheter, næringslivet og frivillige organisasjoner samarbeide om dette. Sekretariatet for konfliktrådene har det nasjonale ansvaret for faglig oppfølging og støtte til SLT-samarbeidet i kommunene. Dette omfatter blant annet tilbud om opplæring, kurs, konferanser og digitale nettverksmøter. Les mer om SLT i "SLT-håndboken", og om Konfliktrådets arbeid her: Konfliktrådet.

6.9.2 Rus- og kriminalitetsforebygging

Forebyggingen handler om å satse systematisk på å unngå at noe finner sted fremfor å reparere. Det er ikke lett å vite når og hvor utfordringer knyttet til rus og kriminalitet oppstår. Det kan derfor være krevende å vite når og hvordan det skal forebygges. For å finne fram til de rette tiltakene og prioriteringene er kommunen avhengig av gode prosesser der virksomhetene kartlegger både akutte og mulige utfordringer og gjøre en kritisk vurdering av hvordan kommunen og politidistriktet står rustet til å håndtere disse. Når disse risikoene er vurdert, vil kommunen ha langt bedre forutsetninger for å ta gode beslutninger for hvordan utfordringene møtes. SLT-samhandlingen er tilrettelagt slik at disse prosessene blir best mulig, og danner grunnlag for det forebyggende arbeidet.

Forebyggende innsats mot rus og kriminalitet må være mangfoldig. Effektiv forebygging krever også samarbeid på tvers av fag og virksomheter. Skal kommunen lykkes med å skape et tryggere samfunn, må flere virksomhetsområder, politiet, andre offentlige etater, næringslivet og frivillige organisasjoner samarbeide om dette. Alle har ansvar for økt trygghet til felleskapets beste. Det rus -og kriminalitetsforebyggende arbeid skjer lokalt, når kommune og politi samordner sin innsats og sine ressurser.