«Holmestrand i regnbuens farger»

2 Mål og grunnlag for tiltak

Handlingsplanen skal bidra til å sikre at kommunens innbyggere åpent og fritt kan leve sine liv basert på likeverd og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn og seksuell orientering. 

Handlingsplanen skal bidra til forankring av tiltak og være et verktøy for å sikre forpliktende og systematisk innsats for å legge til rette for inkludering av innbyggere i kommunen. 

2.1 Mål

Mål for handlingsplanen:
«Innbyggerne opplever Holmestrand som en åpen, trygg og inkluderende kommune»

Målet er definert i samhandling med LHBT+personer lokalt, i tillegg til medarbeidere med relevante kompetanser og roller i kommunale virksomheter. 

Måloppnåelse sikres best ved å etablere trygghet og fremme frihet for alle innbyggere i kommunen, og ved å øke kunnskap og kompetanse om identitetsmangfold i Holmestrandssamfunnet spesielt. Tiltak og aktiviteter utvikles via medvirkningsprosesser og innbyggerdialog. 

2.2 Tre satsingsområder

Tiltakene i handlingsplanen er foreslått med utgangspunkt i kommunens ansvar som tjenesteyter og arbeidsgiver og kommunen som samarbeidspartner med lokal frivillighet og deltakere i det sivile samfunnet for øvrig. Holmestrand kommune velger å knytte den lokale satsingen direkte til de nasjonale føringene for LHBT+feltet:

  • Trygge nærmiljø og offentlige rom
  • Likeverdige offentlige tjenester
  • Bedre livskvalitet for særlig utsatte grupper

Handlingsplanen har tiltak innen tre satsingsområder:

  1. Oppvekst
  2.  Samfunn, kultur og fritid
  3. Helse-, sosial- og omsorgsvirksomhet
     

Behov for trygge offentlige rom gjelder alle innbyggere i kommunen. Innenfor de generelle sikkerhetstiltakene som kommunen og de kommunale virksomhetene har ansvar for, er det ulike tiltak som også beskytter LHBT+personer mot vold og diskriminering. Kommunen samhandler med politiet om generell trygghet i samfunnet og har etablert avtale via Politirådssamarbeidet.

Planen fokuserer på verdi- og holdningsskapende tiltak. Tiltakene skal bidra til å sikre rettigheter, - generelt og spesielt. Inkludering og aksept i kommunal virksomhet, består blant annet av økt forståelse for ulikheter, benytte et inkluderende språk, motvirke hets, trakassering og utenforskap og vise åpenhet rundt mangfold.

Alle mennesker har krav på likeverdige offentlige tjenester. Tjenester skal være av like god kvalitet, like tilgjengelige og tilpasset menneskene de er til for, uansett hvem de er. Brukermedvirkning er sentralt for å sikre likeverdige tjenester til hele befolkningen.

Mange voksne og eldre LHBT+personer har skjult sin identitet på grunn av historiske holdninger og fordommer. Den positive utviklingen i samfunnet gjør at et økende antall eldre LHBT+personer vil forvente helse- og omsorgstjenester som er tilpasset deres liv og erfaringer.

2.2.1 Oppvekst, barnehage og skole

Barnehager og skoler

Barnehager og skoler har sentrale roller i å kommunisere til barn og unge at det er mange ulike måter å være familie på, og at barn kan ha LHBT+foreldre. Det er viktig å skape forståelse for og kunnskap om ulike familietyper for å forebygge fordommer, mobbing, trakassering og hatkriminalitet. Holdninger som fører til mobbing kan starte i barnehagealder og det derfor viktig å jobbe med gode mobbefrie miljøer allerede i barnehagen. 

Det vises videre til at det er kompetansemål for 1.–4. klasse at elevene blant annet skal kunne samtale om variasjoner i familieformer, inkludert familier der de foresatte har samme kjønn. Elever i 5. – 7. klasse skal kunne «samtale om variasjon i seksuell orientering i tilknytning til kjærlighet, samliv og familie». Videre skal de «beskrive roller i sin egen hverdag og undersøke hvilke forventninger som knytter seg til disse». Elever i 8. – 10. klasse skal videreføre disse samtalene og beskrivelsene.

