5 Laget rundt barn og unge
Et godt lag har et hjelpetilbud med godt dimensjonerte tiltak, tilpasset innbyggernes behov, og som opprettholdes så lenge det er nødvendig.
Holmestrand kommune sikrer at risikoutsatte barn og unge får nødvendig hjelp ved en rekke satsinger:
- Godt foreldresamarbeid til beste for barn og unge
- Tverrfaglig samhandling, kunnskap og kompetanseutvikling i hele laget rundt barn og unge
- Kontaktmøter og systemarbeid som sikrer «barnets beste»
- Videreutvikling av «På tvers»-samarbeidet
- Nettverkskontakter i Barneverntjenesten som samhandler med alle barnehager og skoler
- Sette tema som vold, rus, psykisk helse på agendaen i foreldresamtaler og møter
- Informere om kommunens kurstilbud og tiltaksvifte til foreldre
- God sammenheng i heleoppvekstløpet
5.1 Foreldreansvaret
Det er i første rekke foreldrene som har ansvar for sine barn. Innholdet i foreldreansvaret er definert i Lov om barn og foreldre (Barnelova), se ansvaret beskrevet i Lov om barn og foreldre § 30. Holmestrand kommune skal bidra til at barn og unge får en god oppvekst gjennom gode kommunale tjenester. Foreldreansvaret innebærer på sin side å følge opp og samarbeide med de kommunale tjenestene til barn og unges beste.
Foreldrenes evne til å yte omsorg og samspillet mellom barn og foreldre har stor betydning for barns utvikling og hvordan de mestrer utfordringer i livet. Barn og unge som opplever manglende omsorg eller belastninger i hjemmet er utsatt for mulig skjevutvikling. Arbeid med barn og unges oppvekstmiljø må derfor i størst mulig grad involvere foreldre. Forebyggende innsats rettet mot familier kan omfatte tiltak for å styrke foreldreskapet, gi foreldrestøtte, og tiltak for å redusere belastninger eller konflikter i familier.
5.2 Lokalsamfunnet
Inkluderende lokalsamfunn hvor alle gis mulighet til å delta er forebyggende innsats. Forebygging kan også handle om å fange opp og ta tak i negative tendenser i nærmiljøet som har uheldige konsekvenser for barn og unges oppvekst. En forutsetning for et godt oppvekstmiljø er tett samspill mellom kommunale virksomheter og andre positive krefter i lokalsamfunnet, - barn og unge, foreldre og foresatte, frivillige organisasjoner, lag, foreninger og interessegrupper. Lokalt engasjement med trygge møteplasser der barn og unge kan delta skaper aktive lokalsamfunn. Kommunen må legge til rette for inkluderende møteplasser uten terskler for deltakelse. Barnehager, skoler, PPT, helsestasjon og skolehelsetjenesten, Barneverntjenesten, politi, kultur, idrett og frivilligheten er viktige samarbeidspartnere i tidlig innsats på forebyggende arenaer for barn og unge i Holmestrand.
Holmestrand kommune har et stort spekter av aktivitet innenfor frivillighet, idrett og kulturtilbud i ulike lag og foreninger. På kommunens hjemmeside ligger en oversikt over alle fritidsaktiviteter i kommunen, både kultur, idrett, friluftsliv og annet: Fritidstilbud - Holmestrand kommune. På Visit Vestfold - Holmestrand publiseres arrangementer og engangsaktiviteter: Arrangementskalender.
5.3 Samhandling "På tvers"
Samhandlingsmetoden «På tvers» sikrer tidlig innsats overfor barn, unge og familier med behov for tverrfaglig oppfølging og hjelp, og at risikoutsatte barn får rett hjelp til rett tid. Samhandlingen, som forplikter deltakerne i «På tvers», bidrar til oppdagelse og tidlig undring rundt barn og ungdom. Metoden har en struktur som ivaretar at alle barn og unge i Holmestrand kommune har tilgang til forebyggende og tverrfaglig kompetanse. "På tvers" - modell for samhandling.
De fleste barn og unge lever gode og trygge liv, mens andre vokser opp under risikofylte forhold i familier som er preget av rus, vold og omsorgssvikt, psykisk syke foreldre og skilsmisser med høyt konfliktnivå. Noen opplever mobbing og sosial utestenging fra medelever, – enkelte opplever at mobbingen startet allerede i barnehagen. Frafall i skole og opplæring har ulike årsaker, for flere av de unge som faller utenfor innebærer dette varig ekskludering fra arbeidslivet og sosiale møteplasser. For å sikre at risikoutsatte barn og unge får tidlig bistand og hjelp, har Holmestrand kommune etablert metoden «På tvers». En forutsetning for å lykkes med denne samhandlingen er at alle ansatte i virksomheter til barn og unge har kunnskap og bevissthet om egen og andres rolle, ansvar og kompetanse inn i arbeidet. Gode resultater forutsetter at tjenestene er dynamiske og endrer seg i takt med barnas og de unges behov.
«På tvers»-metoden er etablert i fellesskap i oppvekstfeltet og forplikter alle som arbeider med barn, unge og deres familier i Holmestrand kommune, og er forankret sammen med andre aktiviteter knyttet til barn- og ungeområdet. Det er etablert fast struktur og møteplaner for «På tvers»- samarbeidet i barnehager og skoler. Samarbeidet består av styrer eller rektor og virksomhetens faste samarbeidspartnere i Barne- og familiesenteret, Barneverntjenesten og PPT. Foreldre inviteres til å delta i møtene ved behov.