Nylig født eller adoptert?
Når du har født eller adoptert et barn, vil helsestasjonen kontakte deg og avtale tid for hjemmebesøk. Helsestasjonen får beskjed om fødsel fra fødeklinikken. Nytilflyttede familier med større barn, oppfordres til å kontakte helsestasjonen. Barnet har rett på helsekontroller, og foreldrene har plikt til å følge barnet til helsestasjonen.
På hjemmebesøket
Helsesykepleier vil besøke dere rett etter fødsel for å undersøke om barnet vokser og utvikler seg normalt, snakke med foreldrene om den nye rollen og informere om tilbudet på helsestasjonen.
Hvis du ønsker å se nærmere på noe dere snakket om på hjemmebesøket, kan du lese mer i Selvhjelp for familien nederst på siden.
Tilbudet på helsestasjonen
Fra et barn er født til det er fem år gammelt er det 14 faste konsultasjoner på helsestasjonen, med både helsesykepleier og lege. Holmestrand helsestasjon tilbyr også barselgruppe med tre samlinger. Første samling er med helsesykepleier, andre samling er med fysioterapeut og tredje samling er en familiegruppe med fokus på parforholdet og den nye familien. På helsestasjonen får barnet vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i forbindelse med de faste helsekontrollene.
Dette er tilbudet på helsestasjonen, barn 0-5 år
For barnehagene: Skjemaer for samarbeid ved 2- og 4-årskontroller ligger på På Tvers-sidene.
Foreldreveiledning
Helsestasjonen kan kontaktes direkte for råd og veiledning, og tilbyr foreldreveiledning individuelt eller i grupper (ICDP).
Digital helsestasjon
Du kan enkelt og trygt kontakte helsestasjonstjenestene på Helsenorge. Du kan finne helsekontaktene dine, bestille, se og avbestille timeavtaler og sende meldinger. For å bruke Digital helsestasjon, må du logge deg inn på www.helsenorge.no med BankID eller tilsvarende. Under «Se alle helsekontaktene dine» vil du finne din faste helsesykepleier/jordmor. Les mer om Helsestasjonstjenester på Helsenorge.
Gjennom digital helsestasjon kan du:
- Ha sikker digital dialog
- Be om og avbestill timer
- Få oversikt over avtaler
- Få oversikt over dine vaksiner
For spørsmål og påmelding til kurs, kontakt din helsesykepleier eller sentralbordet. Du kan også melde interesse i skjemaet under. For nærmere beskrivelse av kursene kan du se her: Kurstilbud
Selvhjelp for familien
Gravid
Helsenorges informasjon om fosteret uke for uke, svangerskapskontroller, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid.
Fødsel
Helsenorges informasjon om fødselens faser, smertelindring, valg av fødested og ulike komplikasjoner.
Foreldrehverdag
Her finner du informasjon om det meste som gjelder barn og familieliv. Du kan lese om spedbarn, skolebarn, ungdom og hele familien.
Godt samliv
Gjennom åtte episoder utforsker programleder Live Nelvik ulike temaer som de fleste par kan kjenne seg igjen i. Med seg i studio har hun familieterapeut Karianne Nguyen Knudsen og småbarnsfar Inge Austad Wiig.
I trygge hender
Denne filmen er laget spesielt til nye foreldre av helsesykepleiere.
10 smarte tips til alle småbarnsforeldre
10 smarte tips til alle blivende eller nybakte foreldre.
Trøst, promp og rap
Noen ganger kan det være greit å se hvordan andre gjør det. Her kan du se noen enkle veiledningsfilmer som viser hvordan du kan trøste barnet ditt, få barnet til å prompe, og få barnet til å rape.
Trøstetrappa
En trinnvis måte å gi trøst etter behov.
Justér deg til barnet
Dette klippet fra filmen Innsiden ut, tar det å møte barnets følelser helt på kornet
Ammehjelpen
Ammehjelpen kan gi deg svar på det meste du lurer på når det gjelder amming.
