Oppvekstløftet i Holmestrand

  1. 1 Forebyggende plan
    1. 1.1 Grunnlaget for planen
      1. 1.1.1 Lovhjemmel
      2. 1.1.2 Samarbeids- og samordningsplikt
      3. 1.1.3 Forankring, ansvar og evaluering
      4. 1.1.4 Relevante planer
      5. 1.1.5 Innhold, mål og strategier
      6. 1.1.6 Målgruppe
      7. 1.1.7 Deltakere
  2. 2 "Oppvekstløftet i Holmestrand"
    1. 2.1 Kompetanseløft for spesialpedagogikk og inkluderende praksis
    2. 2.2 Oppvekstreformarbeidet
    3. 2.3 Folkehelse
    4. 2.4 Holmestrand blir TIBIR-kommune
  3. 3 Forebygging og inkludering
    1. 3.1 Forebyggende aktivitet
      1. 3.1.1 Universell forebygging
      2. 3.1.2 Selektert forebygging
      3. 3.1.3 Indisert forebygging
    2. 3.2 Inkludering
    3. 3.3 Tidlig innsats = smart investering
  4. 4 Kunnskapsgrunnlaget
    1. 4.1 Kartlegging av barn og unges behov
    2. 4.2 Fagkunnskap
      1. 4.2.1 Evidensbasert kunnskap og metodebruk
      2. 4.2.2 Risikofaktorer
      3. 4.2.3 Beskyttelsesfaktorer
  5. 5 Laget rundt barn og unge
    1. 5.1 Foreldreansvaret
    2. 5.2 Lokalsamfunnet
    3. 5.3 Samhandling "På tvers"
  6. 6 Virksomhetenes aktivitet
    1. 6.1 Barne- og familiesenteret
      1. 6.1.1 Jordmortjenester
      2. 6.1.2 Helsestasjon
      3. 6.1.3 Skolehelsetjenesten
      4. 6.1.4 Helsestasjon for ungdom
      5. 6.1.5 Flyktninghelsetjenesten
      6. 6.1.6 Ergo- og fysioterapi
      7. 6.1.7 Status og utfordringer
      8. 6.1.8 Mål og strategier
    2. 6.2 Barnehageområdet
      1. 6.2.1 Status og utfordringer
      2. 6.2.2 Mål
    3. 6.3 Skoleområdet
      1. 6.3.1 Status og utfordringer
      2. 6.3.2 Mål
      3. 6.3.3 Voksenopplæringen
      4. 6.3.4 Videregående opplæring
    4. 6.4 Pedagogisk-psykologisk tjeneste - PPT
      1. 6.4.1 Status og utfordringer
      2. 6.4.2 Mål og strategier
    5. 6.5 Kultur og fritid
      1. 6.5.1 Status og utfordringer
      2. 6.5.2 Mål og strategier
    6. 6.6 Barneverntjenesten
      1. 6.6.1 Status og utfordringer
      2. 6.6.2 Mål og strategier
      3. 6.6.3 Kvalitet i arbeidet i Barneverntjenesten
    7. 6.7 NAV
      1. 6.7.1 Mål og strategier
    8. 6.8 Psykisk helse og avhengighet
    9. 6.9 Kommune-politisamarbeidet
      1. 6.9.1 SLT
      2. 6.9.2 Rus- og kriminalitetsforebygging
  7. 7 Oppsummering
  8. 8 Referanser
  9. 9 Vedlegg

1 Forebyggende plan

1.1 Grunnlaget for planen

«Oppvekstløftet i Holmestrand» er kommunens plan, tiltak og satsinger for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer hos barn og unge. Planen skal bidra til en overordnet forankring av det forebyggende tilbudet og fordelingen av kommunens ressurser til dette arbeidet. Planen skal i tillegg være et verktøy for å sikre forpliktende og systematisk innsats og legge til rette for helhetlige tjenester til barn og unge.

Hjemmet, barnehagen, skolen og ulike kultur og fritidsaktiviteter er viktige arenaer for opplevelser i barns oppvekst. Det å lære, bli utfordret, oppleve samhold, bli sett og være del av et sosialt fellesskap er kilder til mestring og trivsel. Det vil være noen som av ulike årsaker faller utenfor, for denne gruppen er det viktig å bli møtt av et koordinert og samordnet tjenestetilbud, med helsefremmende og forebyggende tiltak.