Ansatte i barnehager og skoler trenger kompetanse for å sikre innenforskap, fange opp utfordringer og gi et inkluderende og tilpasset pedagogisk tilbud til alle, inkludert de som har behov for særskilt tilrettelegging. Pedagogisk- psykologisk tjeneste (PPT) er en viktig del av laget rundt barn og elever og skal bidra til at de som trenger det får den hjelpen de har behov for, når de trenger den. Det er et mål at PPT, ved tilstedeværelse i barnehager og skoler, i større grad kan bidra til å forebygge vansker og tilpasse tilbudene til mangfoldet i barne- og elevgruppen. Gjennom kompetanseløftet skal kompetansen til ansatte i laget rundt barna og elevene styrkes, slik at de samlet kan bidra til et inkluderende, likeverdig og tilpasset tilbud for alle. Kompetanseløftet - Udir.

Det er viktig for barn og unge å være del av fellesskapet i barnehage/skole. Å stå utenfor i tidlig alder, gir dårlig grunnlag for videre deltakelse i samfunnet og kan få alvorlige konsekvenser. Dessverre opplever ikke alle barn og unge hverdagen trygg og inkluderende.

Inkludering er en viktig verdi. Det handler om å skape muligheter for deltakelse for alle, f.eks. i form av tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelse, bekjempe ulike former for diskriminering, og inkludering av minoriteter og andre grupper som tradisjonelt sett har blitt ekskludert. Inkludering handler om å anerkjenne og verdsette mangfoldet i samfunnet.

Foreldres evne til å yte omsorg og samspillet mellom barn og foreldre har stor betydning for barns utvikling og hvordan de mestrer utfordringer i livet. Barn og unge som opplever manglende omsorg eller belastninger i hjemmet er utsatt for mulig skjevutvikling. Arbeid med barn og unges oppvekstmiljø må derfor i størst mulig grad involvere foreldre. Forebyggende innsats rettet mot familier kan omfatte tiltak for å styrke foreldreskapet, gi foreldrestøtte, og tiltak for å redusere belastninger eller konflikter i familier. 

Det er et lovkrav at alle ansatte skal jobbe med det psykososiale barnehagemiljøet. Ansattes kompetanse er avgjørende for å kunne følge opp disse kravene.  Barnehagene har «livsmestringskompetanse» som prioritert hovedområde, med mål om å bidra til at barn håndterer eget liv og blir gode bidragsytere i andres liv. 

Ansatte skal bidra til at alle barn kjenner seg trygge og inkluderte i barnehagehverdagen og være en viktig støtte for barns identitet og utvikling.

Grunnskolen er en viktig arena der barn og unge får opplæring og mulighet for etablering av gode holdninger og verdier. Skolene skal bidra til at elever som bryter med normer for kjønnsidentitet og seksualitet trygt kan være seg selv og bli inkludert. For å få til dette trenger skoleansatte å kjenne seg trygge når temaer knyttet til kjønn og seksualitet kommer opp, både i klasserommet og i fellesaktiviteter. I tråd med læreplanen må ansatte sikres kompetanse om kjønnsidentitet, normer, seksuell orientering og variasjoner i familieformer. 

Vestfold og Telemark fylkeskommune har to videregående skoler som ligger i Holmestrand kommune: Holmestrand videregående skole og Sande videregående skole.
Elever på videregående skole med rettigheter til videregående opplæring kan kontakte fylkeskommunal pedagogisk-psykologisk tjeneste og oppfølgingstjeneste (PPT og OT) Fylkeskommunal PP-tjeneste

Voksenopplæringen består av spesialundervisning, grunnskole- og norskopplæring. Voksne som ønsker en vurdering av behov for spesialundervisning kan ta kontakt med voksenopplæringen i kommunen. Søknadsskjemaer og kontaktinformasjon ligger på nettsiden til Voksenopplæringen

Barne- og familiesenteret 

Barne- og familiesenteret arbeider for å gi et helhetlig tilbud til barn, ungdom og familier. Det er et gratis lavterskeltilbud for å fremme trivsel og god helse hos barn, ungdom og deres familier. Barne- og familiesenteret driver helsefremmende og forebyggende arbeid, spesielt rettet mot å trygge og støtte foreldre i omsorgsoppgaven og gi tilbud til barn og ungdom som strever. Virksomheten har medarbeidere med tverrfaglig kompetanse som samarbeider internt og eksternt for å gi best mulig tilbud til barn, ungdom og familier. All oppfølging har barnas perspektiv i fokus, enten det er utfordringer hos barnet, eller det er vansker i familien som berører barnet. Tjenesten møter foreldre og barn sammen, eller hver for seg.