Mat og måltider for spebarn (PDF)
Dette heftet handler om mat, måltider, ernæring og omsorg i løpet av barnets første år.
Amming og mat til spedbarn
Lær mer om amming og morsmelk, morsmelkerstatning og flaskemating, fast føde og vitamintilskudd til spedbarn.
Vitamintilskudd til spedbarn
Ammede barn bør få D-vitamintilskudd. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd.
Kosthold og ernæring
Lurer du på noe som gjelder kosthold for spebarn, barn og ungdom, kan du trolig finne svaret her.
Kostverktøyet
Her kan du finne en grundig innføring i kaloribehov og måltidsstørrelser. Du kan hente ut dagsplaner for barn og voksne, og du finner også en morsom bildebank som sammenligner kaloriinnholdet i ulike matvarer.
Astma- og allergiforbundet
Har noen i familien utfordringer når det gjelder astma og allergi? Her finner du gode råd.
Barnevaksinasjonsprogrammet
Her finner du informasjon om barnevaksinasjonsprogrammet.
For informasjon om andre vaksiner, ta kontakt med fastlegen din.
Helsenorges sider om psykiske helse
Her finner du tips om hva du kan gjøre selv for å styrke den psykiske helsen til deg selv eller barnet ditt. Du finner også råd om hvordan du kan søke hjelp.
Psykt glad
Dette er en selvhjelpsside fra Unge LEVE i Vestfold (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord). Her finner du ressurser og informasjon om psykisk helse og nasjonale og lokale hjelpetilbud.
Ung.no
Kvalitetssikret informasjon til ungdom om nesten ALT du kan lure på.
Kort fortalt
NRK Skole sin fantastiske serie om livsmestring. Her kan du lære om følelser, selvbilde, relasjoner, små og store utfordringer, diagnoser og sexualitet. Noen episoder passer til de minste, noen til de som har blitt litt eldre.
NHI sine sider om fødselsdepresjon
Begrepet fødselsdepresjon beskriver ulike typer følelsesmessige plager under svangerskapet eller etter fødselen. Det å få barn er en stor endring i livet, og for mange oppleves denne overgangsfasen som ganske krevende. Det er ikke uvanlig å bli nedstemt i denne perioden.
Helsenorge sine sider om fødselsdepresjon
Fødselsdepresjon er et samlebegrep for ulike typer depressive plager og lidelser under svangerskap og etter fødselen. Det er vanlig å oppleve depressive plager i denne livsfasen. Depresjon som krever behandling, rammer færre.
Av-og-til
Er det greit å drikke når man er sammen med barn? Og hvordan opplever barna dette?
Psykisk helse og rus i Holmestrand
Her kan du lese om kommunens tilbud til voksne personer med rusutfordringer.
Rusforebyggende ungdomsteam
Les mer om prosjektet RusUng, som har som hovedoppgave å jobbe rusforebyggende mot ungdommene våre.
RUSinfo
Ingen pekefinger, bare svar på det du lurer på om rus!
Helsepersonell har plikt til å dokumentere helsehjelp i journal. Fram til barnet blir 16 år har foreldrene innsynsrett i barnets journal. Etter 16 år er barnet helserettslig myndig, og foreldre må ha samtykke for innsyn.
Helsestasjonsjournalen blir omgjort til en skolehelsejournal ved skolestart, og følger barnet ut ungdomsskolen. Ved flytting vil journalen overføres til ny kommune etter samtykke av foreldrene.
Her finner du helsestasjonene
Holmestrand helsestasjon: Langgaten 45, 3080 Holmestrand, åpent alle dager
Hof helsestasjon: Voldshagan 2, 3090 Hof, åpent onsdag-fredag
Sande helsestasjon: Prestegårdsalléen 29, 3070 Sande, åpent alle dager
Helseaktører sender dialogmelding til Helsestasjons- og skolehelsetjenesten i Holmestrand kommune, Barne- og familiesenteret, eller tar kontakt på sentralbordet.