Godt forebyggende arbeid kjennetegnes av at det er tydelig definert hvilke roller ulike virksomheter har i det samlede tjenestetilbudet, og at disse dimensjoneres slik at de har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å tilby den hjelpen og oppfølgingen som er nødvendig.

Kommunen har et bredt spekter av virkemidler i det forebyggende arbeidet, gjennom tiltak og tjenester. «Tiltaksviften» består av generelle forebyggende tiltak som er rettet mot alle barn og tiltak som er rettet mot grupper eller individer med forhøyet risiko. Et godt forebyggende arbeid må identifisere behov i befolkningen og sikre at det finns tilbud og tiltak som gir relevant hjelp til de som trenger det; Rett hjelp, fra riktig tjeneste, til rett tid!

1.1.1 Lovhjemmel

1.1.2022 innføres lovkrav om at kommunestyret skal vedta en plan for kommunens arbeid for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer, jf. Lov om barnevern § 15-1:

§ 15-1. Kommunens ansvar for å forebygge omsorgssvikt
Kommunen skal fremme gode oppvekstvilkår gjennom tiltak for å forebygge at barn og unge utsettes for omsorgssvikt eller utvikler atferdsproblemer. Kommunen skal sørge for å samordne sitt tjenestetilbud til barn og familier.

Kommunestyret selv skal vedta en plan for kommunens forebyggende arbeid etter første ledd. Planen skal beskrive hva som er målene for arbeidet, hvordan arbeidet skal organiseres og fordeles mellom etatene i kommunen, og hvordan etatene skal samarbeide.

Den helhetlige satsingen som pålegges kommunen via oppvekstreform og ny barnevernlov har som mål at kommunen skal bruke mer ressurser på å forebygge at barn og unge utsettes for omsorgssvikt og utvikler atferdsproblemer framfor omfattende tiltak via Barneverntjenesten. Generell forebygging, tidlig innsats og rett hjelp til rett tid, vil føre til at færre barn og unge får behov for med inngripende tiltak i framtida.

I den nye loven tydeliggjøres at det er kommunen, og ikke Barnevernstjenesten, som har ansvar for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer (jf. § 15-1). Dette lovkravet skal bidra til at kommunen styrker det helhetlige forebyggende arbeidet, samtidig som Barnevernstjenestens innsats rettes mot de barna og familiene som trenger dette mest.

Ny lov presiserer også samarbeidsplikten, og at kommunen har ansvar for å samordne tjenestetilbudet til det enkelte barn. Det innføres en tydelig plikt til samarbeid ut over enkeltsaker og en harmonisering av reglene om Individuell plan. (§ 15-8).

1.1.2 Samarbeids- og samordningsplikt

Barneverntjenesten, sammen med andre helse- og velferdstjenester, har tidligere hatt plikt til å samhandle med hverandre. Nytt nå er at denne plikten er lovfestet i 14 velferdslover. Samarbeidsplikten gjelder på både system- og individnivå. Det skal sikres korte linjer og gode rutiner for samhandling mellom ulike tiltak og virksomheter for å imøtekomme barn og unges behov på en tilfredsstillende måte. 
Nasjonal veileder for samarbeidet

Kommunen skal gi barn, unge og familier et helhetlig og samordnet tjenestetilbud som er tilpasset barnets behov og som er til barnets beste. 

Innenfor helselovgivningen er det innført rett til egen barnekoordinator. Dette er en rettighet for familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne og som vil ha behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester. Målet med en barnekoordinator er at foreldre og andre omsorgspersoner skal slippe å koordinere tiltak og sikre ansvarsfordeling i kommunen. I Holmestrand er barnekoordinatoren organisert i Helse og velferd. Rollen har myndighet til å pålegge velferdstjenestene, herunder Barneverntjenesten, tverrfaglig samarbeide ved behov. 
Forskrift om Individuell plan (IP) - Barnekoordinator

Koordinerende enhet (KE) for habilitering og rehabilitering for barn og unge har deltakere fra aktuelle deler av oppvekstfeltet, og er ledet fra virksomhet Forvaltning og tjenestetildeling. KE sikrer koordinering, samhandling og etablering av sømløse tjenester for barn og unge med vedtak. Tildeling og organisering av Individuell plan og Barnekoordinator behandles i KE.