Skolehelsetjenesten er en fortsettelse av oppfølgingen på helsestasjonen og finnes på alle barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i kommunen. Tjenesten tilbyr oppfølging av fysiske og psykiske helseutfordringer, undervisning og grupper, vaksinering og veiledning. Skolehelsetjenesten

Helsestasjon for ungdom er et tilbud til jenter og gutter mellom 13 og 23 år. Det er ingen timebestilling, det er bare å møte opp og vente på tur. Tilbudet er gratis.

På helsestasjon for ungdom arbeider helsesykepleier og lege som er vant til å snakke med ungdom. Ungdommen kan også snakke med helsesykepleieren på skolen eller helsestasjonen for ungdom gjennom digital helsestasjon.
Helsestasjon for ungdom

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PPT arbeider for å sikre tilfredsstillende og likeverdig opplæring for alle barn, unge og voksne med særskilte behov. Virksomheten tilbyr råd, veiledning og utredning av vansker hos barn, unge og voksne, samt vurdering av behov for spesialpedagogisk hjelp i barnehager og spesialundervisning i skolen. PPT er en sentral samarbeidspartner når barn og unge har sammensatte behov.PPT

PPT bidrar til forebygging og tidlig innsats gjennom tett samarbeid med barnehager, skoler og andre samarbeidspartnere. PPT bidrar til at barn og unge får tidlig hjelp i barnehager og skoler, er tilgjengelig for virksomhetene ved behov og har høy grad av tilstedeværelse i barnehager og skoler. Virksomheten gir bistand til barnehager og skoler ved å legge opplæring bedre til rette og fremme inkludering, utvikling og læringsutbytte for barn og elever.

Barneverntjenesten

Holmestrand kommune skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barneverntjenesten har et spesielt ansvar for å ivareta på de mest utsatte barn og unge. Et overordnet prinsipp for Barneverntjenestens arbeid er at tiltak som settes i verk skal være til barnets beste. Hvis barn og foreldre har motstridende interesser, er det derfor hensynet til barnet som er avgjørende. Barneverntjenesten vil alltid forsøke å få til et samarbeid med foreldrene om de tiltak som planlegges og iverksettes.

Barneverntjenestens ansvar omfatter forebyggende barnevern og hjelpetiltak, plassering av barn under omsorg i fosterhjem og atferdsplasseringer i institusjon. All aktivitet er strengt lovregulert. 
Ny Lov om barnevern, trådte i kraft 1.1.2023.

Ansatte i Barneverntjenesten må ha kompetanse på identitets- og seksualitetsmangfold og inkluderende praksis, og bidra til en inkluderende oppfølging der alle barn, unge og familier blir ivaretatt, sett og anerkjent uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
Ansatte i Barneverntjenesten møter ofte sårbare barn, ungdommer og familier i utsatte livssituasjoner. Med kunnskap om normer, kjønn, identitet og seksualitet kan kontaktpersonene være en støtte i barn og unges identitetsutvikling, og møte mangfoldet av familier på en god måte.

Holmestrand kommune er en del av interkommunal barnevernvakt i Vestfold, med Tønsberg som vertskommune. Barnevernvakta gir akutt hjelp til barn og ungdom i alderen 0-18 år og deres familier på kveld, helg og natt når barneverntjenestene er stengt. 
Telefon: 33 31 02 03. Barnevernvakta i Vestfold 

Alarmtelefonen for barn og unge er en gratis tjeneste for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. Tilbudet er døgnåpent og henvendelse besvares på telefon, nettprat, SMS og e-post. Voksne som er bekymret for barn kan også ta kontakt. Alarmtelefonen for barn og unge 116 111

Viser videre til Forebyggende plan: 
"Oppvekstløftet i Holmestrand" - plan 2023-2027 og "Oppvekstløftet i Holmestrand" - tiltaksvifte

2.2.2 Samfunn, kultur og fritid

Inkluderende lokalsamfunn hvor alle gis mulighet til å delta er forebyggende innsats. Forebygging kan handle om å fange opp og ta tak i negative tendenser i nærmiljøet som har uheldige konsekvenser for barn og unges oppvekst. En forutsetning for et godt oppvekstmiljø er tett samspill mellom kommunale virksomheter og andre positive krefter i lokalsamfunnet, - barn og unge, foreldre og foresatte, frivillige organisasjoner, lag, foreninger og interessegrupper. Lokalt engasjement med trygge møteplasser der alle barn og unge kan delta skaper aktive lokalsamfunn. Kommunen bidrar til inkluderende møteplasser uten terskler for deltakelse. 

