Psykisk helse for barn og unge

De fleste foreldre opplever at barna er engstelige eller nedstemte i perioder. Dette er som oftest helt normalt. Men når utfordringene blir så store at det preger hverdagen, kan det være lurt å snakke med noen om bekymringene. 

Individuell oppfølging

Som foreldre er det utfordrende å se at barna ikke har det bra. I mange tilfeller er det små justeringer i hverdagen som kan hjelpe barnet og familien til å få det bedre. Det finnes som regel ikke noen enkel løsning, familien må finne noen tiltak sammen og jobbe med disse over tid. En fagperson kan veilede familien i prosessen. Helsesykepleier har mye fagkunnskap om barn og unges normale utvikling og behov. Dersom det er behov for mer intensiv oppfølging en periode, kan andre fagpersoner være til hjelp. I faggruppen Psykisk helse jobber det personer med ekstra kompetanse på psykisk helse. 

Psykisk helse for barn og unge er en faggruppe som tilhører Barne- og familiesenteret. 

Samarbeidspartnere

Barne- og familiesenteret jobber tett med andre fagpersoner i kommunen. I noen tilfeller er vanskene til barna av en sånn karakter at de må utredes i spesialisthelsetjenesten. Da er det fastlegen som henviser videre. Hvis utfordringene også involverer trivsel på skolen eller skolefravær, samarbeider vi tett med PPT og skole. Barn og ungdom er avhengig av god tilrettelegging i de daglige omgivelsene for å utvikle seg, mestre og trives. Andre samarbeidspartnere kan være ergo- og fysioterapitjenesten, NAV eller barnevernet. 

Kurstilbud

Mange har god nytte av å lære mer om de vanskene barnet strever med. Kunnskap øker forståelse og bedrer ofte samspillet i familien. Det kan også være godt å treffe andre i samme situasjon, for å dele erfaringer og kjenne at man ikke er alene. Barne- og familiesenteret tilbyr flere kurs for foreldre, du kan lese mer om kursene på nettsiden Kurstilbud.

Veiledning

Faggruppen psykisk helse ønsker å være en ressurs for andre ansatte i kommunen. Ta kontakt dersom det er ønske om undervisning eller veiledning i din skole eller barnehage.

Selvhjelp for psykisk helse

Kontakt

Ta kontakt med helsesykepleier på din skole for samtale og veiledning. Kontaktinformasjon finner du på skolens egen side.

Helsestasjon for ungdom - dropin-tilbud hver torsdag

RusUng - samtale og veiledning om rus

Når det haster

Ved akutte behov for hjelp, kontakt fastlegen på hverdager og legevakt 116 117 etter kontortid. 
Ved fare for liv og helse, ring 113.