I 2022 kom det ny felles forskrift for arbeidet med individuell plan (IP). Forskriften gjelder for individuell plan etter flere velferdslover, deriblant barnevernloven, - § 15-9. Barns rett til informasjon og medvirkning er blant de prinsippene som kommer tydeligere frem i den nye forskriften. Forskrift om Individuell plan (IP).

Tjenestekontoret gir informasjon om kommunale tjenester og tiltak og bistår med søknader etter helse- og omsorgstjenesteloven. Søknadsskjema og utfyllende informasjon ligger på Holmestrand kommunes hjemmeside. 
Søknadsskjema / Kontakttelefon 91 31 11 73.

1.1.3 Forankring, ansvar og evaluering

Plan for «Oppvekstløftet i Holmestrand» svarer opp lovkrav i Lov om barnevern (2022 og 2023), forventninger som ligger i oppvekstreformarbeidet (2021) og Kommuneplanens samfunnsdel 2022-2035 (PDF, 8 MB). Forebyggende plan vil bidra til en overordnet forankring av det forebyggende tilbudet og fordelingen av kommunens ressurser til dette arbeidet. Planen skal i tillegg være et viktig verktøy for å sikre forpliktende og systematisk innsats for å legge til rette for helhetlige tjenester til barn og unge.

Ansvaret for planen ligger til kommunalsjef for Oppvekst. Innholdet i planen er forankret i
virksomhetsområdene før den legges fram for politisk behandling våren 2023.

Planprosessen er organisert ved at:

  • Mål i planen er operasjonalisert på virksomhetsovergripende nivå
  • Deltakere i prosessen er medarbeidere med relevante kompetanser og roller
  • Deltakere er gjort kjent med kunnskap og kompetanse som legges til grunn for tiltaksutviklingen.
  • Funn og faktainformasjon er systematisert som grunnlag for tiltaksutviklingen. Hvilke tiltak har
    kommunen allerede, og hva mangler?
  • Det planlegges for videre implementering av ny praksis
  • Behov for nye tiltak spilles inn i framtidige økonomiplanprosesser.
     

«Oppvekstløftet i Holmestrand» sikrer forankring av aktiviteter på tvers av virksomhetsområder på barn- og ungefeltet. Samarbeidet består av representanter fra barnehage, skole, PPT, kultur, forbyggende helse- og barneverntjenester, folkehelse, politi og SLT.

Barn- og ungetiltak i kommunen er primært organisert i programområdet Oppvekst. Andre virksomheter som tenderer i ansvar har etablerte strukturer for samarbeid og inngåtte samarbeidsavtaler i og utenfor kommunen, eksempelvis Folkehelserådgiver, Psykisk helse og avhengighet for voksne, NAV, Tannhelsetjenesten, virksomhet i annenlinjen og Kirkens bymisjon.

Tiltaksoversikten evalueres kontinuerlig og endres eventuelt opp mot nye tiltak knyttet til Handlingsprogramperioden, - minimum hvert 4. år.

1.1.4 Relevante planer

  • Holmestrand kommunes strategiplan for barnehager og skoler 2020-2025,- «Trygghet, mestring og læring for alle», gjelder for alle kommunens barnehager og skoler. Planen fokuserer på
    livsmestringskompetanse, språklig kompetanse og digital kompetanse. 
    "Trygghet, læring og mestring for alle"
     
  • Handlingsplan for forebygging av utenforskap, radikalisering og voldelig ekstremisme, med mål om å fange opp personer i risiko så tidlig som mulig, og møte dem med tiltak som virker.
    Handlingsplan mot voldelig ekstremisme
     
  • Handlingsplaner for trygge og gode leke- og læringsmiljøer i barnehager og skoler bidrar til å understreke betydningen av det forebyggende arbeidet og tydeliggjør at dette er som har fokus gjennom hele oppvekstløpet. Barnehageplanen er underrevisjon.
    Handlingsplan for et trygt og godt skolemiljø (PDF, 536 kB)
     