Holmestrand kommune har et stort spekter av aktivitet innenfor frivillighet, idrett og kulturtilbud i ulike lag og foreninger. På kommunens hjemmeside ligger en oversikt over alle fritidsaktiviteter i kommunen, både kultur, idrett, friluftsliv og annet: Fritidstilbud - Holmestrand kommune. På Visit Vestfold - Holmestrand publiseres arrangementer og engangsaktiviteter: Arrangementskalender.

Kommunikasjon

Kommunen skal være åpen og respektfull i all sin kommunikasjon med innbyggerne.

Holmestrand vil bidra til at barn og unge får økt kunnskap om kjønnsuttrykk med mål om å redusere negative ordbruken. 

Lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen samarbeider til beste for alle innbyggere i Holmestrand. Dette innebærer at politikere og ansatte har ansvar for å være rollemodeller når det gjelder å inkludere og ivareta alle og påvirke holdninger og kultur i kommunen. 

Kommunen kan påvirke positivt ved at politikere og ansatte understreker verdien av åpenhet, respekt, fellesskap og mangfold. Dette vises ved å ha et inkluderende syn på mangfoldet av innbyggere, med særlig fokus mot ulike minoriteter. Når ikke alle inkluderes vil enkeltinnbyggere oppleve utenforskap. 

Kommunen som arbeidsgiver

Kommuner har ansvar for ansatte i tillegg til å være tjenesteyter for befolkningen. En god mangfolds- og inkluderingspolitikk bidrar til at kommunen setter standard for intern og ekstern aktivitet. Det er viktig at ledere går foran som gode eksempler på ivaretakelse av åpenhet, mangfold og inkludering.

Kommunen bør ha oppdaterte prosedyrer på effektiv håndtering av konflikter eller klager på arbeidsplassen og sikre et godt og inkluderende arbeidsmiljø, - for alle. HR-virksomheten og rådgivere må vite hvordan klager fra ansatte håndteres på en god måte. En kommune som håndterer LHBT+temaer på hensiktsmessige måter legger til rette for at ansatte som ønsker det kan være åpne om hvem de er, eller hvem deres nærmeste er. En inkluderende arbeidsplass vil være attraktiv for ansatte og samtidig møte brukere og innbyggere på en bra måte.

Kultur- og fritidsaktiviteter

Holmestrand kommune har som mål at flest mulig kan oppleve økt livsglede og tilhørighet via deltakelse i meningsfulle og tilfredsstillende kultur- og fritidsaktiviteter. Kommunen har et omfattende engasjement på kulturområdet, - med et mangfoldig tilbud i kommunal regi og via frivilligheten.

God samhandling på tvers av fag og virksomheter og tilstrekkelig kapasitet og ressurser er en forutsetning for å lykkes. Bibliotekene, Kulturskolen, fritidsklubbene, aktivitetssentrene, kulturhusene og Frivilligsentralene arrangerer profesjonelle aktiviteter og opplevelser. 

Kommunen deler ut midler til frivillige lag og foreninger og har tett dialog med Kulturråd og Idrettsråd. Holmestrand kommune vil igangsette et samarbeide med rådene for å sikre at alle blir ivaretatt i kultur- og fritidsaktiviteter. Holmestrand skal være en åpen og inkluderende kommune.

2.2.3 Helse-, sosial- og omsorgsvirksomhet

Likeverdige helse- og omsorgstjenester innebærer at tjenester på alle nivåer skal være tilgjengelige rent praktisk, men også at innholdet i tjenestene skal være individuelt tilrettelagt og tilpasset den enkeltes behov. Dette innebærer at ansatte i virksomhetene må ha kunnskap om ulike pasient- og brukergrupper, herunder kunnskap om og bevissthet rundt identitetsmangfold. 

