Frisklivssentralen

Ønsker du å endre levevaner, men synes at det er vanskelig å komme i gang? Eller vil du lære å mestre hverdagens utfordringer bedre? 

Frisklivsresepten passer for alle som ønsker å gjøre endringer innenfor områdene fysisk aktivitet, kosthold og tobakk, og som ønsker støtte til praktisk tilrettelegging og/eller motivasjon.

Aktivitet gir overskudd

Å være fysisk aktiv kan gi deg overskudd, energi, redusere stress og fremme sosialt samvær. Det er aldri for sent å begynne. Sunt kosthold, fysisk aktivitet, tobakksfrihet og god søvn beskytter mot, og er ofte en effektiv behandling for, en rekke sykdommer. 

Hvordan delta med frisklivssentralen?

Frisklivsresept
Gir oppfølging ved Frisklivssentralen over 12 uker. Du får da en samtale med frisklivsveileder ved oppstart og avslutning av perioden, tema for samtalen bestemmes ut i fra hvilke endringer du ønsker å gjennomføre. Målet med samtalen kan for eksempel være å styrke din motivasjon til endring og/eller å legge en plan for gjennomføring. Vil du forberede deg til samtalen, kan du ta en kikk på skjemaet for forberedelse til oppstart her (PDF, 507 kB).

Det kan være aktuelt med deltakelse i friskliv-treningsgruppe eller på diverse kurs i regi av Frisklivssentralen. Dersom økt fysisk aktivitet er et av dine mål, vil du få tilbud om en test av fysisk form ved oppstart og avslutning.

Frisklivsresept (PDF, 144 kB) kan du få av fastlege, annet helsepersonell eller NAV. Du kan også ta kontakt med Frisklivssentralen selv. 

Kursplan 2023 (PDF, 171 kB)

Fysisk aktivitet

I Holmestrand kommune gis det tilbud om fysisk aktivitet i gruppe 2 ganger i uken. Treningen er organisert ute og drives av fysioterapeuter. Det er tilbud om innendørs egentrening to ganger i uken. Deltakelse koster 400 kr for 12 uker. Se denne timeplanen (PDF, 465 kB)for tilbud.

Oversikt over kurstilbud

Gode aktivitetsvaner

For deg som kan ha nytte av å bli mer aktiv. Kurset består av teori og diskusjonsoppgaver. Fokus på endring av vaner med utgangspunkt i Helsedirektoratets nasjonale anbefalinger for fysisk aktivitet. Meld deg på via kontaktskjema nederst på denne siden.

Brosjyrer til kurset: 

  1. Gode aktivitetsvaner brosjyre – H23, dag (PDF, 88 kB) 
  2. Gode aktivitetsvaner brosjyre – H23, ettermiddag (PDF, 88 kB)

Kosthold - bra mat 

Bra mat for bedre helse - Klikk for stort bilde

Kurset passer for deg som kan ha nytte av å gjøre endringer i kostholdet. Det tar utgangspunkt i Helsedirektoratets anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet og arrangeres en gang i halvåret. Kurset er ikke behandlingsfokusert, og skal ikke erstatte individuell veiledning fra autorisert helsepersonell. 

Les mer om kurset i brosjyren her: "Bra Mat" (PDF, 197 kB) og meld deg på via kontaktskjema nederst på denne siden.

 

Kurset «Tobakksfri» Røyk- og  snusslutt

illustrasjon av trær og skyer - Klikk for stort bilde

Kurset «Tobakksfri» er utviklet av Helsedirektoratet, og er basert på forskning og erfaring.

Kurset består av 6 samlinger. Oppstart forutsetter 6-8 påmeldte. Individuell veiledning tilbys. 
Røykesluttprosjektet (med gratis nikotinlegemidler) i regi av Helsedirektoratet avsluttes 1.desember. Les mer om neste kurs her: "Tobakksfri - september 2023 - dag" (PDF, 85 kB) og "Tobakksfri - september 2023 - ettermiddag" (PDF, 95 kB), og meld deg på via kontaktskjema nederst på denne siden.