  • Holmestrand kommune har utarbeidet en barnehage- og skolebruksplan som gir en langsiktig strategi og et beslutningsgrunnlag for framtidige prioriteringer og valg. Formålet med planen er å forutse utviklingen i Holmestrand kommune, både som helhet og i de enkelte kommunedeler.
    Den demografiske utviklingen påvirker den økonomiske utviklingen, og dette påvirker igjen hvilke rammer kommunen kan drive barnehager og skoler innenfor.
    Barnehage- og skolebruksplan - kunnskapsgrunnlag 2022 (PDF, 4 MB)
     
  • Fakta om grunnskolen 2022-2023 fra Utdanningsdirektoratet
    Fakta om grunnskolen 2022-2023

1.1.5 Innhold, mål og strategier

«Oppvekstløftet i Holmestrand» er ikke en generell plan for forebygging og helsefremming, men avgrenset til å forebygge omsorgssvikt og utvikling av atferdsvansker.

Planen skal inneholde beskrivelser av

  • Mål og strategier for det helhetlige tjenestetilbudet
  • Hvordan ansvaret skal fordeles mellom programområdene
  • Hvordan oppgaveløsningen skal organiseres
  • Hvordan ulike program- og virksomhetsområder skal samarbeide
     

Mål for «Oppvekstløftet i Holmestrand:

«Barn, unge og deres familier opplever Holmestrand som en god oppvekstkommune med et forebyggende, helhetlig og koordinert tjenestetilbud»

Målet skal oppnås via ulike tiltak og aktiviteter som kommer fram i tiltaksoversikten

  • Foreldrestøtte og medvirkning
  • Styrket fokus på tidlig innsats og forebyggende aktivitet – evidensbaserte metoder
  • Samhandling på tvers, - strukturer på system- og individnivå
  • Styrket kompetanse i «laget rundt barn og unge»
  • Informasjon
  • Innsatser og ressurser i kommunale og eksterne virksomheter
     

Planen skal sikre samhandling og flyt i innsatsene overfor barn og unge, og sørge for struktur og systematisk forbedring av praksis. Planen er etablert i samhandling på tvers av program- og virksomhetsområder, - med felles fokus mot samme mål.

Det er behov for en fortsatt styrking av forebyggende aktivitet, med tydelig satsing på tidlig intervensjon der ansatte agerer på risiko framfor symptomer og framtidig bærekraft i tiltakene, f.eks. økt fokus på å styrke voksne i foreldrerollen mens barna er små framfor å «reparere» ungdommer og unge voksne, og tett samhandling med frivillighet og lokalsamfunn.

Tiltaksoversikten viser hvordan tiltaksansvaret og oppgaveløsningen er fordelt mellom program- og virksomhetsrådene i Holmestrand. Den beskriver også relevante samhandlende ressurser utenfor kommunen.

1.1.6 Målgruppe

Planen har barn og unge i alderen 0-25 år og deres foreldre og foresatte som målgruppe. Fra 2021 er retten til ettervern etter Lov om barnevern utvidet, slik at iverksatte tiltak kan opprettholdes frem til fylte 25 år. Formålet med lovendringen er å gi unge voksne med barnevernerfaring viktig støtte i overgangen til voksenlivet.

1.1.7 Deltakere

Deltakerne i planarbeidet har kompetanser på forebyggende aktivitet og tidlig innsats rettet mot planens målgruppe. De som har bidratt er primært kommunalt ansatte i Oppvekst, i tillegg har deltakere fra andre fagområder som videregående opplæring, NAV, politi og virksomheter med tiltak til voksne bidratt. Alle har vært med i forankringsarbeidet via samlinger knyttet til «Oppvekstløftet».

Deltakerne kommer fra virksomheter innen fagområdene

  • Folkehelse
  • Barne- og familiesenteret
  • Barnevern
  • PPT
  • Barnehager – kommunale og private
  • Skoler – kommunale og privat
  • Kultur og fritid
  • Psykisk helsetjeneste for voksne
  • Forvaltning og tjenestetildeling
  • NAV
  • Videregående skoler
  • Politi