7 Oppsummering
«Oppvekstløftet i Holmestrand» er Holmestrand kommunens plan for å forebygge omsorgssvikt og atferdsutfordringer hos barn og unge. Planen er starten på et langsiktig utviklingsarbeid og tiltaksutviklingen vil endre seg, knyttet til befolkningens behov og ny kunnskap på fagfeltet. Erfaringer og tilbakemeldinger fra innbyggere sikres ved brukerundersøkelser og vil bidra til endringer i tiltak og fokus for den forebyggende aktiviteten i kommunen videre.
Holmestrand har allerede mange gode tiltak, - og flere nye er i oppstart i 2023. Planen og tiltaksoversikten bidrar til å sette tiltakene i system og sikre at innbyggerne og ansatte kan gjøre seg kjent med alle tiltakene som er tilgjengelige.
Tiltaksoversikten viser hvordan ansvaret for de ulike tiltakene som Holmestrand komme har iverksatt fordeles mellom program- og virksomhetsområdene. Tiltakene er strukturert på tre nivåer, - de universelle tiltakene som er for alle er på grønne felt, tiltak på gruppenivå er på gule felt og de individuelle tiltakene er på røde felt.
Virksomhetsspesifikke ansvar i tiltaksoversikten er synlige i gjeldende Handlingsprogram. Foreslåtte tiltak gjennom planprosessen er listet opp til sist i oversikten, - disse tiltakene vil bli vurdert i aktuelle virksomheter og eventuelt fremmet inn i neste Handlingsprogram. Forslag til økt aktivitet og nye tiltak må være realistiske sett opp mot kommunens økonomiske handlingsrom, og den totale ressursbruken og oppgaveløsningen på barn- og ungefeltet må være effektiv.
Det faglige kunnskapsgrunnlaget viser at tidlig innsats og forebygging må satses på. Satsinger innen oppvekstreform og KO-løftet bidrar til å øke kommunens samlede kunnskap slik at barn og unge med behov for hjelp kan oppdages tidligere enn før. For sammensatte utfordringer kreves det fleksibilitet og skreddersøm som tilpasses det enkelte barn og gode rutiner for samhandling mellom virksomhetene.
«Oppvekstløftet i Holmestrand» og tiltaksoversikten er bygget på kunnskap om risiko- og beskyttelsesfaktorer, - barns utviklingsløp, kjennskap til foreldrenes fungering og vurdering av kvaliteten i samspillet mellom foreldre og barn, fremfor å agere på barn og unges symptomer. Når «laget rundt barn og unge» setter de mest risikoutsatte i sentrum vil det øke kvaliteten i oppfølgingen og mulighetene for å lykkes med forebyggingen.
I det videre arbeidet er det viktig at kommunen fortsetter arbeidet med å forankre forståelsen i hele organisasjonen av viktigheten at kommunen har gode og målrettede forebyggende tiltak, og at de ulike tjenestene må samarbeide tett for at kommunen skal oppnå målene i Oppvekstreformen og den forebyggende planen. Det vil kreve tydelige og forpliktende samarbeidsavtaler på tvers av tjenestene, målrettede og kunnskapsbaserte tiltak, en administrativ og politisk ledelse som er tett på og god ressursfordeling i kommunen. Dette sammen med en positiv samarbeidskultur på tvers av tjenester og kommunalområder, vil kunne bidra til at vi er «Laget rundt barnet».