Grevling i hagen

Våren er grevlingtid og mange ringer kommunen for råd. Grevlingen kan gjøre skade på plenen, men den kan også gjøre god nytte for seg - den spiser brunskogsnegler, oldenborrelarver, smågnagere og andre arter vi helst ikke vil ha i hagen. Som regel trenger du ikke gjennomføre spesielle tiltak når du får grevling i hagen, men det finnes noen tips om du har fått besøk. Viltforvaltningen i kommunen fanger og flytter ikke grevlinger.

Grevling som snuser i gresset - Klikk for stort bildeGrevling Pexels Leo Sam

Hvorfor har du fått grevling i hagen?

Grevlingen sover en lett vintersøvn og tærer på fettreservene gjennom vinteren. Når våren kommer er den utsultet og på leting etter mat. Derfor roter grevlingen i jorda og lager hull i plenen på leting etter biller og meitemark. Dette varer som regel bare noen få uker.

Når frukt og bær er modent på sensommeren kan grevlingen komme for å fråtse i hagen din for en kortere periode. Det er vanlig at grevlingen finner seg en soveplass i kort avstand fra matfatet, men når den ikke lenger finner mat forsvinner den.

Grevlingen kan gjøre en del skade på plenen etter leting etter mat. Er du sterkt berørt av dette kan du forsøke de tips og råd som listes i brosjyren:  Grevling i hagen – tips og råd. Fra Bymiljøeetaten i Oslo.

Felling av grevling

Forskrift om skadefelling, dødt vilt og bruk av vilt i oppdrett, forskning og dyrepark (viltforskriften), regulerer hva den enkelte kan gjøre uten tillatelse fra myndighetene og hva de forskjellige myndighetene kan gi tillatelse til. Grevling kan tas ut uten vedtak fra myndighetene (§ 3-4) dersom følgende vilkår er innfridd (§ 3-3):

a. Skaden er eller kan bli av vesentlig økonomisk betydning.

b. Skadeforebyggende tiltak er i rimelig utstrekning forsøkt, vurdert ut fra hvilke verdier som skal beskyttes og kostnadene ved alternative tiltak.

c. Uttaket rettes mot skadegjørende individ.

d. Uttaket er egnet til å stanse eller vesentlig begrense skadesituasjonen.

e. Uttaket ikke truer bestandens overlevelse.

Det er viktig å påpeke at skader på plen eller blomsterbed, eller at grevlingen roter i kompostbinger eller søppelkasser ikke er regnet som skade av vesentlig økonomisk betydning. Slike skader åpner derfor ikke for å felle grevlingen etter regelverket i viltforskriften. De få skadene som kan innfri kravet for skadefelling er hvis grevlingen har gravd hiet sitt under grunnmuren på et hus og dermed påfører skade på grunnmur eller fare for skade på grunnmur.

Når grevlingen har unger, skal mordyr ikke avlives med mindre alle ungene kan avlives samtidig. Avliving på det tidspunktet vil være i strid med viltlovens prinsipp om yngletidsfredning.

Dersom grevlingen har gjort skade av økonomisk betydning, og skadeforebyggende tiltak ikke viser seg å være tilstrekkelig og du bestemmer deg for å forsøke å avlive grevlingen, kan du ta kontakt med et skadedyrfirma eller en privatperson som har nødvendig kompetanse og rett i tråd med viltlovens krav. I tillegg bør politiet varsles på forhånd før ev. jaktutøvelse finner sted.