Søvnkurs

Sov godt – Gode råd for bedre søvn - Klikk for stort bilde
 
Går søvnproblemene ut over hverdagen? Sliter du med å sovne om kvelden, sover urolig eller våkner for tidlig flere ganger i uken? Da kan søvnkurs være noe for deg. Kurset er utarbeidet av psykologer tilknyttet helsedirektoratet, og består av teori om søvn og søvnråd. Det går over 4 samlinger og arrangeres to ganger i året. 
Les mer om kurset "Sov godt" (PDF, 260 kB) og meld deg på via kontaktskjema nederst på denne siden.

KID – kurs i mestring av depresjon

Nærbilde av et ansikt - Klikk for stort bilde

Kurset for deg som er over 18 år, og som i perioder er nedstemt eller lettere deprimert. Du lærer metoder og teknikker for å mestre utfordringer knyttet til depresjon.   

Kurset arrangeres av psykisk helsetjeneste i Holmestrand kommune.

KIB – kurs i mestring av belastning

KIB - Kurs i mestring av belastning - Klikk for stort bilde

KIB kurs er basert på kognitiv atferdsterapi og skal bidra til økt mestring av belastning knyttet til helse, arbeids- og privatliv. For deg som er over 18 år, og som er i en vanskelig periode i livet.

Du vil lære metoder og teknikker som kan benyttes for å bedre mestring og belastning, og kan være til god hjelp for å forebygge en eventuell depresjon. Les mer om kurset "Kurs i mestring av belastning" (PDF, 273 kB).
Kurset arrangeres av psykisk helsetjeneste i Holmestrand kommune.

 

Illustrasjon som viser hverdagsglede, med en lyspære, en regnbue

Hverdagsglede - inspirasjonskurs

Kurset passer for folk flest over 18 år som ønsker å ta grep i hverdagen.
Hverdagsglede handler mye om «hva som skaper gode hverdagsopplevelser» og at det bidrar til en god psykisk helse.

En rekke undersøkelser viser at ting vi gjør er av stor betydning for hvordan vi trives i hverdagen.

Les mer om kurset hverdagsglede her (PDF, 422 kB)

Friskliv UNG kurs

Friskliv UNG tilbyr kurs for deg som ønsker endring av levevaner.

Kurset er rettet mot barn og ungdom mellom 6-16 år og deres familier. Det er først og fremst tenkt deltakelse fra foresatte, men barn fra 9 år kan bli med der det er hensiktsmessig. Ungdom kan delta selvstendig. Temaer vi fokuserer på i kurset er kosthold, aktivitet og søvnutfordringer. Det er ønskelig at man velger seg ett tema å fokusere på under kurset for å kunne jobbe med konkrete målsettinger. Les mer om friskliv UNG kurset her (PDF, 221 kB).

Datoer og tider for kurs annonseres på Facebook under "Arrangementer", i lokalavis og på kommunens nettside.  

 

Kontakt Frisklivssentralen

Ta gjerne kontakt med en av frisklivsveilederne for en uforpliktende samtale. 

Renate Thormodsrud, tlf. 409 10 308
Stine Kvernstuen, tlf. 910 04 607
Frisklivssentralen kan også kontaktes på: friskliv@holmestrand.kommune.no. Ikke oppgi sensitiv informasjon i e-post. 

Frisklivssentralen er stengt f.o.m. 29.juni.
Fra august ligger Frisklivssentralen i Energihuset, Kirkesanger Pedersens vei 3, 3070 Sande. 

Følg oss gjerne på Facebook: @frisklivholmestrand eller klikk her.

Vil du motta månedlig nyhetsbrev fra Frisklivssentralen er det bare å sende oss din e-postadresse, så setter vi deg på listen.