Helse- og levekårsundersøkelser viser en overrepresentasjon av helseplager og risikofaktorer hos LHBT+befolkningen. Undersøkelser viser også at LHBT+personer har vanskelig for å være åpne i møte med helsetjenester, noe som kan føre til manglende helseinformasjon. Ved å heve ansatte i helse- sosial- og omsorgsvirksomhetenes kompetanse om kjønn og seksualitet vil kommunen få økt kunnskap om grunnlag for inkluderende praksis. Målet er at alle skal kunne snakke trygt om kjønn og seksualitet og gjennomføre gode menneskemøter.

Folkehelse

Kommunen er bevisst på at deltakelse i samfunnsliv og frivillighet kan bidra til å motvirke utenforskap. Frivillige organisasjoner har en helsefremmende effekt, og er en unik mulighet for egendrevet aktivitet som det offentlige ikke kan skape. Det legges til rette for at flest mulig blir kjent med frivilligheten og bidra til å hindre at unge ikke faller ut av organisert aktivitet i ungdomstiden. 
Holmestrand kommune har forebyggende og helsefremmende folkehelseinnsats på tvers av alder og tilhørighet. Mål med tiltakene er å skape best mulig livskvalitet for befolkningen. Folkehelse i Holmestrand 

Det overordnede målet for folkehelsearbeid er flere leveår med god helse samt å redusere sosiale ulikheter i helse. Folkehelsearbeid er tiltak som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og retter seg mot befolkningen som gruppe, ikke enkeltindividet. Det kan handle om oppvekst- og levekårsforhold som bolig, utdanning, arbeid og inntekt, fysiske og sosiale miljøer, fysisk aktivitet, ernæring, skader og ulykker, tobakksbruk og alkohol- og annen rusmiddelbruk.

Oversikt over helsetilstanden til innbyggere i Holmestrand kommune viser områder hvor utfordringene i befolkningen er økende: 

  • antall eldre
  • frafall fra videregående skole, 
  • fysisk inaktivitet, 
  • psykisk uhelse og 
  • sosiale ulikheter i helse
     

Oversiktsdokumentet (2020) gir en oversikt over utfordringsområder, mulige årsakssammenhenger og konsekvenser, og hvordan kommunen kan møte utfordringene.

Forskning viser en sammenheng mellom frafall i skolen og psykiske helseproblemer og rusmiddelbruk hos ungdom. En tidlig forebyggende innsats i barnehager og skoler, som ser og ivaretar barn og unges behov, vil bidra til å minske frafall i videregående opplæring. Dette forutsetter god dialog og tett samarbeid mellom grunnskolen og andre samhandlende virksomheter på skoleområdet, og de videregående skolene. Holmestrand kommune er deltaker i Partnerskap for inkludering og ung deltakelse i regi av Vestfold og Telemark fylkeskommune og KS (Kommunesektorens interesseorganisasjon). Målet i partnerskapet er å finne nye løsninger på ungt utenforskap.

Psykisk helse

Undersøkelser viser at de fleste LHBT+personer i Norge har god helse og livskvalitet, - likevel er LHBT+personer overrepresentert på en del negative helse- og livskvalitetsvariabler. Levekårsundersøkelsen fra 2021 viser blant annet at transpersoner og bifile oppgir å være mindre fornøyd med egen helse enn andre, og at de også har et høyere psykisk symptomtrykk enn både heterofile, homofile og lesbiske. Andelen som har hatt selvmordstanker er også høyere blant LHBT+personer enn i befolkningen for øvrig. Bifile kvinner og transpersoner skiller seg særlig ut ved at betydelig høyere andeler i disse gruppene har hatt selvmordstanker eller forsøkt å ta livet sitt i løpet av livet.

Holmestrand kommune har ulike tilbud til voksne som har det vanskelig, eller vil lære å ta vare på egen psykiske helse. For de som har det vanskelig er det viktig å ta tak i problemene så raskt som mulig.  Virksomheten har tilgang i lokaliteter i Holmestrand, Hof og Sande. Psykisk helse for voksne

Virksomheten tilbyr kurs som kan bistå voksne med å håndtere allmennpsykologiske utfordringer som depresjon, nedstemthet, angst, bekymring og stress. Se egen informasjon om virksomhetens kurs under «kurs og selvhjelp».